Wybór członka zarządu
karcia
Użytkownik
Witam,
Zarząd naszej wspólnoty jest czteroosobowy. Jedna z osób złożyła rezygnację i musimy wybrać nową czwartą osobę. Kandydatów jest dwóch. I teraz nie wiem jak przeprowadzić głosowanie. Czy wygrywa osoba która uzyska najwięcej głosów ( głosujemy udziałami) czy wygrywa osoba która uzyska ponad 50% udziałów całej wspólnoty.
Dziękuje za odpowiedź.
Zarząd naszej wspólnoty jest czteroosobowy. Jedna z osób złożyła rezygnację i musimy wybrać nową czwartą osobę. Kandydatów jest dwóch. I teraz nie wiem jak przeprowadzić głosowanie. Czy wygrywa osoba która uzyska najwięcej głosów ( głosujemy udziałami) czy wygrywa osoba która uzyska ponad 50% udziałów całej wspólnoty.
Dziękuje za odpowiedź.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
to nie jest plebiscyt, tylko wybór osoby na członka Zarządu , a to się robi uchwałą więc obowiązują zasady stosowane do uchwał .
No i mamy jeszcze jeden problem we wspólnocie.Nie wiemy jak liczyć udziały garażu wielostanowiskowego. Ma on osobną księgę wieczystą i 24 współwłaścicieli. Rozwinął się konflikt czy każdy ze współwlascicieli ma prawo do swojej części udziałów i może dysponować nimi jak chce czy powinna być jednomyślna decyzja wszystkich właścicieli i powinien liczyć się jeden głos całego garażu?
Nowy doklejony: 29.09.14 23:11 To uchwalcie, że zarząd jest 3-osobowy w aktualnym składzie - skoro nie możecie osiągnąć porozumienia co do czwartego członka.
Nowy doklejony: 29.09.14 23:15
Uchwała by zarząd był 3 osobowy też nie przejdzie gdyż naszą wspólnotę stanowią dwa bloki. Przy pierwszy wyborze zarządu tak się złożyło że z każdego bloku było dwóch członków. I tego chcą się trzymać ludzie. Ponadto bloki są obecnie skłócone i stąd ta walka o "swojego" kandydata.
Nieobecni mogą glosować w drodze indywidualnego zbierania głosów
wbrew teoretykom prawa, niech glosują udziałami jaki posiadają w tym garażu . Jak nikt nie zaskarży uchwały w okresie 6 tygodni to uchwała będzie miała moc
Również po upływie 6-tygodniowego terminu sąd na wniosek właściciela lokalu może uznać, że uchwała nie została podjęta (uzna ją za nieistniejącą), ponieważ nie uzyskała wymaganej większości głosów - po odliczeniu nieważnych cząstkowych głosów współwłaścicieli garażu. Nie głosuje się udziałem w lokalu, tylko udziałem w nieruchomości wspólnej. Udziałem w NW nie dysponuje pojedynczy współwłaściciel lokalu, tylko wszyscy współwłaściciele.