Uchwała dotycząca własności prywatnej we WM
Proszę o opinie, co robić gdy zarząd WM (poprzez wole większości jego członków) chce wprowadzić uchwałę dotyczącą inwestycji finansowej z funduszu remontowego WM na własności prywatną właścicieli lokali we wspólnocie? Zgodnie z art. 18 ust. 1 ustawy o własności lokali właściciele lokali określają sposób zarządu nieruchomości wspólną. W mojej WM taką własnością nie są bezpieczniki na energie elektryczną, znajdujące się na każdym z piętrze budynków. Są one własnością poszczególnych właścicieli lokali, zaś reszta urządzeń w szafce przynależy do miejscowego zakładu energetycznego, który to jednoznacznie potwierdza.
W mojej WM przygotowywana jest uchwała na ww. sprawę. Niestety przytłaczająca większość członków wspólnoty nie zna ustawy o wl i dość chętnie zgodzi się na taką inwestycje na ich prywatna własności ze środków wspólnych. Obawiam się, że sprawa może skończyć się na drodze sądowej.
W mojej WM przygotowywana jest uchwała na ww. sprawę. Niestety przytłaczająca większość członków wspólnoty nie zna ustawy o wl i dość chętnie zgodzi się na taką inwestycje na ich prywatna własności ze środków wspólnych. Obawiam się, że sprawa może skończyć się na drodze sądowej.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze