Fundusz remontowy
tnulf53
Użytkownik
Mam mieszkanie własnościowe opłacam fundusz remontowy 50 PLN/mc chcę zamontować licznik wodny i wymienić zawór wodny.
Czy zarządca wspólnoty powinien wykonać pracę w ramach funduszu remontowego ? czy osprzęt do tego powinienem zakupić ze swoich środków?
Czy zarządca wspólnoty powinien wykonać pracę w ramach funduszu remontowego ? czy osprzęt do tego powinienem zakupić ze swoich środków?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Takie uprawnienie przysługuje wspólnocie (jako zarządcy/właścicielowi budynku) na podstawie art. 6 ust. 5 i 8 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzaniu ścieków.
Nowy doklejony: 17.06.14 18:51
Lokal w którym mieszkam nigdy nie miał zainstalowanych wodomierzy.
W tej sprawie właściciele powinni podjąć uchwałę o opomiarowaniu wszystkich punktów czerpalnych w budynku jednakowymi wodomierzami i w jednakowym czasie (bo tylko wtedy to ma sens) oraz o sposobie rozliczeń (przyjąć regulamin) oraz określić wykonawcę i sposób sfinansowania przedsięwzięcia.
Ładny byłby galimatias gdyby w budynku wielolokalowym wspólnoty każdy właściciel lokalu wymieniał (montował) sobie wodomierze kiedy chce i na jakie chce. Takie jest moje zdanie i ubolewam, że niestety niektórzy uważają inaczej i wymuszają na właścicielach poszczególnych lokali całkowitą dowolność w tym zakresie.
Tak czy owak - w różnych wspólnotach róznie to jest rozwiązane. Nie ma reguły
Wszytko zależy od tego jakie zasady panują w Twojej wspólnocie , gdzie kończy się cześć wspólna
zazwyczaj za pierwszy wodomierz płaci właściciel lokalu ...