garaże
bazyl
Użytkownik
Witam, jestem we wspólnocie 24 osoby. Mamy 20 miejsc parkingowych(wykupionych) i 4 garaże (własność, w aktach notarialnych wpisane jako pomieszczenia przynależne). Mieszkańcy posiadający miejsca parkingowe płacą fundusz remontowy tylko od metrów mieszkania, my garażowcy płacimy od metrów mieszkania +metry garażu. Przecież jeśli płacimy od udziałów to parkingowcy powinni płacić za mieszkanie+piwnica+metry parkingu, a garażowcy-mieszkanie+piwnica+metry garażu?Czy to że pobiera się od nas fundusz tzw garażowy (za który notabene i tak (jak dowiedziałam się od zarządcy) nic nie możemy robić w garażach bo są one własnością prywatną) jest zgodne z prawem?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nowy doklejony: 19.08.14 10:03
I to nie ja nazwałam ten fundusz "garażowym" tylko Zarządca- mam rozdzielone na aneksie f.remontowy - ... zł, f. garażowy .... zł.
W zasadzie koszty związane z zarządem nieruchomością wspólną należy dzielić według udziałów, ale ponieważ fundusz remontowy jest rozwiązaniem fakultatywnym, nie przewidzianym w ustawie, to orzecznictwo sądowe dopuszcza różne rozwiązania w tej materii, także takie, w których zaliczka na ten fundusz nie jest naliczana od udziałów. Jeżeli u was ustalono zaliczkę na FR od powierzchni lokalu i pomieszczeń przynależnych, to faktycznie powinniście wszyscy mieć doliczoną powierzchnię piwnic, bo to też są pomieszczenia przynależne - tak samo jak wasze garaże.
Jak konkretnie brzmią zapisy uchwały o zaliczkach na FR?
Natomiast odpowiedź na pytanie, czy "miejsca parkingowe" powinny być uwzględnianie w zaliczkach na FR, zależy od tego, czy to faktycznie są tylko miejsca parkingowe ustanowione na nieruchomości wspólnej, czy też są to miejsca w hali garażowej będącej osobnym lokalem. Musisz to ustalić i skonfrontować z treścią uchwały o FR. Na razie mamy zbyt mało danych, aby jednoznacznie odpowiedzieć.
"Współwłaściciele garażu uczestniczą bowiem w wydatkach związanych zarówno z utrzymaniem nieruchomości wspólnej oraz swojego lokalu – garażu wielostanowiskowego na takich samych zasadach, jak pozostali członkowie wspólnoty mieszkaniowej. Wspólnota mieszkaniowa nie ma żadnych uprawnień, aby przerzucać ciężar utrzymania garażu na wszystkich właścicieli. Ponadto, niedopuszczalne jest także obciążanie właścicieli lokali mieszkalnych obowiązkiem wnoszenia zaliczek na koszty utrzymania nieruchomości wspólnej według zawyżonego udziału tych osób w tejże nieruchomości, tj. z całkowitym pominięciem udziałów współwłaścicieli lokalu niemieszkalnego. Sąd zwrócił ponadto uwagę na to, że art. 12 ust. 3 ustawy o własności lokali dopuszcza co prawda możliwość obciążania właścicieli wg innego kryterium niż udział w nieruchomości, ale jedynie, gdy chodzi o zwiększenie obciążeń właścicieli lokali użytkowych wydatkami i ciężarami związanymi z utrzymaniem nieruchomości wspólnej a nie odwrotnie."
Więcej w artykule: "Współwłaściciele garażu wielostanowiskowego sami utrzymują swój lokal" na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/1549-wspolwlasciciele-garazu-wielostanowiskowego-sami-utrzymuja-swoj-lokal
czy te miejsca parkingowe znajdują się w garażu wielostanowiskowym z którym związany jest udział w części wspólnej ,
czy to są miejsca do parkowania położone na działce gruntowej wspólnoty, a opłaty wnoszone stanowią pożytki dla WM ( wynajem NW)?
i prawidłowo, bo FR płaci się wg zasady kwota/m-c X udział w NW.
czekaj, czekaj, bo się pogubiłem...
Ważne dla mienie jest to czy z tymi miejscami parkingowymi jest związany udział ?
strukturę zaliczki masz tu https://forum.zarzadca.pl/wiki/wzor_-_zaliczka
cdn.
bazyl ty nie płacisz na fundusz remontowy swojego garażu tylko na fundusz remontowy dotyczący nieruchomości wspólnej wg zasady masz duży udział % płacisz dużo ( udział LM + udział garażu )
Inni jak mają miejsca postojowe w garażu wielostanowiskowym, to też powinni płacić ( udział LM + 1/ 20 MP X udział garażu wielostanowiskowego)
2)udział w NW - to dla niegarażowców: parking+piwnica+mieszkanie, dla garażowców: garaż+piwnica+mieszkanie
3) tak, każde miejsca parkingowe związane jest z udziałem i również u każdego piwnica stanowi udział
Nowy doklejony: 19.08.14 14:03
jeszcze raz : 4 garaże w budynku, 20 miejsc postojowych na zewnątrz
One są do wyłącznego użytkowania przez wskazanych w AN właścicieli, a opłaty za ich użytkowanie ustala ogół właścicieli lokali jako pożytki dla wspólnoty
teren wokół budynku jest częścią wspóną
Za ich użytkowanie właściciele nie płacą. Nie płaca też f.remontowego tak jak my za garaże.
albo zacytuj ten fragment z AN opisujący MP.
A dlaczego Ci właściciele mają za swoją własność jeszcze płacić? Ale bez wglądu w AN trudno dyskutować? Deweloperzy z chęci zysku cuda wymyślają.:bigsmile:
w moim AN nie ma wzmianki o miejscu parkingowym, bo ja mam garaż, który jak pisałam jest pomieszczeniem przynależnym.
więc musze też zrobić wgląd w AN sąsiadki
o wyłączeniu korzystania z miejsc postojowych, które są przynależne do innych lokali ...:sad: