Rezygnacja pełnomocników finansowych
kojot
Użytkownik
Witam.Jestem po raz pierwszy na forum i nie wiem czy dobrze sie wstrzeliłem z tematem.Jesteśmy małą wspólnotą-4 właścicieli-W czerwcu br.dwóch pełnomocników,którzy reprezentowali wspólnotę w banku zrezygnowało z funkcji.Do d nia dzisiejszego nie udało się wybrać nowych.Ci co chcieli nie uzyskali poparcia wszystkich.Moje pytanie jest następujące.Czy pełnomocnicy,którzy zrezygnowali nie powinni zlikwidować konta i rozliczyć pieniądze?W dalszy ciągu sa wpłacane pieniądze,a nie można ich ruszyć i płacic nalezności.Nie można kupić opału.Pomóżcie jak rozwiązać tą sytuację.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Skoro takim problemem jest wybór pełnomocnika, to czy możecie wszyscy, jako właściciele, wystąpić do banku, aby zapłacić za opał?
W tak konfliktowej sytuacji może właściciele powinni wystąpić do sądu o wyznaczenie zarządcy rzeczy wspólnej? To bardzo dobre rozwiązanie, jeżeli brak szansy na rozwiązanie sporów.
Należy złożyć wniosek, wskazać w nim zarządcę i propozycję jego wynagrodzenia, które, wbrew powszechnej opinii, wcale nie musi być wyższe niż ogólnie przyjęte w danej miejscowości. Taki zarządca jest rozliczany na rozprawie, o której Sąd powiadamia wszystkich właścicieli. Na "rozliczeniowej" rozprawie (odbywa się raz w roku) właściciele mogą składać wnioski, zadawać pytania, mają wpływ na sprawy zarządu nieruchomością wspólną. Sąd, po wysłuchanie właścicieli i zarządcy wydaje postanowienie w przedmiocie zatwierdzenia, bądź odmowy zatwierdzenia sprawozdania za dany rok.
Zarządcą może też zostać jeden z właścicieli (choć, z powodu konfliktu, odradzam).
Koszt wniosku to 100 zł.
Dodam jeszcze, że po wyznaczeniu zarządcy, przez cały okres trwania zarządu sądowego ( w małej wspólnocie to nie jest zarząd przymusowy z 26 uwl, lecz sądowy z 203 kc), właściciele mogą składać wnioski (np. w.s. remontu), Sąd nadaje im sygnaturę i ma obowiązek rozpatrzenia.
Czy sąd może zdecydować o nadaniu zarządcy przymusowemu uprawnień przekraczających zarząd zwykły? Np. w sprawie ustalania wysokości zaliczek, wydatków na remonty itp?
Czy też na każdą taką decyzję zarządca musi mieć zgodę sądu?