założenie kamery na części wspólnej
sssylwek
Użytkownik
Mieszkam w domu dwurodzinnym, każde piętro inny właściciel. Częścią wspólną jest dojście do domu, klatka schodowa i piwnice. Sąsiadka złośliwie otwiera furtkę i drzwi wejściowe na klatkę. Wszelkie próby nawiązania z nią kontaktu kończą się na tym: "ja mam więcej pieniędzy i radzę zemną nie zaczynać" lub "nie mam ochoty zamykać drzwi więc nie będę ich zamykała". Czy mogę założyć kamerę w celu zabezpieczenia się przed "nieproszonymi gośćmi" i czy jest jakiś sposób by wpłynąć na sąsiadkę?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Lublinie z dnia 20 marca 2012 r, sygn. akt. I ACa 107/12,
„Klatka schodowa jest miejscem publicznym i każdy może przyglądać się temu, co dzieje się w tym miejscu, np. poprzez wizjer w drzwiach. Korzystanie z wizjera nie rodzi natomiast odpowiedzialności za naruszenie jakiegokolwiek dobra. Kamera zamontowana na klatce – gdyby nie możliwość zapisywania danych – pełniłaby podobną funkcję jak wizjer.Ponadto działanie właścicielki kamery miało na celu wyłącznie obronę przed działaniami bezprawnymi i zasługującymi na silniejszą ochronę niż dobra osobiste, jak kradzieże i niszczenie mienia”
Treść orzeczenia na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/1572-i-aca-10712-monitoring-na-klatce-schodowej