KubaP: liczba to bardziej kojarzy sie z ilością "zdobytych" głosów a pula z ilością do "wydania" ( obdarowania)
Nie używa się słowa "Ilość" w stosunku do rzeczy policzalnych (głosy, owce, worki, miasta itd) tylko do niepoliczalnych (woda, powietrze, ziemia itd, no chyba, że są zamknięte w policzalnych butelkach, workach, zbiornikach itp).
Tak więc należy tu powiedzieć: "liczba głosów", a nie "ilość głosów"
a co to ma wspólnego określeniem zakładki "TWOJA PULA GŁOSÓW" do rozdania na forum użytkownikom ....
Ano z tym ma coś wspólnego, że byłeś łaskaw użyć słowa "ilość" w stosunku do głosów, które są policzalne (o czym wkrótce się wszyscy przekonamy 16 listpada ), cytuję:
KubaP: liczba to bardziej kojarzy sie z ilością "zdobytych" głosów a pula z ilością do "wydania"
[cite] citizen:[/cite]Nie używa się słowa "Ilość" w stosunku do rzeczy policzalnych ... tylko do niepoliczalnych
Ależ używa się. I to powszechnie. Może są tam jakieś skostniałe, martwe zasady, ale jak to w życiu bywa, dynamiczny, żywy język wyprzedza te martwe zasady i je weryfikuje. Mało tego - w wielu połączeniach użycie "liczba" zamiast "ilość" brzmiałoby już bardzo nienaturalnie.
Inaczej jest np. w j. angielskim - tu rzeczywiście rozróżnienie obowiązuje bardzo mocno. Ale KubaP napisał po polsku : )
[cite] KubaP:[/cite]Hanuś .
Faceci raczej o symbolach nie piszą .... są konkretni ... wal śmiało uruchom tę wyliczankę....
Kubuś... I kto to pisze!? :shocked:
A tak, poza tym... Na czym, konkretnie, opierasz swoje przekonanie?
Hanuś ... na pewno nie na orzeczeniach sądowych ,
Opieram na własnym doświadczeniu życiowym i obserwacji życiowej. Mnie do życia wystarczy 12 kolorów , tych z farbek plakatowych
Nowy doklejony: 12.11.14 15:11
Dziękuję Adminowi forum za zamiany w opisie zakładek .
Twoja pula głosów: 25
Prawo głosowań / nagradzania mają zalogowani użytkownicy na forum ...
[cite] Haneczka:[/cite] Kubuś... :shocked: To Ty jesteś tani w utrzymaniu!!!
Masz u mnie plusa. :thumbup: Hahaha... :bigsmile:
wiesz Hanuś .... Prowadzę skromne życie obywatela....
Nie należę do pokolenia pp. Hofmana, Kamińskiego , Roguckiego ....
ciekaw jestem ile oni zalegają wspólnotom w opłacie zaliczek np. Poznaniu, Krakowie, Wrocławiu, Warszawie
[cite] KubaP:[/cite] Prowadzę skromne życie obywatela....
Ach Kubuś... Ty tylko tak skromnie piszesz. :cool:
Mając do dyspozycji 12 barw w palecie i jeszcze biorąc pod uwagę ich melanże, cienie, półcienie, światłocienie oraz format Alibaby i czterdziestu rozbójników, możemy raczej śmiało mówić o wielkim, życiowym bogactwie. :bigsmile:
Komentarze
"TWOJA PULA GŁOSÓW" do rozdania na forum użytkownikom ....
KubaP: liczba to bardziej kojarzy sie z ilością "zdobytych" głosów a pula z ilością do "wydania"
Ja tam wolę mieć "pulę głosów" do rozdania niż "ilość głosów"
I... uruchomić maszynę losującą. :bigsmile:
Faceci raczej o symbolach nie piszą .... są konkretni ... wal śmiało uruchom tę wyliczankę....
Nowy doklejony: 10.11.14 11:35
.
Inaczej jest np. w j. angielskim - tu rzeczywiście rozróżnienie obowiązuje bardzo mocno. Ale KubaP napisał po polsku : )
Dwa poglądy na ten temat:
Miodek
oraz
Mackiewicz
Osobiście przychylam się do tego drugiego, szczególnie w ostatnim zdaniu. Pozdrawiam.
A tak, poza tym... Na czym, konkretnie, opierasz swoje przekonanie?
Nowy doklejony: 10.11.14 20:56
Oj tam... Zaraz przyszyty... I dlaczego od razu przyszyty? :cool: :bigsmile:
Opieram na własnym doświadczeniu życiowym i obserwacji życiowej. Mnie do życia wystarczy 12 kolorów , tych z farbek plakatowych
Nowy doklejony: 12.11.14 15:11
Dziękuję Adminowi forum za zamiany w opisie zakładek .
Prawo głosowań / nagradzania mają zalogowani użytkownicy na forum ...
To Ty jesteś tani w utrzymaniu!!!
Masz u mnie plusa. :thumbup: Hahaha... :bigsmile:
Sugestia zmiany naszym zdaniem jest trafna.
pozdrawiamy
Nie należę do pokolenia pp. Hofmana, Kamińskiego , Roguckiego ....
ciekaw jestem ile oni zalegają wspólnotom w opłacie zaliczek np. Poznaniu, Krakowie, Wrocławiu, Warszawie
Ach Kubuś... Ty tylko tak skromnie piszesz. :cool:
Mając do dyspozycji 12 barw w palecie i jeszcze biorąc pod uwagę ich melanże, cienie, półcienie, światłocienie oraz format Alibaby i czterdziestu rozbójników, możemy raczej śmiało mówić o wielkim, życiowym bogactwie. :bigsmile: