rozszerzenie składu zarządu wspólnoty

helenkamhelenkam Użytkownik
edytowano kwietnia 2014 w Zarządzanie Nieruchomościami
Na zebraniu przyjęto wniosek o rozszerzenie składu zarządu wspólnoty, przygotowano projekt uchwały. Podpisali " za " wszyscy obecni na zebraniu sprawozdawczym ale nie uzyskano większości. Czy w tej sytuacji zachodzi konieczność indywidualnego zbierania głosów?

Komentarze

• Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    helenkam, bardzo Ciebie przepraszam za tak niedyskretne pytanie, ale... czy Ty zapoznałaś się z ustawą o własności lokali? :confused:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Haneczko, dałam plamę i przeprosiny zbyteczne
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] helenkam:[/cite]Haneczko, dałam plamę i przeprosiny zbyteczne
    Niepotrzebnie skasowałaś swój pierwszy post. :smile:
    Tak naprawdę nic złego się nie stało. Wszyscy mamy przypływy i odpływy, zaćmienia i olśnienia - tylko nie wszyscy się do tego przyznają.
    W kwestii tematu, chciałam zadać jeszcze jedno pytanie: czy podpisywano wniosek jako projekt uchwały, czy już konkretnie przygotowaną uchwałę?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Na zebraniu zgłoszono wniosek, który został przyjety i przygotowano projekt uchwały. Obiegiem dozbieralismy podpisy i wszystko jest w porządku.
    Ale ja tak sobie pomyslałam, że rozszerzenia składu mozna dokonać bez uchwały tylko zaprotokołownym wnioskiem.
  • Opcje
    citizencitizen Użytkownik
    edytowano listopada -1
    helenkam: Ale ja tak sobie pomyslałam, że rozszerzenia składu mozna dokonać bez uchwały tylko zaprotokołownym wnioskiem.

Nie, nie można tak zrobić. Członkowie zarządu muszą być wybierani tylko uchwałą właścicieli
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano kwietnia 2014
    [cite] helenkam:[/cite]
    Ale ja tak sobie pomyslałam, że rozszerzenia składu mozna dokonać bez uchwały tylko zaprotokołownym wnioskiem.
    a ja sobie myślę, że ty piszesz nowe prawo dotyczące wspólnot i próbujesz machlojć na własne potrzeby . Widzę, że marzy ci się władza absolutna, a nadzór właścicielski (uchwały właścicieli lokali) jest dla ciebie kulą u nogi ....
    Członków Zarządu wybiera ogół właścicieli lokali tworzących WM
    [b]Art. 20. UoWL[/b]
    1. Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem, [b]właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze[/b] jednoosobowego lub kilkuosobowego [b]zarządu.[/b] Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.

2. Zarząd lub poszczególni jego członkowie mogą być w każdej chwili na mocy uchwały właścicieli lokali zawieszeni w czynnościach lub odwołani.

Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    edytowano kwietnia 2014
    [cite] KubaP:[/cite] a ja sobie myślę, że ty piszesz nowe prawo dotyczące wspólnot i próbujesz machlojć na własne potrzeby .

:cactus2: :cactus2: :cactus2:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jednak prawda w oczy kole ....:wink:
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] helenkam:[/cite]Na zebraniu zgłoszono wniosek, który został przyjety i przygotowano projekt uchwały. Obiegiem dozbieralismy podpisy i wszystko jest w porządku.

Idea rozszerzenia składu zarządu uchwały nie wymaga, nawet wniosku, natomiast wybór konkretnych osób już tak.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano kwietnia 2014
    [cite] Zarządca:[/cite]
    [cite] helenkam:[/cite]Na zebraniu zgłoszono wniosek, który został przyjety i przygotowano projekt uchwały. Obiegiem dozbieralismy podpisy i wszystko jest w porządku.

Idea rozszerzenia składu zarządu uchwały nie wymaga, nawet wniosku, natomiast wybór konkretnych osób już tak.

Sama myśl o rozszerzenia składu zarządu uchwały nie wymaga, nawet wniosku, natomiast wybór konkretnych osób już tak.:wink:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.