rozliczanie co

zbyszekb1964zbyszekb1964 Użytkownik
edytowano listopada 2014 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam. W mojej wspólnocie podstawą rozliczania co jest umowa zawarta z firmą, która świadczy taką usługę. Czy to jest dopuszczalne. Czy nie powinno to być realizowane w oparciu o regulamin opracowany przez zarządcę i przyjęty przez "zarząd" wspólnoty?

Komentarze

• Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy nie powinno to być realizowane w oparciu o regulamin opracowany przez zarządcę i przyjęty przez "zarząd" wspólnoty?
    Powinno być realizowane w oparciu o regulamin rozliczania kosztów ciepła opracowany przez właściciela budynku - czyli wszystkich właścicieli (a nie zarządcę) i przyjęty przez właścicieli odpowiednią uchwałą (a nie przez zarząd). Kwestię tę reguluje art. 45a ust. 1 -12 ustawy-prawo energetyczne.
    Jeżeli wspólnota ma za dużo gotówki to następnie podpisuje umowę z firmą rozliczającą i płaci jej za rozliczanie. Należy tylko pamiętać aby jednocześnie obniżyć wynagrodzenie zarządcy który w obowiązkach też ma wpisane rozliczanie kosztów ciepła.
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano listopada 2014
    [cite] zbyszekb1964:[/cite]W mojej wspólnocie podstawą rozliczania co jest umowa zawarta z firmą, która świadczy taką usługę.
    A dokładnie chodzi o rozliczenie zużycia c.o. czy kosztów c.o. ? Czy jedno i drugie razem?
    Na konkretną formę rozliczenia zużycia i kosztów c.o. właściciele powinni wyrazić zgodę w formie uchwały.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zbyszekkb1964: W mojej wspólnocie podstawą rozliczania c.o. jest umowa zawarta z firmą
    A jak rozliczacie ciepłą wodę użytkową (cwu) ?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada 2014
    [cite] zbyszekb1964:[/cite]Witam. W mojej wspólnocie podstawą rozliczania co jest umowa zawarta z firmą, która świadczy taką usługę.
    Czy to jest dopuszczalne.
    Tak, jest to dopuszczalne , bo treść umowy na rozliczanie należy uznać, że stanowi zasady w opiciu o które są rozliczne koszty zakupu EC.
    W standardowych regulaminach zapisuje się właśnie zasady na jakich rozlicza się EC. Po to one są potrzebne.

[cite] zbyszekb1964:[/cite]Czy nie powinno to być realizowane w oparciu o regulamin opracowany przez zarządcę i przyjęty przez "zarząd" wspólnoty?
    Nie . Zarządca / Administrator nie musi niczego robić - opracowywać jak nie dostanie zamówienia od wspólnoty . To właściciele lokali opracowują zasady regulaminów i zatwierdzają je podejmując stosowną uchwałę właścicielei lokali.
    Zarząd WM ma wykonywać podejmowane uchwały właścicielei lokali . Sami niczego nie mogą ustanawiać.

