Opłaty za energię elektryczną klatki schodowej
Sandra
Użytkownik
Jestem współwłaścicielem budynku, w którym jest założona wspólnota. Ja jestem akurat właścicielem sklepu, do którego wchodzi się bezpośrednio z ulicy. Czy powinnam płacić za energię elektryczną, która jest zużywana na klatce schodowej, z której ja nie korzystam? Czy powinnam płacić za remonty, które są przeprowadzane na klatce schodowej? Czy regulują to jakieś przepisy?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Aktem regulującym zarząd nieruchomością wspólną w przypadku tzw. dużej wspólnoty (powyżej 7 lokali) jest ustawa o własności lokali. Art. 12, ust. 2 i 3 ustawy o własności lokali stanowią że pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach. Uchwała właścicieli może ustalić zwiększenie obciążenia z tego tytułu właścicieli lokali użytkowych, jeżeli uzasadnia to sposób korzystania z tych lokali. W piśmiennictwie i orzecznictwie jednolity jest pogląd, iż to wielkość udziału, a nie fakt czy ktoś z danej części nieruchomości korzysta przesądza o sposobie partycypacji w kosztach nieruchomości wspólnej.
Powinna Pani zatem płacic i za remonty, i za energię elektryczną dostarczaną do tej części nieruchomości, z której w rzeczywistości Pani nie korzysta. Jest Pani bowiem współwłaścicielem całej nieruchomości wspólnej, niezależnie od jej usytuowania.