zabrane pomieszczenie na Węzeł Ciepłowniczy
Faegan
Użytkownik
Witam, szukałem samodzielnie w sieci jakichś informacji ale z miernym skutkiem.
Przechodząc do sedna.. budynek w którym kupiłem mieszkanie, 2-3 lata temu został podłączony do sieci ciepłowniczej (wcześniej mieliśmy piece). W budynku funkcjonuje Wsp. M-niowa. PEC/ECO "zabrało" wspólnocie jedyne pomieszczenie gospodarcze (w piwnicy), gdzie umieścili węzeł ciepłowniczy.
# Czy wspólnota ma prawo zażądać od w/w firmy opłat za "dzierżawę" tego pomieszczenia?
# Jeśli tak, to czy w razie gdyby wyliczony "czynsz" był żenująco niski, to czy można ich zobligować do regulowania w 100% opłat za pomieszczenie wynajęte przez "moją" wspólnotę jako "zastępcze" pomieszczenie gospodarcze?
Jest ktoś w temacie? Będę wdzięczy za jakiekolwiek użyteczne informacje.
Pozdrawiam
Przechodząc do sedna.. budynek w którym kupiłem mieszkanie, 2-3 lata temu został podłączony do sieci ciepłowniczej (wcześniej mieliśmy piece). W budynku funkcjonuje Wsp. M-niowa. PEC/ECO "zabrało" wspólnocie jedyne pomieszczenie gospodarcze (w piwnicy), gdzie umieścili węzeł ciepłowniczy.
# Czy wspólnota ma prawo zażądać od w/w firmy opłat za "dzierżawę" tego pomieszczenia?
# Jeśli tak, to czy w razie gdyby wyliczony "czynsz" był żenująco niski, to czy można ich zobligować do regulowania w 100% opłat za pomieszczenie wynajęte przez "moją" wspólnotę jako "zastępcze" pomieszczenie gospodarcze?
Jest ktoś w temacie? Będę wdzięczy za jakiekolwiek użyteczne informacje.
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Sprawdź umowę zawartą z PEC przez wspólnotę. Bardzo często pomieszczenie jest udostępniane bezpłatnie, w zamian PEC ponosi koszty eksploatacji (konserwacje, remonty) węzła.
zanim zaczniesz wojować i szabelką wymachiwać zastawów się ...
żądać możesz tylko z jakim skutkiem ?
zastanów się kto ten czynsz zapłaci ?
Wy właściciele lokali jako, że ten węzeł obsługuje waszą wspólnotę
można, ale to będzie miało przeniesienie na stawki sprzedaży EC dla Was . Dostawa EC nie poniesie tych kosztów
2. PEC ponosi koszty eksploatacji wtedy, kiedy węzeł należy do przedsiębiorstwa. Jeżeli należy do odbiorcy, to koszty eksploatacji ponosi odbiorca.
nie jest tak do końca, jak napisał wp44, jezeli chodzi o czynsz dzierżawy za pomieszczenie ,w którym znajdują się urządzenia służące do przesyłu EC. Te koszty zawsze są przenoszone na odbiorce EC.
Zwykle deweloperzy jeszcze na etapie, gdy są właścicielami nieruchomości, czyli przed wyodrębnieniem lokali przekazują sieć i pomieszczenie.
Zarządca - Halo, Halo .... tu w tym wątku jest mowa o zmianie sposobu ogrzewania z pieców na miejskie .... czyli modernizacja przyłącza EC