Odszkodowanie za zalanie mieszkania
mazak
Użytkownik
Witam,
kilka dni temu doszlo u mnie do wybicia ścieków z glownego pionu kanalizacyjnego, na skutek jego zatkania. Zglosilem sprawe do zarzadcy naszej nieruchomosci i poprosilem o pokrycie kosztow naprawy z ubezpieczenia wspolnoty (moje mieszkanie nie bylo ubezpieczone). Dowiedzialem sie ze bedzie to trwalo dosc dlugo (kilka miesiecy) i zebym sam zaczal remontowac mieszkanie robiac dokumentacje zdjeciowa i zbierajac faktury. Troche boje sie ze gdy po remoncie przyjdzie do mnie rzeczoznawca, powie ze nie widzi szkod i nie wyplaca mi pieniedzy. Druga sprawa jest to ze musze zaczac remont bo nie mam ochoty mieszkac w szambie.
Moze mi ktos przyblizyc co powinienem teraz zrobic? Czy moge jakos przyspieszyc dzialania zarzadcy i ubezpieczyciela?
Z gory dziekuje
kilka dni temu doszlo u mnie do wybicia ścieków z glownego pionu kanalizacyjnego, na skutek jego zatkania. Zglosilem sprawe do zarzadcy naszej nieruchomosci i poprosilem o pokrycie kosztow naprawy z ubezpieczenia wspolnoty (moje mieszkanie nie bylo ubezpieczone). Dowiedzialem sie ze bedzie to trwalo dosc dlugo (kilka miesiecy) i zebym sam zaczal remontowac mieszkanie robiac dokumentacje zdjeciowa i zbierajac faktury. Troche boje sie ze gdy po remoncie przyjdzie do mnie rzeczoznawca, powie ze nie widzi szkod i nie wyplaca mi pieniedzy. Druga sprawa jest to ze musze zaczac remont bo nie mam ochoty mieszkac w szambie.
Moze mi ktos przyblizyc co powinienem teraz zrobic? Czy moge jakos przyspieszyc dzialania zarzadcy i ubezpieczyciela?
Z gory dziekuje
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
- potwierdzenia numeru polisy ubezpieczeniowej wspólnoty, który trzeba wpisać na druku
- potwierdzenia przez zarządcę, że powstała szkoda jest z winy instalacji wspólnej (podpis zarządcy budynku)
Zanosisz taki druk do ubezpieczyciela. W PZU zwracają do 2 miesięcy.
1. poszkodowany zgłasza roszczenie o naprawienie szkody do Wspólnoty.
2. Wspólnota "zasłania sie" polisą OC (jak ją ma oczywiście) i wskazuje ubezpieczyciela do którego nalezy zgłosic roszczenie, później wypełnic formularz i potwierdzić w administracji.
3. Poszkodowany zgłasza roszczenie do tego Ubezpieczyciela, trzeba pamiętać , że zgodnie z art 6 k.c. ciężar dowodu spoczywa na tym kto wywodzi skutki prawne tj w tym przypadku na poszkodowanym, z tym że z kolei na Ubezpieczycielu ciązy ciężar oceny merytorycznej i prawnej zdarzenia (oględziny).
Grzesiek Stumpf
www.ubezpieczeniowecentrum.pl