Budowa Placu Zabaw dla dzieci

mariusz.pozmariusz.poz Użytkownik
edytowano października 2014 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam wszytskich! Potrzebuję porady i pomocy kogoś kto się zna na prawie we wpólnotach mieszkaniowych.
Otóż zacznę od tego że nasza wspólnota liczy około 80 osób. Na ostanim zebraniu poruszyliśmy temat Placu Zabaw. Moja żona wraz z koleżanką wcześniej przeszły się po mieszkańcach i na 80 osób chyba tylko 4 podpisały że nie są za placem reszta odpowiedziała się za tym żeby plac zabaw był. Na zabraniu wspaniała trójka z zarządu stwierdzili, że nie będzie placu zabaw nie ma podstawy prawnej, problemy z utrzymaniem, bezpieczeństwem dzieci itp. Wszystko wymyślali żeby tylko nie zrobić tego placu. Teraz Pytanie do Państwa: Jak mam to załatwić ( jakoś prawnie ) czy nie wiem w jaki inny sposób żeby ten plac jednak zrobić? Czy jest coś żeby ich zaskoczyć że jednak jeśli większość wspólnoty chce to żeby go zrobić? Proszę bardzo o pomoc. Z góry bardzo dziękuję za zaangażowanie i poświęcony mi czas. POZDRAWIAM

Komentarze

• Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] mariusz.poz:[/cite]Czy jest coś żeby ich zaskoczyć że jednak jeśli większość wspólnoty chce to żeby go zrobić?
    Czy ta większość, która chce, wie za jaką kwotę ta inwestycja miałaby być sfinansowana i czy ma świadomość dalszych obowiązków wynikających z utrzymywania placu zabaw?
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pierwsze i najważniejsze - ten plac musi być na terenie należącym do wspólnoty. Jeśli macie działkę "po obrysie", to przepadło.
    Po drugie - plac musi być oddalony co najmniej 10 m od budynku
    Jak jest na to miejsce, to sam napisz projekt uchwały. Powinien być w niej określony maksymalny koszt przedsięwzięcia.
    Weź od administratora listę właścicieli z uwidocznioną wielkością udziałów.
    Zbierz podpisy Za i Przeciw i jak osiągniesz ponad 50% (udziałami) Za, to przedstaw zarządowi i administratorowi do realizacji
  • Opcje
    mariusz.pozmariusz.poz Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A jeśli teraz zbiorę ponad 50% głosów jakie są szanse że ten plac zabaw powstanie? Po przedstawieniu wszystkich kosztów? Oni po zagłosowaniu mają obowiązek z tym coś działać? Dzieki za pomoc...
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mariusz.poz: Czy jest coś żeby ich zaskoczyć, że jednak jeśli większość wspólnoty chce to żeby go zrobić?
    Można właścicieli lokali też zaskoczyć, podając im kwotę, którą będą musieli zapłacić za urządzenie placu zabaw.
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano października 2014
    [cite] mariusz.poz:[/cite]A jeśli teraz zbiorę ponad 50% głosów jakie są szanse że ten plac zabaw powstanie?
    A jeśli zadałam Tobie pytanie to jest jakaś szansa, że mi na to pytanie odpowiesz, czy też... otwieramy sobie już plac zabaw? :cool:
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Oni po zagłosowaniu mają obowiązek z tym coś działać?
    Mają, ale jak zarząd oleje uchwałę, to nic mu nie zrobisz.
    W praktyce członkowie zarządu są całkowicie samodzielni i bezkarni. Jedyne kuku, jakie można zrobić, to odwołać członków zarządu i wybrać takich, którzy chcą ten plac zabaw wybudować.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano października 2014
    [cite] mariusz.poz:[/cite]A jeśli teraz zbiorę ponad 50% głosów jakie są szanse że ten plac zabaw powstanie?
    Po pierwsze musza być spełnione warunki zawarte rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
    Po drugie - W treści uchwały muszą być podane przybliżone koszty tej inwestycji ( nikt nie zagłosuje w ciemno )
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.