Prawo głosu dla każdego współwłaściciela – trwają prace nad nowelizacją ustawy o własności lokali
Gość Zarzadca.pl
Użytkownik
Lepiej późno niż wcale. Polecam nasz wyrok akt I ACa 18/13 i uzasadnienie sądu Apelacyjnego:<br /><br />"Również nie można podzielić zarzutu błędnej wykładni art. 23 ust. 2 uwl polegającej na uznaniu, że w stosunku do zaskarżonej uchwały właściciele nieruchomości niemieszkalnej, w postaci garażu, decyzję musieliby podjąć jednomyślnie. Skarżąca wyraża pogląd, a jest to stanowisko odmienne niż stanowisko powoda i Sądu Okręgowego, iż w wypadku współwłasności ułamkowej każdy współwłaściciel uczestniczy w głosowaniu, o którym mowa w art. 23 uwl, samodzielnie, przy czym siła jego głosu jest określona jego udziałem we własności. Jeżeli więc np. z własnością lokalu należącego do dwóch osób w częściach równych związany jest udział w nieruchomości wspólnej określony ułamkiem 1/10, to każdy z tych współwłaścicieli lokalu sam bierze udział w podejmowaniu uchwały, i dysponuje siłą głosu 1/20. "
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Czym innym jest współwłasność ułamkowa (np. współwłaścicieli garażu) a czym innym współwłasność łączna (np. współwłasność małżeńska lokalu).
Jest oczywiste że współwłasność łączna (np. małżonków jako współwłaścicieli lokalu) jest niepodzielna.
Proszę zwrócić uwagę, że w wypadku śmierci jednego ze współmałżonków, drugi do czasu przeprowadzenia postępowania spadkowego nie ma prawa dysponować udziałem a więc nie powinien głosować ani nie wolno mu udzielać pełnomocnictw.
Tu nie ma automatu, że po śmierci współwłaściciela natychmiast dysponuje całym udziałem.
Współwłasność łączna nie występuje samodzielnie, ale zawsze towarzyszy innemu stosunkowi prawnemu, wobec którego pełni funkcję służebną. Tak jest w przypadku małżeńskiej wspólności majątkowej.
Pomiędzy małżonkami z mocy prawa powstaje małżeński ustrój majątkowy, ale udziały małżonków we współwłasności nie są określone, ani ułamkiem ani w inny sposób. Nie można stwierdzić w czasie trwania małżeństwa, że każdy z nich jest właścicielem połowy majątku.
Po ustaniu małżeńskiej wspólności ustawowej współwłasność łączna staje się współwłasnością ułamkową i podlega przewidzianym dla niej zasadom zarządu rzeczą wspólną.
- http://studniarz.pl/prawo-spadkowe/
Ostatnia zmiana ustawy o własności lokali miała miejsce 10 lat temu. Nie sądzę, żeby jakaś kolejna nowelizacja miała nastąpić w najbliższych latach. Prędzej ustawa zostanie włączona do nowego kodeksu cywilnego, niż znowelizowana.
W przeciwieństwie do europosła Wojciechowskiego nie uważam, iż "...polscy sędziowie cierpią na „syndrom boga”..." - http://www.prawnik.pl/opinie/artykuly/818520,prof-ewa-letowska-punktuje-sedziow-ktorzy-sadza-bez-zrozumienia.html
No a jeżeli przedstawiciel konstytucyjnego organu władzy wypowiada się o największych autorytetach sędziowskich zasiadających w PKW: - to ja nie mam już wiele do dodania.
Mój drugi wpis natomiast miał ułatwić zrozumienie problemu użytkownikowi który nazywa siebie Praktykiem nieznającym teorii.