Wspólnota mieszkaniowa a osoba bez wykupionego mieszkania.
Davidoxoos
Użytkownik
Witam. Mieszkam w bloku złożonym z 5 klatek. W jednej z nich kilka osób ma wykupione mieszkania w innej nikt itp itd jest wspólnota mieszkaniowa. Ja nie mam mieszkania wykupionego i chciałem sie zapytać czy w takim razie jeżeli wspólnota podejmuje kroki np: Montaż podzielników ciepła na kaloryfery to ja mam obowiązek się do tego zastosować czy mam prawo odmówić montażu tego badziewia w mieszkaniu? Ponieważ każdy wie że te podzielniki robią więcej problemu niż dobrego. Proszę kogos o odpowiedz :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Twoim przedstawicielem we wspólnocie jest właściciel lokalu, który najmujesz.
To właściciele lokali zarządzają nieruchomością, a nie mieszkańcy czy najemcy.
To nie Zarządca - Administratora wprowadził podzielniki, ale właściciel;e lokali tworzący wspólnotę ( większością udziałów)
Wspólnota po to wprowadza podzielniki, aby zaoszczędzić na kosztach ogrzewania ... teoretycznie może to być nawet do 30% osczędności.
bo zmienia się świadomość użytkowników lokali.
Władze mają właściciele lokali, bo to oni zarządzają tą nieruchomością i ponoszą koszty jej utrzymania ,
Ty tylko płacisz czynsz najmu i wcale to nie oznacza, że ten czynsz jest przeznaczony na utrzymanie nieruchomości ... wszystko zależy od właściciela twojego lokalu .
Czasami się zdarza, że czynsz najmu może być mniejszy od zaliczek, które płaca właściciele lokali np. w lokalach Gminnych.