Konto bankowe wspólnoty
Aneta83
Użytkownik
Witam, jestem członkiem Zarządu Wspólnoty. Zmieniliśmy Zarządce i chcieliśmy przekazać mu konto bankowe aby mógł prowadzić całą księgowość łącznie z rachunkami.
Wszyscy członkowie Zarządu zgłosili się do Banku aby podpisać i przekazać upoważnienie oraz pełnomocnictwo dla nowego Zarządcy. Jak się okazało bank sie na to nie zgodził gdyż takie działanie wychodzi poza kompetencje zwykłego zarządu.
Mieliśmy podpisane uchwały o odwołaniu i powołaniu Nowego Zarządcy z przekazaniem wszystkich pełnomocnictw.
Czy bank miał rację ? Nasz nowy Zarządca uważa, że nie.
Wszyscy członkowie Zarządu zgłosili się do Banku aby podpisać i przekazać upoważnienie oraz pełnomocnictwo dla nowego Zarządcy. Jak się okazało bank sie na to nie zgodził gdyż takie działanie wychodzi poza kompetencje zwykłego zarządu.
Mieliśmy podpisane uchwały o odwołaniu i powołaniu Nowego Zarządcy z przekazaniem wszystkich pełnomocnictw.
Czy bank miał rację ? Nasz nowy Zarządca uważa, że nie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
ja tez bym tak twierdził gdybym miał w tym interes
Obecnie Zarząd jest upoważniony i chcemy te upoważnienei przenieść na nowego Zarządcę tak jak resztę spraw.
Podoba mi się postawa banku, co to za bank ? (wystarczy jego nazwa) podejrzewam ING :bigsmile:
Podpisywanie przelewów przez administratora jest nadużyciem, przekroczeniem zwykłego zarządu.
A jak powinno wyglądać umocowanie prawne w w przypadku zarządcy któremu powierzono zarząd na podstawie art18 ?
"W razie powierzenia zarządu osobie fizycznej lub prawnej, w trybie przewidzianym w art. 18 ust. 1, w braku odmiennych postanowień umowy, stosuje się odpowiednio przepisy niniejszego rozdziału."
Jest tylko pytanie czy przekracza ono zakres zarządu zwykłego.Ja uważam że nie , bo jest to czynność niezbędna do funkcjonowania wspólnoty, chociazby w związku z art 30.1.1 UoWL
Dysponowanie rachunkiem nie przekracza zarządu zwykłego - natomiast wydatkowanie z tego rachunku kwot na określone cele przekraczać może - bank jednak nie jest od analizy takich rzeczy.
Nowy doklejony: 08.04.14 10:00
Osobę trzecią upoważniono do dysponowania rachunkiem? Czy tę żonę łączą ze wspólnotą jakieś stosunki? Jest jej członkiem, ma umowę, itd.?
A jak brzmi uchwała o upoważnieniu administratora, konkretnie kogo wskazano, osobę fizyczną, spółkę, etc. Jakie relacje - poza więzią małżeńską - ma żona z administratorem (np. prokurent spółki, członek zarządu spółki, itd.).
Jeśli Paribas ma dla waszego konta tzw. podwójny podpis (by przelew wyszedł z banku potrzebna jest akceptacja z dwu loginów), to w porządku. Jak nie, to pakujecie się na pole minowe.
To,że powołaliście go uchwałą nie ma dla banku żadnego znaczenia, w przeciwieństwie do niektórych sądów Prawidłowo i niech tak pozostanie.
No to powierzcie mu zarządzanie i po kłopocie.
a jak konfiguracja będzie
jeden członek zarzadu + administrator lub
dwóch członków zarządu,
to gwałcenie prawa będzie miało miejsce ....
wystarczy w uchwale stosowny zapis np. taki :
wystarczy, że będzie pracownikiem Administratora lub współwłaścicielem firmy zarządzającej ...
Czy zarządca któremu powierzono zarząd na podstawie art18.1 ma umocowanie ustawowe w zakresie zarzadu zwykłego czy nie ? Czy musi mieć pełnomocnictwo wspólnoty?
A może twój pogląd wynika z tej uchwały.
Art. 1.UoWL
2. W zakresie nieuregulowanym ustawą do własności lokali stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego.
Jesli natomiast należy zastosować tutaj nową interpretacje, to może jako osoba mająca tak duży autorytet na tym forum podasz ją.
Mnie bowiem zaskoczył twój pogląd że zarządca 18.1 musi mieć pełnomocnictwo wspólnoty do wykonywania czynności w zakresie zwykłego zarządu. I uważam to rozstrzygnięcie za bardzo ważne
I szczerze mówiąc skłonny jestem sie z nim zgodzić. Twoja odpowiedź jest wymijająca.
Może art 96 KC jest uchylony , o czym nie wiem.
Nastąpiło pomieszanie pewnych kwestii - umocowania do dokonywania czynności procesowych z umocowaniem do zarządzania rzeczą wspólną.
Art. 33 ustawy o własności lokali zawiera odesłanie - mocą tego odesłania, do zarządcy "z art. 18 uwl " , oczywiście w zakresie nieuregulowanym umową, stosujemy przepisy uwl - czyli taki zarządca ma kompetencje zarządu.
Zupełnie inną kwestią jest umocowanie procesowe - proszę zauważyć, że ustawa o własności lokali tej kwestii nie reguluje - a zatem odesłanie powyższe nie odnosi się do pełnomocnictwa procesowego, prawda?
Kodeks postępowania cywilnego w przypadku organów kwestię takiego umocowania reguluje następująco:
Art. 67
§ 1. Osoby prawne, inne jednostki organizacyjne oraz organizacje społeczne mające zdolność sądową dokonują czynności procesowych przez swoje organy albo przez osoby uprawnione do działania w ich imieniu.
Zarządca z art. 18 uwl organem nie jest, nie jest też osoba uprawnioną do podejmowania czynności procesowych - odesłanie z art. 33 uwl takich kompetencji mu nie daje.