Koszty utrzymania garaży wielostanowiskowych
Gość Zarzadca.pl
Użytkownik
Witam, <br />Mam pytanie odnośnie rozliczania kosztów hali garażowej. W mojej Wspólnocie garaż stanowi odrębną własność, jednak na pierwszym zebraniu Wspólnoty - administrator Dewelopera przeforsował uchwałę, w której postanowiono, że koszty garażu będą rozdzielane na ogół właścicieli. Uchwała została podjęta 1,5 roku temu. Czy w tej sytuacji mogę coś jeszcze zrobić, aby koszty garażu były ponoszone jedynie przez jego właścicieli? Będę wdzięczna za odpowiedź.<br />Pozdrawiam,<br />Molka
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
A jakie to miałby być te koszty garażu wielostanowiskowego ,
czy masz w AN zapis o służebności przechodu , przejazdu przez garaż ,
czy nie ma czasem w garażu komory śmietnikowej ?
we WM głosuje się wg zasad opisanych w art. 23 UoWL :
Zawsze podział kosztów możesz zaskarżyć do Sądu
Uważam, że powinna być ... u mnie jest tylko 1 komora śmietnikowa i tak służebność przechodu i przejazdu jest ...
Moim zdaniem taka uchwała nie ma żadnej mocy, większość właścicieli nie może zobowiązać pozostałych, aby opłacali koszty utrzymania odrębnego lokalu.
Odnośnie służebności, to jeżeli współwłaściciele garażu uważają, że należą im się jakieś kwoty - zawsze mogą o to wystąpić.
Garaż to odrębny lokal i koszty jego utrzymania ponoszą t y l k o jego współwłaściciele.
Sprawy służebności, ewentualnych opłat za nią to odrębne zagadnienie i póki tej służebności nie ustanowiono nie musisz się tym zajmować.
Jak nie płacić za koszty garażu?
Najprościej pogadać z administratorem, żeby prawidłowo wyliczył ci zaliczki.
To w praktyce bywa niemożliwe. Sama więc wyliczasz, ile powinnaś płacić za swój udział. Kłopot tylko jest taki, że musisz bardzo dokładnie opisywać każdy przelew. Zaliczka na koszty eksploatacji za maj 2014, media za maj 2014 itp. To dlatego, że nikomu nie wolno zaksięgować tych wpłat na inne cele niż przez ciebie wskazane.
Po jakimś czasie zaczynasz dostawać upomnienia i zawiadomienia o niedopłatach. Olewasz. W najgorszym wypadku wspólnota pójdzie do sądu, ale to wątpliwe, bo administrator, księgowa, deweloper na pewno wiedzą, że przegrają a na dodatek dowiedzą się o tym inni wyrolowani własciciele i tez mogą przestac płacić.
Tu poczytaj
https://forum.zarzadca.pl/wiki/garaz
Co oznacza zwrot "prawidłowo wyliczył zaliczki"?
ma wyliczyć na 20 zł/MP/m-c, bo taka jest zgoda właścicieli MP
czy 160 zł/MP/m-c, bo tak wynika z udziału przypadającego na garaż wielostanowiskowy?
Ja w pyskówki się nie wdaję. Olewam.
Jaśniej poproszę... 20 zł, czy 160 zł za jedno MP? która wartość jest "prawidłowa"?