Wspólnota a lokale gminne

badibadi Użytkownik
edytowano kwietnia 2014 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam mam pytanie bo nigdzie nie mogę znaleść odp. Wynajełam lokal od gminy w przetargu ,lokal100% własność miasta ,w budynku znajduje się wspólnota czy ja potzrebuję zgody wspólnoty na sprzedaż alkoholu .dodam że wystąpiłam do wspólnoty i otrzymałam odp.negatywną powołują się na art.22.ust.2i3 oraz na akt.prawny dz.u.2000.80.903. Czy mają prawo mi odmówić gdzie głosowało 8 osób na 30 lokali.

Komentarze

• Opcje
    tradertrader Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarząd wspólnoty wydaje zgodę,
    zwykle taka zgoda jest poparta uchwałą właścicieli.
    Uchwała jest podjęta jeśli głosuje za nią większość właścicieli (udziałów), więcej niż 50% właścicieli musi być za.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] badi:[/cite]Witam mam pytanie bo nigdzie nie mogę znaleść odp. Wynajełam lokal od gminy w przetargu ,l okal 100% własność miasta , w budynku znajduje się wspólnota czy ja potzrebuję zgody wspólnoty na sprzedaż alkoholu .
    oczywiście , a co chciałeś narzucić swoje własne prawo , a co z prawem do miru domowego?
    czy w warunkach przetargu był punkt, że możesz w lokalu sprzedawać alkohol?
    [cite] badi:[/cite]dodam że wystąpiłam do wspólnoty i otrzymałam odp.negatywną powołują się na art.22.ust.2 i 3 oraz na akt.prawny dz.u.2000.80.903. Czy mają prawo mi odmówić gdzie głosowało 8 osób na 30 lokali.
    oczywiście, że mogą ...takie jest prawo właścicielei lokali ... nie w każdym lokalu użytkowym musi być sprzedawany alkohol ...
  • Opcje
    badibadi Użytkownik
    edytowano listopada -1
    w ofercie przetargowej nie było wpisu że wspólnota nie wyraża zgody wręcz przeciwnie
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano kwietnia 2014
    [cite] badi:[/cite]w ofercie przetargowej nie było wpisu że wspólnota nie wyraża zgody
    i nie musi , bo wynika z przepisów ogólnych w ustawie o wychowaniu w trzeźwości...
    wręcz przeciwnie
    no, na pewno, tak było zapisane ...
  • Opcje
    badibadi Użytkownik
    edytowano listopada -1
    tylko że jak napisałam wcześniej lokal jest w 100% miasta i to miasto nim zarządza a nie wspólnota
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano kwietnia 2014
    [cite] badi:[/cite]tylko że jak napisałam wcześniej lokal jest w 100% miasta
    i to miasto nim zarządza a nie wspólnota
    to nie ma znaczenia, bo
    Art. 6. [b]Do wniosku o wydanie zezwolenia należy dołączyć następujące dokumenty:[/b]

1) (uchylony);

2) dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do lokalu stanowiącego punkt sprzedaży napojów alkoholowych;

3) [b]pisemną zgodę[/b] właściciela, użytkownika, [b] zarządcy lub administratora budynku, jeżeli punkt sprzedaży będzie zlokalizowany w budynku mieszkalnym wielorodzinnym;[/b]

z ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi

a zarządcą budynku są właściciele lokali tworzący Wspólnotę, a nie pojedynczy właściciel lokalu ...

.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży w budynku wielorodzinnym może być prowadzona wyłącznie na podstawie zezwolenia wydanego przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta), właściwego ze względu na lokalizację punktu sprzedaży, o czym stanowi art.18 ust. 1 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Zezwolenie może być jednak wydane wyłącznie wtedy, gdy właściciel, użytkownik, zarządca lub administratora tego budynku wyrazi pisemną zgodę na urządzenie w nim punktu sprzedaży alkoholu, o czym stanowi art. 18 ust. 6 pkt 3 cyt. ustawy. Czasami wątpliwości budzi jaki podmiot jest uprawniony do wyrażenia zgody w sytuacji, gdy budynek stanowi przedmiot współwłasności.
    Obecnie w orzecznictwie sądów administracyjnych jednolity jest już pogląd, że wyrażenie zgody na sprzedaż alkoholu stanowi czynność, która przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną (np. wyrok NSA, II GSK 131/10, czy wyrok WSA w Szczecinie z dnia 20.08.2008 r.), dlatego też kwestię tę należy oceniać mając na uwadze stan prawny nieruchomości.Jeżeli położonych jest w niej nie więcej niż siedem lokali lub, gdy cała nieruchomość stanowi przedmiot współwłasności, to co do zasady w związku z brzmieniem art. 199 kodeksu cywilnego potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli, w razie jej braku współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaściciel.

Natomiast w przypadku tzw. dużej wspólnoty mieszkaniowej (więcej niż 7 lokali), konieczna jest już zgoda zarządu lub zarządcy, o którym mowa w art. 18 ust. 1 poprzedzona uchwałą większości właścicieli. Uprawnienie wyrażenia pisemnej zgody przypisano współwłaścicielom tylko w sytuacji braku dokonania wyboru zarządu nieruchomości wspólnej (tak NSA w wyroku z dnia 18 czerwca 2009 roku, sygn. akt: II GSK 1060/08).

Więcej na ten temat w artykule:

Sprzedaż alkoholu w budynku wspólnoty mieszkaniowej

na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
    http://www.zarzadca.pl/komentarze/1356-sprzedaz-alkoholu-w-budynku-wspolnoty-mieszkaniowej
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.