zarząd trzyosobowy
kierownikkaruzeli
Użytkownik
Witam,
we wspólnocie 30 mieszkań, jest zarząd 3 osobowy. Jakie są uprawnienia jednego członka zarządu (samodzielnie), jakie są uprawnienia dwóch członków zarządu (razem), jakie są uprawnienia trzech członków zarządu (razem).
Szczególnie zależy mi na odpowiedzi, co może jeden jak dwóch jest przeciwko czemuś a sprawa przekracza zwykły zarząd np remont albo podział gruntu.
we wspólnocie 30 mieszkań, jest zarząd 3 osobowy. Jakie są uprawnienia jednego członka zarządu (samodzielnie), jakie są uprawnienia dwóch członków zarządu (razem), jakie są uprawnienia trzech członków zarządu (razem).
Szczególnie zależy mi na odpowiedzi, co może jeden jak dwóch jest przeciwko czemuś a sprawa przekracza zwykły zarząd np remont albo podział gruntu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Należy pamiętać, że oprócz uprawnień członkowie Zarządu WM powinni wykonywać też swoje obowiązki.
Może sam przygotować uchwałę o remoncie NW czy podziale gruntu i przedstawić to jako autorski projet na zebraniu właścicieli lokali.
Czy macie Regulamin pracy Zarzadu WM?
W sprawach zwykłego zarządu członkowie podejmują decyzje.
Gdy zarząd jest kilkuosobowy, oświadczenia woli za wspólnotę mieszkaniową składają przynajmniej dwaj jego członkowie.
Masz to wszystko w uowl art. 21 i 22
Teoretycznie jest to niezgodne z prawem: - jeden członek zarządu 3-osobowego to nie zarząd. Akceptowana praktyka jest niestety inna.
Każdy sąd uzna, że to bardzo drobne uchybienie niemające wpływu na samą treść uchwały.
Chcąc to podważyć musiałbyś wykazać mocnymi dowodami, że to iż głosy zbierał tylko jeden członek zarządu miało wpływ na ostateczną treść i wynik uchwały bo był zainteresowany w takim a nie innym jej rozstrzygnięciu. Czy akurat dany sąd w twoim rejonie orzekłby tak samo to... nie wiadomo, bo w Polsce w każdym okręgu "obowiązuje inne, dowolne prawo". Oświadczenia woli za wspólnotę nie mają nic wspólnego ze zbieraniem głosów pod projektem uchwały.
I jak wszyscy uzyskają zgodę większości, to oznacza ,że właściciele powinni rozpocząć pielgrzymkę na Jasną Górę, w intencji prośby o rozum.:bigsmile:
Oświadczenie woli to decyzja (np. o tym, że konto przenosimy do banku A, remont wykona firma B a nie C, przegląd zrobimy za miesiąc, bo teraz wakacje itp.)
Uchwała to wola większości właścicieli. Projekt uchwały może napisać każdy. Podpisy (głosy za lub przeciw) powinien zbierać zarząd, ale gdy zbiera ktoś inny, to tragedii nie ma.
Jak członkowie zarządu nie działają zgodne, to źle się dzieje, ale tylko wy sami możecie to naprawić lub nadal podsycać konflikt. Wasz wybór
jeszcze nie znalazłem forum, gdzie ktoś starałby się pomóc, raczej to doszukiwanie się problemu w osobie pytającej.
1. Co ma do powiedzenia druga strona problemu
2. problem jest zawsze przedstawiany tak, jakby to autor wpisu był poszkodowanym, stąd te pytania "sprawdzające" czy, aby tak jest, jak on napisał
Profesjonalista- praktyk administrowania szybko wyłapie, co jest prawda, a co wymysłem autora wpisu.
Odpowiadający u^serzy (koziorozka, Stasiu czy Ja), mają dużą wiedzę praktyczną i udzielają ci takich informacji, które się sprawdzają we wspólnocie i za bardzo nie wchodzą w konflikt z prawem