Co sądzicie o aplikacji usprawniającej administrowanie wspólnotą?
smarcik
Użytkownik
Witam Państwa,
trzeba iść z duchem czasu, więc poszperałem trochę i znalazłem aplikację, dzięki której można kontaktować się z mieszkańcami, coś jak tablica ogłoszeń, tylko udoskonalona, bo mieszkańcy mogą poprzez ten system zgłaszać np. awarie, jakieś wnioski itd. Tutaj daję link do strony - http://smartfm.pl/ - co sądzicie o tego typu rozwiązaniu? Sprawdzi się w codziennym życiu? Ja myślę, że dla młodych mieszkańców to super sprawa.
trzeba iść z duchem czasu, więc poszperałem trochę i znalazłem aplikację, dzięki której można kontaktować się z mieszkańcami, coś jak tablica ogłoszeń, tylko udoskonalona, bo mieszkańcy mogą poprzez ten system zgłaszać np. awarie, jakieś wnioski itd. Tutaj daję link do strony - http://smartfm.pl/ - co sądzicie o tego typu rozwiązaniu? Sprawdzi się w codziennym życiu? Ja myślę, że dla młodych mieszkańców to super sprawa.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
http://forum.gazeta.pl/forum/w,523,155287899,155287899,Ciekawy_system_do_zarzadzania_wspolnotami.html
Brak w nim dwóch podstawowych modułów: strefa zarządu i strefa właściciela lokalu!
Chyba nie muszę tłumaczyć czym się różni mieszkaniec lokalu od właściciela lokalu i dlaczego to takie ważne?
Do KubaP - potestować można przez 30 dni za darmo, ile będzie potem kosztować nie wiem. Wiem na pewno, że dla mieszkańców aplikacja jest za darmo, a dla wspólnot jeśli zechcą to wprowadzić na stałe, to pewnie jakiś abonament, ale myślę że niewielki.
Do gecon - jest strefa zarządcy i strefa mieszkańca. Co za różnica czy ktoś chcący zgłosić awarię albo dowiedzieć się np. o tym, że wtedy i wtedy będą wymieniane liczniki czy sprawdzanie gazu, jest właścicielem mieszkania czy nie? A do komunikacji przede wszystkim to służy.
Np takie pytanie z programu: Co mieszkańca lokalu (np. wynajmującego) obchodzi ile właściciel lokalu płaci za ten lokal do wspólnoty?
Tego nawet w zasadzie nie powinien wiedzieć. W większości wspólnot są zarządy a nie zarządcy.
Obydwa te "twory" mają inne obowiązki, inne zadania i inne uprawnienia.
Podobnie rzecz się ma z mieszkańcami i właścicielami.
Mieszkańca który nie jest właścicielem lokalu, nie obchodzą terminy zebrań, projekty uchwał, uchwały, głosowania itd. itp.
Reasumując - program ten nie jest przydatnym dla wspólnot.
Nawet jako autor nie potrafisz wyjaśnić wątpliwości - a pytałeś się o opinie na jego temat - więc o czym my mówimy?
a do czego potrzebna jest ci "strefa zarządu" ? :bigsmile:
Dlatego napisałem, że programy dla wspólnot nieuwzględniające właścicieli - czyli podstawy w ogóle istnienia wspólnoty - są do chrzanu!
To tak jakby program np. do oddziału szpitalnego nie uwzględniał ordynatora a program dla szkoły pomijał dyrektora.
To zależy jak bardzo zaangażowany jest w życie wspólnoty i jak długo wynajmuje (ma zamiar wynajmować) dane mieszkanie. Jeśli to student, który ma wszystko w nosie, to oczywistym jest, że dla niego program będzie nieprzydatny. No ale gdyby wszyscy wychodzili z podobnych założeń co Ty, wówczas same funkcjonowanie wspólnoty pozbawione było by sensu.
To jest łamanie prawa. Wspólnoty nie obchodzą żadne ustalenia między właścicielem lokalu a najemcą .
To on sami sobie gotują piekiełko na linii: wspólnota - właściciel lokalu.
kolejne łamanie prawa .... osoba trzecia ma dostęp do zasobów osobowych wspólnoty które od czasu do czasu pojawiają się w dokumentach wspólnoty....
Jednym słowem program CHAŁA...... jak ten do liczenia głosów na wyborach samorządowych w dniu 16-11-2014 . :bigsmile::cool:
Program komputerowy nie rozróżnia wpłacającego: czy to jest najemca czy właściciel .
Najemca nie może mieć dostępu do danych o właścicielu lokalu i jego rozliczeniach, nawet gdy za nie płaci zaliczki .
Te informacje uzyska właściciel lokalu , a najemca od niego , chyba, że właściciel upoważnił najemcę do pozyskiwania danych z rejestru Wspólnoty.
Jednym słowem program CHAŁA...... jak ten do liczenia głosów na wyborach samorządowych w dniu 16-11-2014 . :bigsmile::cool:
bo nie wszystkie informację mogą być dostępne osobom trzecim, które oferuje program SmartFM
KubaP:
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/6089/co-sadzicie-o-aplikacji-usprawniajacej-administrowanie-wspolnota/#Item_12