Wspólnota zamknęła drogę dojazdową do mojego garażu.

tomitetomite Użytkownik
edytowano listopada 2014 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam.
W drodze głosowania moja wspólnota podjęła uchwałę o zamontowaniu elektrycznych bram po obu stronach drogi okalającej budynek wspólnoty. Chodziło o to żeby ograniczyć parkowanie tam samochodów nie należących do mieszkańców naszej wspólnoty.
W budynku tym posiadam garaż, do którego jedyny dojazd został właśnie zablokowany przez postawione bramy. Tym samym odebrano mi możliwość korzystania z mojego lokalu (parkowania samochodu w garażu).
W piśmie zarządca poinformował mnie o możliwości zakupu pilota do nowo zamontowanych bram.
Czy wspólnota może odebrać mi możliwość dojazdu do mojego garażu i jednocześnie zmuszać mnie do ponoszenia kosztów zakupu pilota do bram zamykających mi dojazd do garażu?
W uchwale dotyczącej montażu bram ze środków funduszu remontowego nie było mowy o ponoszeniu dodatkowych kosztów związanych z zakupem pilotów.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam
Tomek

Komentarze

• Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] tomite:[/cite]Czy wspólnota może odebrać mi możliwość dojazdu do mojego garażu i jednocześnie zmuszać mnie do ponoszenia kosztów zakupu pilota do bram zamykających mi dojazd do garażu?
    Uważam, że nie może. Co prawda zakup pilota i tak byłby sfinansowany pośrednio z twoich składek na FR, ale powinna to załatwić wspólnota (koszt dla każdego wg udziału w nieruchomości wspólnej). Skoro wspólnota montuje ogrodzenie i bramy uniemożliwiające korzystanie z twojej nieruchomości zgodnie z jej przeznaczeniem, to powinna wyposażyć cię w urządzenia umożliwiające normalny dostęp. Równie dobrze wspólnota mogłaby zamontować zatrzaskowe drzwi do klatki schodowej i zażądać od każdego indywidualnie zapłacenia za klucz, a kto nie zapłaci ten nie wejdzie do domu. To absurd - chyba, że bramę wjazdową można otwierać także ręcznie, wówczas pilot jest tylko ekstra dodatkiem.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada 2014
    [cite] tomite:[/cite]W drodze głosowania moja wspólnota podjęła uchwałę o zamontowaniu elektrycznych bram po obu stronach drogi okalającej budynek wspólnoty.
    W budynku tym posiadam garaż, do którego jedyny dojazd został właśnie zablokowany przez postawione bramy. Tym samym odebrano mi możliwość korzystania z mojego lokalu (parkowania samochodu w garażu).
    W piśmie zarządca poinformował mnie o możliwości zakupu pilota do nowo zamontowanych bram.
    Czy wspólnota może odebrać mi możliwość dojazdu do mojego garażu i jednocześnie zmuszać mnie do ponoszenia kosztów zakupu pilota do bram zamykających mi dojazd do garażu?
    W uchwale dotyczącej montażu bram ze środków funduszu remontowego nie było mowy o ponoszeniu dodatkowych kosztów związanych z zakupem pilotów.

pozdrawiam
    Tomek
    jak posiadasz lokal w postaci garażu, to znaczy jesteś członkiem tej wspólnoty .
    Pewnie nie chodzisz na zebrania właścicieli lokali, bo ci wszytko wisi co ONI robią. Taka postawa jest zła.
    Nie wiesz, co się dzieje we wspólnocie , protestujesz już po wykonaniu, a nie na etapie planowania - na zebraniach właścicieli lokali.

Wspólnota może modernizować części wspólne. Ty jako właściciel masz prawo :
    zakupu pilota do tych bram. Jeżeli nie chcesz mieć pilota ( koszt ok 70 zł)
    to kup sobie klucz ( koszt 6 zł) do urządzania sterującego(napędu) bramą wjazdową do otwierania ręcznego.

Będziesz wtedy, pierwszy na liście, gdy brama będzie stała otworem .
    jednocześnie zmuszać mnie do ponoszenia kosztów zakupu pilota do bram zamykających mi dojazd do garażu?
    to jest pokłosie ograniczonego prawa właściciela lokalu we wspólnocie...coś za coś .... Ty pilota , ONI miejsca postojowe dla siebie ...
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Nie każdy ma samochód więc nie wszystkim ten pilot jest potrzebny, zapewne dlatego każdy musi sobie za pilot zapłacić. nie wiem czy warto kruszyć kopie.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    abwehrstelle_breslauabwehrstelle_breslau Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak już to zauważył KubaP, @tomite burzy się na decyzję wspólnoty, zamiast uczestniczyć w jej tworzeniu!!!

Uważam, że odpłatność za piloty jest rozwiązaniem rozsądnym, bo:
    -) primo -> nie wszyscy mają potrzebę jego posiadania
    -) secundo -> właściciele niektórych lokali mogą mieć potrzebę posiadania większej ilości pilotów (dla małżonki, dla syna, dla kamerdynera...)
    -) tercjo -> jakiś "roztrzepany" właściciel notorycznie gubiący drobne rzeczy, może mieć comiesięczne zapotrzebowanie na nowego pilota
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.