[cite]gecon[/cite]Należy tylko pamiętać aby jednocześnie obniżyć wynagrodzenie zarządcy który w obowiązkach też ma wpisane rozliczanie kosztów ciepła.
    skąd ty to wiesz co jest zapisane w cudzej umowie na zarządzanie nieruchomością wspólną , i jak chcesz to wyliczyć ?
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    MarcoPoloMarcoPolo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] zbyszekb1964:[/cite] W mojej wspólnocie podstawą rozliczania co jest umowa zawarta z firmą, która świadczy taką usługę. Czy to jest dopuszczalne. Czy nie powinno to być realizowane w oparciu o regulamin opracowany przez zarządcę i przyjęty przez "zarząd" wspólnoty?
    Nie jest ważne przez kogo jest opracowany regulamin rozliczania CO - jest ważne by ten regulamin był zgodny z obowiązującym prawem i zaakceptowany uchwałą właścicieli. Nie jest prawdą, jak twierdzi gecon, że "najpierw musi być regulamin opracowany przez właścicieli". Jeżeli wolą właścicieli jest, by opracowała to firma, bo oni, właściciele (nie mają na opracowywanie regulaminu czasu, nie znają się na tym, nie chce im się - właściwe podkreślić) i mają pieniądze, by zlecić to firmie - nikomu nic do tego. Podobnie jak nikomu nic do tego, by wtrącać się do umowy właścicieli z administratorem czy firmą i zakres obowiązków określony w tej umowie
  • Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano listopada 2014
    Nie jest prawdą, jak twierdzi gecon, że "najpierw musi być regulamin opracowany przez właścicieli"
    Ależ ja nie pisałem jak jest w większości wspólnot ale jak powinno być zgodnie z prawem a przede wszystkim zgodnie z logiką
    9. Właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego dokonuje wyboru metody rozliczania całkowitych kosztów zakupu ciepła...
    10. Właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego wprowadza wybraną metodę, o której mowa w ust. 9, w formie wewnętrznego regulaminu rozliczeń ciepła...podaje się do wiadomości osobom, o których mowa w ust. 2, w terminie 14 dni od dnia jego wprowadzenia do stosowania.
    Przepis jest jasny, wiadomo kto jest właścicielem budynku lub zarządcą budynku wielolokalowego. Na pewno nie jest nim firma rozliczająca, nie jest nim zarząd, nie jest nim firma zarządzająca, nie jest nim zarządca nieruchomości nawet licencjonowany.
    Właściciele w tych wspólnotach, którzy swoje prawa i uprawnienia cedują bezmyślnie na podmiot zewnętrzny mający określony interes nie dorośli do swej roli i stają się materiałem do strzyżenia, bo to tak samo jakby kury zleciły lisowi opracowanie regulaminu otwierania kurnika.
  • Opcje
    piastowskapiastowska Użytkownik
    edytowano listopada -1
    gecon: p.s. zapomniałeś piastowska dać plusa swojemu towarzyszowi od babrania się we własnym sosie.
    Jeśli tylko powiesz, za co powinnam dać ten plus KubieP, to z przyjemnością dam, jeśli rzeczywiście zasłużył. Szczególnie w ten piękny, świąteczny dzień chętnie rozdaję pochwały, uśmiechy i dobre słowo.

PS Poprawnie mówi się "dać komuś plus" (czasownik "dać" występuje z biernikiem: dać kogo? co?, np. dać piłkę, ciastko, plus. Zaprzeczeniem rządzi dopełniacz: nie dać kogo? czego?, np. nie dać piłki, ciastka, plusa). To taka uwaga w ramach rozdawania świątecznych gratisów 041.gif
  • Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli tylko powiesz, za co powinnam dać ten plus..
    Poprawnie mówi się
    Mówi się plusa!
    Belferskim "nie-spełnieniem" popisuj się gdzie indziej.
  • Opcje
    cdncdn Użytkownik
    edytowano listopada -1
    gecon:
    najpierw musi być regulamin opracowany przez właścicieli, przegłosowany uchwałą i rozesłany wszystkim właścicielom- gdy nikt nie zaskarży, po 6 tygodniach dopiero potem zarząd może podpisać umowę z firmą
    Nie ma takiego wymogu - zarząd nie musi czekać 6 tygodni. Może i powinien wykonać uchwałę niezwłocznie.
    Uchwała obowiązuje albo od dnia przyjęcia (uzyskania ustawowej większości udziałów), albo od dnia, wskazanego w samej uchwale jako dzień wejścia w życie uchwały. Twierdzenie, że trzeba "odczekać" 6 tygodni, żeby uchwałę zrealizować, jest bezpodstawne.
  • Opcje
    piastowskapiastowska Użytkownik
    edytowano listopada -1
    gecon:
    Mówi się plusa!
    hmm: tak masz rację, niektórzy tak mówią . Mówią oni też "poszłem" i "włanczam" Niektórzy z nich usiłują zwalczać swoje błędy językowe.

Może przekona Ciebie ten argument:

Ada Rusowicz śpiewa "masz u mnie plus" (tutaj też wyraz "plus" występuje w bierniku), a nie "masz u mnie plusa".

PS
    Oj, żebyś Ty wiedział gecon jaka ja czuję się spełniona, szczególnie dzisiaj :wink:
    Czego i Tobie życzę
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada 2014
    Gecon: Mówi się plusa!
    Ja bez problemu wymawiam: "dodać plusa". Nawet nieźle mi to wychodzi... :bigsmile:
    Piastowska: Oj, żebyś Ty wiedział gecon jaka ja czuję się spełniona
    Pyszne zwierzenie... :wink:
  • Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano listopada 2014
    Twierdzenie, że trzeba "odczekać" 6 tygodni, żeby uchwałę zrealizować, jest bezpodstawne.
    Twierdzenie to ma swoje uzasadnione podstawy.
    Roztropny zarząd tak zrobi.
    Nie trudno sobie wyobrazić sytuacji gdy podpisano umowę, firma rozlicza i inkasuje już a tu bach wyrok sądu po długim procesie (właściciel zaskarżył jakieś punkty regulaminu) i uchwały nie ma. Żadna firma nie jest na tyle lekkomyślna żeby sobie nie zabezpieczyć odpowiednio w umowie takich sytuacji.
    Wtedy pani płaci, pan płaci, my płacimy i po co to wszystko kiedy można całą rzecz przeprowadzić na zwykły nawet przysłowiowy "chłopski rozum", odpowiednio wcześniej zachowując wszystkie procedury - w końcu taka uchwała powstaje raz w życiu (powinna) - a nie na chybcika, bo firma rozliczająca tak chce, bo ma w tym interes aby "przemycić" w umowie odpowiednie, korzystne tylko dla niej zapisy, czego przykładów dostarcza nam życie. Później nie ma zmiłuj, umowę przecież żeście podpisali, uchwała była - płacić.
    Oj, żebyś Ty wiedział gecon jaka ja czuję się spełniona
    "Ja w tym nie maczałem palców"
  • Opcje
    cdncdn Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Żadna firma nie jest na tyle lekkomyślna żeby sobie nie zabezpieczyć odpowiednio w umowie takich sytuacji.
    Żadna firma? Znowu podajesz swoje wyobrażenia jako prawdę objawioną, a to tylko twoja opinia.
    Co firmę zewnętrzną obchodzą uchwały właścicieli? Dla obu stron wiążąca jest umowa. Uchylenie uchwały w sprawie rozliczeń nie unieważnia umowy.
  • Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano listopada 2014
    Uchylenie uchwały w sprawie rozliczeń nie unieważnia umowy.
    A właśnie - o to chodzi, nie bez powodu pisałem o rozważnym zarządzie.
    Dwie sprawy:
    1) W uchwale o przyjęciu regulaminu winno być stwierdzenie że rozliczenie będzie prowadziła taka a taka firma (poprzez zamontowanie podzielników i upoważnia się zarząd do podpisania w imieniu wspólnoty takiej umowy. Inaczej nie ma siły, która by wyrzuciła firmę w razie nieszczęścia ze wspólnoty, wystarczy sprawdzić sobie pierwszą lepszą umowę którejś z nich.
    2) Wielki dyrektor wielkiej firmy rozliczającej z całą powagą przed sądem na pytanie na jakiej podstawie firma prowadzi rozliczenia (umowa nie podpisana, czyli na krzywy ryj) zeznaje pod przysięgą, że na podstawie uchwały wspólnoty (nawet nie właścicieli). Cuda, nie - rzeczywistość, sąd to uznaje, a gościu ma osobna sprawę za fałszywe zeznania.
    Co firmę zewnętrzną obchodzą uchwały właścicieli?
    Do niedawna też tak uważałem.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] cdn:[/cite]Nie ma takiego wymogu - zarząd nie musi czekać 6 tygodni. Może i powinien wykonać uchwałę niezwłocznie.
    to znaczy co do zasady masz racje, ale w przypadkach wrażliwych lepiej jest odczekać te 6 tygodni, by nie narobić jeszcze większego bałaganu we wspólnocie. (np. sprawy rozliczeniowo-naliczeniowe)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.