Wspólnota a lokale gminne
badi
Użytkownik
Witam mam pytanie bo nigdzie nie mogę znaleść odp. Wynajełam lokal od gminy w przetargu ,lokal100% własność miasta ,w budynku znajduje się wspólnota czy ja potzrebuję zgody wspólnoty na sprzedaż alkoholu .dodam że wystąpiłam do wspólnoty i otrzymałam odp.negatywną powołują się na art.22.ust.2i3 oraz na akt.prawny dz.u.2000.80.903. Czy mają prawo mi odmówić gdzie głosowało 8 osób na 30 lokali.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
zwykle taka zgoda jest poparta uchwałą właścicieli.
Uchwała jest podjęta jeśli głosuje za nią większość właścicieli (udziałów), więcej niż 50% właścicieli musi być za.
czy w warunkach przetargu był punkt, że możesz w lokalu sprzedawać alkohol?
oczywiście, że mogą ...takie jest prawo właścicielei lokali ... nie w każdym lokalu użytkowym musi być sprzedawany alkohol ...
no, na pewno, tak było zapisane ...
a zarządcą budynku są właściciele lokali tworzący Wspólnotę, a nie pojedynczy właściciel lokalu ...
.
Obecnie w orzecznictwie sądów administracyjnych jednolity jest już pogląd, że wyrażenie zgody na sprzedaż alkoholu stanowi czynność, która przekracza zarząd zwykły rzeczą wspólną (np. wyrok NSA, II GSK 131/10, czy wyrok WSA w Szczecinie z dnia 20.08.2008 r.), dlatego też kwestię tę należy oceniać mając na uwadze stan prawny nieruchomości.Jeżeli położonych jest w niej nie więcej niż siedem lokali lub, gdy cała nieruchomość stanowi przedmiot współwłasności, to co do zasady w związku z brzmieniem art. 199 kodeksu cywilnego potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli, w razie jej braku współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaściciel.
Natomiast w przypadku tzw. dużej wspólnoty mieszkaniowej (więcej niż 7 lokali), konieczna jest już zgoda zarządu lub zarządcy, o którym mowa w art. 18 ust. 1 poprzedzona uchwałą większości właścicieli. Uprawnienie wyrażenia pisemnej zgody przypisano współwłaścicielom tylko w sytuacji braku dokonania wyboru zarządu nieruchomości wspólnej (tak NSA w wyroku z dnia 18 czerwca 2009 roku, sygn. akt: II GSK 1060/08).
Więcej na ten temat w artykule:
Sprzedaż alkoholu w budynku wspólnoty mieszkaniowej
na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/1356-sprzedaz-alkoholu-w-budynku-wspolnoty-mieszkaniowej