Uchwała dotycząca funduszu
Witam. Czy uchwała dotycząca f.remontowego, jeśli nic się nie zmienia, musi być podejmowana co roku czy nie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Uchwała o wysokości środków wpłacanych na ten fundusz musi być podejmowana co roku.
Uowl nic nie mówi o jakichś funduszach, a za to wyraźnie o zaliczkach. U siebie od ośmiu lat nie zmieniamy jej wysokości, i nie wymyślamy idiotycznych uchwał, i wszyscy są zadowoleni, i nikt jej nie zaskarża.
Takie stanowisko jak koziorozka spowoduje ,że co roku we WM będzie modlitwa o quorum w sprawie zaliczki i bieganie po sąsiadach z listami. Jak ludzie chcą mieć problemy to je sobie wymyślą.:bigsmile:
My mamy jedną uchwałę ustaloną bezterminowo i nie ma potrzeby jej uchwalania co roku.
W uchwale ustalano stawkę oraz datę jej wejścia w życie.
Tak wiec uchwałę o powołaniu FR podejmuje się raz , ale co roku trzeba podjąć uchwałę o PG i stawkach służących do naliczania zaliczek.
Uchwał nie podejmuje się dla jakiejś tam zasady, ale po to by mieć dowód w sprawie w sądzie, gdy zajdzie taka potrzeba.
Im dokumenty są jednoznaczne, czytelne; tym szybciej podejmowane są decyzje w Sądach.
co to jest plan finansowy i na jakiej podstawie go się podejmuję .
Plan gospodarczy to wiem, po co się go uchwala , ale plan finansowy?
Ciekawy jestem , jak ten wyjątek od reguły, wygląda materialnie ...
:tooth:
:cactus1::cactus2::cactus1:
To jest zdecydowanie bardziej odkrywcze. Dla mnie to rewelacja na skalę światową.
To zależy od treści uchwały tworzącej ten fundusz, jeżeli wynika z niej, że dotyczy jakiegoś okresu, np. roku, to należy podjąć kolejną. Z uchwały może też, np. wynikać, że np. fundusz tworzony jest celem remontu dachu - jednak tego rodzaju postanowień się nie spotyka.
Zwykle z uchwał w ogóle nie wynika okres obowiązywania.
Konkretnie co Ciebie interesuje? Chętnie wyjaśnię, ale sprecyzuj, proszę, pytanie, bo zupełnie go nie rozumiem
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/5718/uchwala-dotyczaca-funduszu/#Item_11