Reklama w oknie lokalu użytkowego
magdakre
Użytkownik
W budynku Wspólnoty mieści się lokal użytkowy (na parterze). Posiada on duże okno. Właściciel lokalu powiesił w nim banner reklamujący powierzchnię do wynajęcia. Czy Wspólnota może żądać od niego podpisania umowy najmu części elewacji?
Pytam ponieważ większość wypowiedzi mówi o tym, że okno należy do właściciela lokalu. Jednakże ustawa o własności lokali nie precyzuje co należy do części wspólnych, a z mojego punktu widzenia wieszanie reklamy w oknie lub na balkonie ingeruje w estetykę elewacji. No i okno jest składową elewacji oczywiście. Czy jest jakiś przepis mówiący o tym?
Pytam ponieważ większość wypowiedzi mówi o tym, że okno należy do właściciela lokalu. Jednakże ustawa o własności lokali nie precyzuje co należy do części wspólnych, a z mojego punktu widzenia wieszanie reklamy w oknie lub na balkonie ingeruje w estetykę elewacji. No i okno jest składową elewacji oczywiście. Czy jest jakiś przepis mówiący o tym?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wspólnotowy fiskalizm się w tobie budzi. Chcesz opodatkować sąsiada za karę? Jakim prawem ma lepiej, niż inni! Typowa postawa Polaka. Nie jest, oczywiście. Jest częścią składową lokalu i stanowi odrębną własność właściciela tego lokalu.
będę wdzięczna za trzymanie się tematu i zaniechanie ocen. To forum jest po to, aby wyjaśniać kwestie merytoryczne (takie jak właśnie reklama w świetle okna), a nie szufladkowanie.
********************************************************************************************************************************
Czasami trzeba wstrząsnąć komentarzem pytającego, aby ten zaczął się sam edukować, a nie czekać na podanie wszystkiego na tacy .
Forum służy do wymiany poglądów na kwestie wspólnotowe.
p.s. podkreślenia moje.
ale nie mam zamiaru do niczego nakłaniać , każda wspólnota jest kowalem swego działania ...
Jak ty byś chciał , w tym samym miejscu ,co mają ci co straszyli, powiesić swoją reklamę na elewacji....to co? Poszło by na noże?
Opłaty za reklamę na elewacji rozwiązują sprawę w sposób cywilizowany.
Panowie gecon i KubaP - rozumiem, że takie są Wasze przekonania. Ale czy podacie jakiś przepis na ich poparcie? Może jestem "niedoinformowany", ale skoro tak, to podajcie te informacje do wiadomości publicznej, skorzystają na tym wszyscy.
Według mojej wiedzy, w polskim prawie nie ma przepisu, który byłby podstawą Waszych tez. Nie można wymagać od właściciela lokalu, żeby przy wymianie okna (które jest częścią lokalu, a nie nieruchomości wspólnej) montował okno określonego koloru lub "układu" (rozumiem, że w tym określeniu geconowi chodzi o podział skrzydła okiennego, szprosy itp., a nie o wielkość otworu okiennego). Może to i źle, ale taki jest stan prawny. Wyjątkiem są budynki objęte rejestrem zabytków.
Spółdzielnia mieszkaniowa (czy jakikolwiek inny właściciel budowanego budynku) musiała przed budową bloku, kamiennicy itp. złożyć do Urzędu Miejskiego projekt budowli w tym wygląd elewacji zewnętrznej budynku wraz z oknami. Projekt ten zatwierdza Wydz. Architektury UM.
Spółdzielnia, a tym samym mieszkaniec nie ma prawa bez zgody Wydz.Architektury na dokonywanie jakichkolwiek zmian w wyglądzie elewacji budynku, zmiany podziału i kolorystyki okien.
Na dobrą sprawę taka samowola przy wymianie okien to proceder podlegający karze administracyjnej (rzadko stosowane ale zdarzały się przypadki), łącznie z obowiązkiem przywrócenia stanu faktycznego.
Jeszcze dwa cytaty mądrzejszych ode mnie w tej kwestii: - http://dom.trojmiasto.pl/Wymieniasz-okno-dostosuj-sie-do-sasiadow-n71522.html#tri - http://www.administrator24.info/artykul/id6232,wymiana-okien-a-prawa-wspolnoty-mieszkaniowej
Poza tym Sąd Najwyższy uznał tylko, że wspólnota miała legitymację procesową do występowania w sprawie. To wcale nie oznacza, że miała rację co do meritum - w tej sprawie nie zapadło żadne rozstrzygnięcie.
Wiecej na ten temat w artykule: Wspólnota mieszkaniowa ma wpływ na wygląd okien
na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/2140-wspolnota-mieszkaniowa-ma-wplyw-na-wyglad-okien
Jednak wspólnota mieszkaniowa ma wpływ na wygląd okien ze względu na ład estetyczny całego budynku, co potwierdził Sąd Najwyższy:
„Wspólnota mieszkaniowa może żądać od najemcy niewydzielonego lokalu mieszkalnego przywrócenia do stanu poprzedniego kształtu i rozmiaru otworów okiennych w budynku położonym na nieruchomości wspólnej ” (uchwała z dnia 21 listopada 2013 roku, sygn. aktL III CZP 65/13).
Co prawda, uchwała powyższa zapadła w innym stanie faktycznym, ale rzeczywiście sąd może uznać, ze oklejanie okien reklamami narusza ład estetyczny, z drugiej strony może również uznać, że skoro to lokal użytkowy, to należało się z tym liczyć.