Uchwała dotycząca funduszu
ajor3
Użytkownik
Witam. Czy uchwała dotycząca f.remontowego, jeśli nic się nie zmienia, musi być podejmowana co roku czy nie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Uchwała o wysokości środków wpłacanych na ten fundusz musi być podejmowana co roku.
Uowl nic nie mówi o jakichś funduszach, a za to wyraźnie o zaliczkach. U siebie od ośmiu lat nie zmieniamy jej wysokości, i nie wymyślamy idiotycznych uchwał, i wszyscy są zadowoleni, i nikt jej nie zaskarża.
Takie stanowisko jak koziorozka spowoduje ,że co roku we WM będzie modlitwa o quorum w sprawie zaliczki i bieganie po sąsiadach z listami. Jak ludzie chcą mieć problemy to je sobie wymyślą.:bigsmile:
My mamy jedną uchwałę ustaloną bezterminowo i nie ma potrzeby jej uchwalania co roku.
W uchwale ustalano stawkę oraz datę jej wejścia w życie.
Tak wiec uchwałę o powołaniu FR podejmuje się raz , ale co roku trzeba podjąć uchwałę o PG i stawkach służących do naliczania zaliczek.
Uchwał nie podejmuje się dla jakiejś tam zasady, ale po to by mieć dowód w sprawie w sądzie, gdy zajdzie taka potrzeba.
Im dokumenty są jednoznaczne, czytelne; tym szybciej podejmowane są decyzje w Sądach.
co to jest plan finansowy i na jakiej podstawie go się podejmuję .
Plan gospodarczy to wiem, po co się go uchwala , ale plan finansowy?
Ciekawy jestem , jak ten wyjątek od reguły, wygląda materialnie ...
:tooth:
:cactus1::cactus2::cactus1:
To jest zdecydowanie bardziej odkrywcze. Dla mnie to rewelacja na skalę światową.
To zależy od treści uchwały tworzącej ten fundusz, jeżeli wynika z niej, że dotyczy jakiegoś okresu, np. roku, to należy podjąć kolejną. Z uchwały może też, np. wynikać, że np. fundusz tworzony jest celem remontu dachu - jednak tego rodzaju postanowień się nie spotyka.
Zwykle z uchwał w ogóle nie wynika okres obowiązywania.
Konkretnie co Ciebie interesuje? Chętnie wyjaśnię, ale sprecyzuj, proszę, pytanie, bo zupełnie go nie rozumiem
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/5718/uchwala-dotyczaca-funduszu/#Item_11