Odsetki za nieterminowe opłaty
closed2524
Użytkownik
Witam,
Czy naliczanie odsetek ustawowych za nieterminowe regulowanie należności przez właścicieli lokali jest obowiązkiem wspólnoty, czy zależy od jej decyzji? Czy są jakieś regulacje prawne znajdujące tu zastosowanie?
Moja wspólnota nie nalicza odsetek. Korzystają z tego niektórzy właściciele, płacąc po terminie - bywa że i kilka miesięcy. W ten sposób pozostali - ci płacący terminowo - kredytują spóźnialskich. Wspólnota nigdy nie podjęła żadnej uchwały w tej kwestii.
Czy naliczanie odsetek ustawowych za nieterminowe regulowanie należności przez właścicieli lokali jest obowiązkiem wspólnoty, czy zależy od jej decyzji? Czy są jakieś regulacje prawne znajdujące tu zastosowanie?
Moja wspólnota nie nalicza odsetek. Korzystają z tego niektórzy właściciele, płacąc po terminie - bywa że i kilka miesięcy. W ten sposób pozostali - ci płacący terminowo - kredytują spóźnialskich. Wspólnota nigdy nie podjęła żadnej uchwały w tej kwestii.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Odsetki nalicza się od tej części zaliczki, która dotyczy części wspólnych.
na spóźnialskich jest windykacja , i trzeba ją robić, a nie czekać, aż będzie duży problem we wspólnocie.
Trzeba zrobić tzw "pokazówkę "... a sytuacja wróci do normy ...
Nie mniej jednak należałoby tu przytoczyć pogląd wyrażony przez Sąd Apelacyjny w Gdańsk, który uzasadniając wyrok z dnia 21 marca 2012 r., sygn. akt I ACa 1592/11, stwierdził m.in. że wspólnota nie jest uprawniona do pobierania odsetek od nieterminowych wpłat za media i wodę do lokali w sytuacji, gdy dostawca nie obciążył jej odsetkami z tego tytułu.
Sąd argumentował to tym, że po pierwsze: wspólnota zwykle posiada pewien zapas pieniędzy na ten cel a po drugie ten rodzaj opłat jest związany ze świadczeniami, które jak stwierdził sąd "kwoty wpłacane tytułem opłat za media do chwili ich wydatkowa stanowią własność właściciela danego lokalu"
Nie mogę się zgodzić z taką argumentacją, ponieważ "zapas" , o którym mowa powstał dzięki wpłatom właścicieli terminowo regulującym należności - idąc tokiem rozumowania sądu - właścicieli, do których zapas należy mogliby żądać odsetek od tych, którzy z tego korzystają.
Po drugie - środki zgromadzone na rachunku wspólnoty - również pochodzące z zaliczek na media to jej majątek, co jest logiczne zważywszy na konstrukcję odpowiedzialności wyrażoną w uwl.
Komentowane orzeczenie na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/1906-i-aca-159211-odsetki-za-nieterminowe-wplaty-
Jakby tak było, że naliczanie karnych odsetek to czynność zwykła zarządu ( w obrocie prawnym nie ma katalogu co jest a co nie jest czynnością zwykła zarządu ) wynika z samego prawa , to Sąd Apelacyjny nie rozgraniczałby od jakiej części zaliczki WM może, a od jakie nie może naliczać karnych odsetek...
Wspólnota mieszkaniowa nie została powołana do zarabiania na właścicielach lokali na karnych odsetkach . Karne odsetki to ostateczność, jak już wszelkie negocjacje nie dają skutku, należy o nich wspomnieć w pozwie windykacyjnym.
Dobrze jest mieć uchwałę, ale nie koniecznie. U mnie dołączyliśmy passus o odsetkach do uchwały o kolejności zaliczania nieopisanych wpłat właścicieli. W pierwszej kolejności księguje się na media. Właśnie dlatego, by móc naliczać odsetki.
Od wielu lat to się dobrze sprawdza, niedopłaty są małe i krótkie.
Aha, odsetki ustawowe naliczaliśmy i przed tą uchwałą.
niekoniecznie, bo inni mają nadpłaty , są też pożytki, z których się pokrywa te niedobory ( ogrzewanie części wspólnych)
Czy wspólnota może używać srodków zgromadzonych na zarząd NW do finasowania ( niedoborów) za media.
W orzecznictwie sądowym wyrazony jest bowiem pogląd że zaliczki na utrzymanie NW nie noga być przeznaczane na " uzupełnianie " opłat za media.
A parktyka jest zypełnie inna..
Ciekawy jestem czy jest jakakolwiek wspólnota w Polsce która w planie finansowym uwzględnia finansowanie nedoborów za media ?
Nowy doklejony: 25.08.14 16:17
Zarządca napisalk:
Cos takiego! I to pisze zarządca. Przecież naliczanie odsetek nie jest obligatoryjne. Wierzyciel może , ale nie musi.
Wspólnota ( zarządca ) nalicza. Ma takie prawo . Ale nie musi naliczać.
Czyżby nie można spytać wspólnoty ( uchewała)?
Ok Znam ten wyrok.
- na koszty zarządu (co w to wchodzi określa UoWL, tu także mieści się FR plus ewentualne specyficzne uwarunkowania w danej wspólnocie)
- opłaty za lokal (media)
Tak winny być opisywane wpłaty i tak winny być "księgowane" wpływy - w końcu to właściciele określają techniczną stronę zagadnienia rachunkowości w swojej wspólnocie. Gdyby nie potrafili od tego m.in. mają licencjonowanych zarządców/administratorów.
W przypadku nieopisania wpłat można to dość łatwo również rozwiązać.
że szwagier płaci , sympatyczny kolega z pracy płaci , Dyzio najemca płaci i nawet nie napiszą za co?, za jaki lokal ?, za jakiego właściciela lokalu
a tu w teorii jeszcze wymagać należy , żeby było "na koszty zarządu NW"; "na utrzymanie lokalu"....:bigsmile:
na jakim Wy świecie żyjecie !!!!!
i za każdy rachunek płac 2,50 zł ( 10 zł w miesiącu dodatkowo) ten nr nie przejdzie w wielu wspólnotach
Widzusz KubaP. Jak Ty jako jeden ze 145 567 mieszkańców nie zapłacisz podatku od nieruchomości to za 3 tygodnie przyjdzie Ci upomnienie.Skąd oni to wiedzą?
A jak ja spytalem mojego zarzadcę kto nie zapłacił za legalizację liczników to zdziwiona Pani odpowiedziała : a skąd ja mam to wiedzieć???
Tak . Powinny być tak jak w mojej wspólnocie trzy konta.
1. Na zraząd NW
2. Na media lokali
3. Na fundusz remontowy.
Natomiast Windykacja zaległych zaliczek ( na poziomie 5 % ) jest monitorowana przez Zarząd na bieżąco.
7,50 zł co miesiąc .... gratuluje dotowania Poczty Polskiej
( tylko mi nie pisz, że płacisz przez internet i nic to cię nie kosztuje)
Rozdzielenie na konkretne cele to robota dla księgowej, a dokładniej rzecz biorąc programu komputerowego.
Bo wystarczy ze w waszej ewidencji są te trzy konta i każdy właściciel na przelewie pisze ile na jakie konto wpłaca.
Jeśli nie napisze to z założenia pieniądze w pierwszej kolejności są wpłacane na media.
(wpłata 600 zł) - w tym: zal. na koszty zarz. plus opłata śmieciowa plus FR = 230 zł oraz opłaty za lokal 370 zł za mc sierpień 2014. - dokładnie.
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/5954/odsetki-za-nieterminowe-oplaty/#Item_11