Nasada obrotowa na komin... samowola?
magdam1m
Użytkownik
Witam ponownie,
Mam jeszcze jedno pytanie o interoretacje:
Komin to część wspolna budynku, nawet jeśli jest to przewód kominowy prowadzący do jednego mieszkania.
Czy zamontowanie przez jednego z mieszkańców obrotowej nasady na jego komin (aby wyciagala spaliny)
traktowane jest i może być jako samowola budowlana i przebudowa części wspolnej?
Czy potrzebna jest tutaj pisemna zgoda zarzadu wspolnoty czy tez wystarczy ustna zgoda administratora?
Mam jeszcze jedno pytanie o interoretacje:
Komin to część wspolna budynku, nawet jeśli jest to przewód kominowy prowadzący do jednego mieszkania.
Czy zamontowanie przez jednego z mieszkańców obrotowej nasady na jego komin (aby wyciagala spaliny)
traktowane jest i może być jako samowola budowlana i przebudowa części wspolnej?
Czy potrzebna jest tutaj pisemna zgoda zarzadu wspolnoty czy tez wystarczy ustna zgoda administratora?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Proszę sprawdzić zapisy umowy o administrowanie.
Czy zatem warto traktować ten incydent jako złamanie przepisów i traktować to jako samowolę budowlaną i PRZEBUDOWĘ komina?
I teraz fakt ze mozna spojrzeć na to:
- nie robimy nic bo to drobnostka = brak stosowania do przepisów i chaos
- jeśli mamy racje to traktujemy to jako samowole budowlana i przebudowe komina
Nowy doklejony: 22.04.14 22:50
A dodatkowo znalazłam informację, że: O konieczności uzyskania takiej zgody mówi art. 22 pkt.3 ust.5 w nawiązaniu do atr.22 pkt.2 Ustawy
o własności lokali.
Zatem moim zdaniem można tutaj mówić o samowoli.
Nowy doklejony: 22.04.14 22:51
A dodatkowo znalazłam informację, że: "O konieczności uzyskania takiej zgody mówi art. 22 pkt.3 ust.5 w nawiązaniu do atr.22 pkt.2 Ustawy
o własności lokali"
Zatem moim zdaniem można tutaj mówić o samowoli.
Aby inni właściciele nie szli na skróty - przyjąć uchwałą właścicieli regulamin porządku domowego i uwzględnić w nim warunki przeprowadzania zmian na częściach wspólnych
Jak znam życie, to nie ... bo , co mi mogą zrobić... ja stosuje metodę faktów dokonanych a jakieś tam zasady obowiązujące w tej wspólnocie co mnie mogą interesować , wszak wszytko to jest przecież moje - opinia właściciela termowentu .