koncecja na alkohol we współwłasności ( 1 osoba sie nie zgadza )
Xanthi
Użytkownik
Witam, Mam ciekawy przypadek do rozgryzanie i nie typowy. Może być tez dramatyczny jeżeli nie dostaniemy koncesji w styczniu przez jedną chamską osobę.
Omówie sprawe od początku. Ojciec prowadzi sklep alkoholowy od 93 roku. Prowadzi to w dużym budynku na parterze który jest współwłasnością. On ma nie całe 80% i 2 jego braci ma lekko powyzej 10%. Z tego jeden z braci mu normalnie podpisze zgode a ten jeden własnie nie wyraża zgody. [ Włascili budynku notarialnie. Mój ojciec i matka ponad 79%, brat X 10% i drugi brat Y 10 %. ] Sytuacja 90%>10%.
7 lat temu tez potrzeba była taka zgoda ale po telefonie jakiegos goscia z Warszawy prawnika, gmina sie ugieła i nie miała mozliwosci nie wydania tej zgody. Oczywiscie wydala tą zgode bez zgody i podpisu jednego z braci. Skoro prawo sie nie zmienilo to jakim prawem nie beda chcieli nam dac teraz tej zgode lub jakim prawem dali nam wczesniej ?
Jak rozwiazac tą sprawe skoro w listopadzie trzeba zlozyc wniosek o taka zgode zeby miec koncesje w styczniu ? Jak rozwiazac tą sprawe, czas ponagla a mamy już lipiec...
mam nadzieje ze sie ktoś znajdzie do dyskusji, chętnie odopowiem na pytania bo mozliwe ze czegos nie ująłem. pozdrawiam
Omówie sprawe od początku. Ojciec prowadzi sklep alkoholowy od 93 roku. Prowadzi to w dużym budynku na parterze który jest współwłasnością. On ma nie całe 80% i 2 jego braci ma lekko powyzej 10%. Z tego jeden z braci mu normalnie podpisze zgode a ten jeden własnie nie wyraża zgody. [ Włascili budynku notarialnie. Mój ojciec i matka ponad 79%, brat X 10% i drugi brat Y 10 %. ] Sytuacja 90%>10%.
7 lat temu tez potrzeba była taka zgoda ale po telefonie jakiegos goscia z Warszawy prawnika, gmina sie ugieła i nie miała mozliwosci nie wydania tej zgody. Oczywiscie wydala tą zgode bez zgody i podpisu jednego z braci. Skoro prawo sie nie zmienilo to jakim prawem nie beda chcieli nam dac teraz tej zgode lub jakim prawem dali nam wczesniej ?
Jak rozwiazac tą sprawe skoro w listopadzie trzeba zlozyc wniosek o taka zgode zeby miec koncesje w styczniu ? Jak rozwiazac tą sprawe, czas ponagla a mamy już lipiec...
mam nadzieje ze sie ktoś znajdzie do dyskusji, chętnie odopowiem na pytania bo mozliwe ze czegos nie ująłem. pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/5344/wspolwlasnosc-a-pozwolenie-na-alkohol-/
Coś się zmieniło?
Przepis art. 18 ust. 6 pkt 3 ustawy z 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi realizuje między innymi funkcje ochronną nie tylko właściciela budynku, za którego należy uznać również poszczególnych współwłaścicieli w przypadku braku zarządcy wspólnego nieruchomości ale również użytkowników lokali w budynkach wielorodzinnych przed negatywnymi konsekwencjami sprzedaży napojów alkoholowych w takim budynku. Potencjalne ryzyko związane z tymi konsekwencjami musi być skonfrontowane z prawnie chronionym dobrem jakim jest mir domowy.
Czynność prawna w zakresie prawa publicznego jaką niewątpliwie jest pisemna zgoda realizująca funkcję ochronną z przepisu art. 18 ust. 6 pkt 3 ustawy z 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi względem wszystkich współwłaścicieli budynku nie może być uznana jako czynność zwykłego zarządu nie wymagająca zgody wszystkich współwłaścicieli, chociażby z uwagi na ujemne konsekwencje wynikające ze sprzedaży napojów alkoholowych.
"...W kontekście niniejszej sprawy, w której do kręgu podmiotów uprawnionych do wyrażenia zgody na piśmie na podstawie art. 18 ust. 6 pkt 3 ustawy należało trzech współwłaścicieli budynku, którym niepodzielnie przysługiwała własność tego budynku (współwłasność - art. 195 K.c.) i w sytuacji niedokonania wyboru zarządcy wspólnej nieruchomości (okoliczność podniesiona przez skarżących), należało przyjąć, że sprzeciw jednego ze współwłaścicieli w zakresie uznania przesłanki z art. 18 ust. 6 pkt 3 za spełnioną niweczył w sposób skuteczny zgodę pozostałych współwłaścicieli jako spełnienie powyższego warunku wydania zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych..." - Wyrok z dnia 15 września 2011 r. NSA II GSK 854/2010
W razie oporu jednego z braci nie pozostaje nic innego jak tylko droga sądowa na podstawie art. 199 Kc.
Dobrze mieć na piśmie odmowę tego brata.
Jakiegoś oblatanego radcę prawnego i niech załatwia sprawę pilnie.