Wspólnota zamknęła drogę dojazdową do mojego garażu.
tomite
Użytkownik
Witam.
W drodze głosowania moja wspólnota podjęła uchwałę o zamontowaniu elektrycznych bram po obu stronach drogi okalającej budynek wspólnoty. Chodziło o to żeby ograniczyć parkowanie tam samochodów nie należących do mieszkańców naszej wspólnoty.
W budynku tym posiadam garaż, do którego jedyny dojazd został właśnie zablokowany przez postawione bramy. Tym samym odebrano mi możliwość korzystania z mojego lokalu (parkowania samochodu w garażu).
W piśmie zarządca poinformował mnie o możliwości zakupu pilota do nowo zamontowanych bram.
Czy wspólnota może odebrać mi możliwość dojazdu do mojego garażu i jednocześnie zmuszać mnie do ponoszenia kosztów zakupu pilota do bram zamykających mi dojazd do garażu?
W uchwale dotyczącej montażu bram ze środków funduszu remontowego nie było mowy o ponoszeniu dodatkowych kosztów związanych z zakupem pilotów.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam
Tomek
W drodze głosowania moja wspólnota podjęła uchwałę o zamontowaniu elektrycznych bram po obu stronach drogi okalającej budynek wspólnoty. Chodziło o to żeby ograniczyć parkowanie tam samochodów nie należących do mieszkańców naszej wspólnoty.
W budynku tym posiadam garaż, do którego jedyny dojazd został właśnie zablokowany przez postawione bramy. Tym samym odebrano mi możliwość korzystania z mojego lokalu (parkowania samochodu w garażu).
W piśmie zarządca poinformował mnie o możliwości zakupu pilota do nowo zamontowanych bram.
Czy wspólnota może odebrać mi możliwość dojazdu do mojego garażu i jednocześnie zmuszać mnie do ponoszenia kosztów zakupu pilota do bram zamykających mi dojazd do garażu?
W uchwale dotyczącej montażu bram ze środków funduszu remontowego nie było mowy o ponoszeniu dodatkowych kosztów związanych z zakupem pilotów.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam
Tomek
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Pewnie nie chodzisz na zebrania właścicieli lokali, bo ci wszytko wisi co ONI robią. Taka postawa jest zła.
Nie wiesz, co się dzieje we wspólnocie , protestujesz już po wykonaniu, a nie na etapie planowania - na zebraniach właścicieli lokali.
Wspólnota może modernizować części wspólne. Ty jako właściciel masz prawo :
zakupu pilota do tych bram. Jeżeli nie chcesz mieć pilota ( koszt ok 70 zł)
to kup sobie klucz ( koszt 6 zł) do urządzania sterującego(napędu) bramą wjazdową do otwierania ręcznego.
Będziesz wtedy, pierwszy na liście, gdy brama będzie stała otworem .
to jest pokłosie ograniczonego prawa właściciela lokalu we wspólnocie...coś za coś .... Ty pilota , ONI miejsca postojowe dla siebie ...
Uważam, że odpłatność za piloty jest rozwiązaniem rozsądnym, bo:
-) primo -> nie wszyscy mają potrzebę jego posiadania
-) secundo -> właściciele niektórych lokali mogą mieć potrzebę posiadania większej ilości pilotów (dla małżonki, dla syna, dla kamerdynera...)
-) tercjo -> jakiś "roztrzepany" właściciel notorycznie gubiący drobne rzeczy, może mieć comiesięczne zapotrzebowanie na nowego pilota