oplata za dzierzawe gruntu
szymborek
Użytkownik
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/4659/
Dzien dobry pociagne ten temat dalej gdyz ustalilismy na zebraniu oplate za grunt 250 zl OK fajnie ale na tym zebraniu podjelismy takze uchwale o wymianie rury (ktora swego czasu byla łatana wiec chialem aby wymienili na nowa) uchwala podjeta byla w kwietniu 2013 r wykonanie w styczniu 2014 dlatego tez od poczatku 2014 nie placilem z premedytacja za dzierzawe gruntu gdyz w kwietniu 2014 podjelismy uchwale o ociepleniu budynku do tej pory nie zostalo nic wykonane, mamy sierpien, nawet nie zrobili nic w kierunku tym aby jakas oferte przeslac, nic kompletnie nic.
Wiem ze i tak bede musial to zaplacic, ale jak ich zmusic zeby wykonali ocieplenie jak najszybciej, gdyby bylo wszystko wykonane od razu nie zrodzily by sie problemy, i spokojnie bym placil na kolejne remonty. Czytalem takze kiedys ze zarzadca czy tam administrator nie moze albo inaczej nie ma prawa dyponowac srodkami do wysokosci moich udzialow, przetlumaczylem sobie to wtedy ze jeseli mam 225/1000 udzialow czyli 22% w nieruchomosci, takze mam 22% w srodkach zgromadzonych na FR jezeli mamy na FR zgromadzone 35000 to zalozmy 7000 jest moje i MUSZA to spozytkowac zgodnie z moim zyczeniem.
Dzieki za odpowiedzi
Dzien dobry pociagne ten temat dalej gdyz ustalilismy na zebraniu oplate za grunt 250 zl OK fajnie ale na tym zebraniu podjelismy takze uchwale o wymianie rury (ktora swego czasu byla łatana wiec chialem aby wymienili na nowa) uchwala podjeta byla w kwietniu 2013 r wykonanie w styczniu 2014 dlatego tez od poczatku 2014 nie placilem z premedytacja za dzierzawe gruntu gdyz w kwietniu 2014 podjelismy uchwale o ociepleniu budynku do tej pory nie zostalo nic wykonane, mamy sierpien, nawet nie zrobili nic w kierunku tym aby jakas oferte przeslac, nic kompletnie nic.
Wiem ze i tak bede musial to zaplacic, ale jak ich zmusic zeby wykonali ocieplenie jak najszybciej, gdyby bylo wszystko wykonane od razu nie zrodzily by sie problemy, i spokojnie bym placil na kolejne remonty. Czytalem takze kiedys ze zarzadca czy tam administrator nie moze albo inaczej nie ma prawa dyponowac srodkami do wysokosci moich udzialow, przetlumaczylem sobie to wtedy ze jeseli mam 225/1000 udzialow czyli 22% w nieruchomosci, takze mam 22% w srodkach zgromadzonych na FR jezeli mamy na FR zgromadzone 35000 to zalozmy 7000 jest moje i MUSZA to spozytkowac zgodnie z moim zyczeniem.
Dzieki za odpowiedzi
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Dziwi mnie, że pozostali właściciele to tolerują, należałoby wobec braku wpłat wypowiedzieć umowę dzierżawy i wystąpić do sądu z pozwem o zaległe płatności.
Argumentacja podana w tym wątku jest nie do przyjęcia.
Nie ma takich regulacji, te środki to majątek wspólnoty a zarząd dysponuje nimi w sposób określony w uchwałach. A jeżeli to mała wspólnoty - to tylko w sprawach przekraczających zakres zwykłego zarządu konieczna zgoda wszystkich, w razie jej braku można wystąpić do sądu.
Rozumiem, że problemem jest brak ocieplenia - czy są środki na rachunku na ten cel? (może nie być skoro autor wątku nie płaci).
"Dziwi mnie, że pozostali właściciele to tolerują, należałoby wobec braku wpłat wypowiedzieć umowę dzierżawy i wystąpić do sądu z pozwem o zaległe płatności.
Argumentacja podana w tym wątku jest nie do przyjęcia"
To dla mnie jako wspolwlasciciela jest tez nie do przyjecia ze musze sie prosic i blagac o to zeby cos bylo wykonane z moich tj "naszych" pieniedzy, no poprostu tego nie rozumiem.
Nowy doklejony: 16.08.14 18:35
Moze rzeczywiscie sad moglby to roztrzygnac bo juz kilkadziesiat razy probowalem aby doszlo do umowy, o teren, o remont klatki, o ocieplenie, i bym placil na jakies inne konto zalozone z drugim wspolwlascicielem, w razie jakis remontow, bo widze ze TBS jako wspolwlasciciel i administrator nie daje sobie rady z tym,
A jezeli wypowiedza umowe dzierzawy a ja nie usune sklepu, gdyz on nikomu nie zawadza (chodzi mi o drugiego wspolwlasciciela i najemcow TBS) to co wtedy zrobia, teren nie jest podzielony, czy sad moze mi go przypisac do wylacznego korzystania, wiem ze i tak bede musial dalej placic, ok nie ma problemu, ale tez chce aby moje prosby byly wykonywane.
Dobrze rozumiem?
Bo rozliczenie kilku to żadna filozofia. Wiele (nie tylko małych) wspólnot w ogóle nie zatrudnia administratora - robi to ktoś z mieszkańców za symboliczną opłatą lub za darmo.
to ile lokali ma TBS? dwa?
w małych wspólnotach takie decyzje o jakich jest mowa, powinny zapadać przy 100% akceptacji właścicieli lokali