Proszę o nawiązanie kontaktu księgowej wspólnoty
Hebdzia
Użytkownik
Szukam nawiązania kontaktu z osobą, która prowadzi księgowość wspólnoty:cry:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Pozdrawiam
Na wstępie odpowiedz na pytanie: co rozumiesz pod pojęciem "ewidencja pozaksięgowa" , jaką ma prowadzić WM
I pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa, to czy ja mam zakładać działalność gospodarczą? Jako WM jesteśmy jednostką prawną, nadany mamy NIP.
Zaczynam bardzo po omacku od spraw organizacyjnych, gdyż kwestie księgowe (zaznaczam, że zawodowo mam do czynienia z księgowością) mam nadzieję ogarnąć, choć zdaję sobie sprawę że zaskoczeń nie uniknę.
Pozdrawiam
a odpowiedzi na pytanie : co rozumiesz pod pojęciem "ewidencja pozaksięgowa" , jaką ma prowadzić WM , jak nie ma tak nie ma
Po co od razu zakładać działalność zatrudnij się na umowę zlecenie..
Gdy wspólnota uchwali wynagrodzenie dla członków zarządu doliczysz je do zwykłego PITu
30 lokali to nie jest dużo, dasz sobie radę
"Jesteśmy w fazie bardzo wstępnego wydzielenia WM dotychczasowej administracji" - czyli wspólnota istnieje od dawna, a tylko zmieniacie osoby administrujące? Czy raczej chodzi o zmianę s p o s o b u zarządu?
https://forum.zarzadca.pl/wiki/zarzad
30 kartkowy (30 lokali) - rozliczenia właścicieli, wpływy
drugi na wydatki
a) lokalowe
b) na część wspólną
O mały myk. Uchwalcie, że wpłaty księgujecie (przypisujecie, kierujecie) w pierwszej kolejności na media (koszty lokalowe). To wam w przyszłości ułatwi życie, bo zaległości na media są najtrudniejsze do windykacji.
Nie odpowiedziałaś co zmieniacie. Administratora czy sposób zarządu?
Pozdrawiam
Nowy doklejony: 11.12.14 19:25 A dotychczas byliście z nim jakoś połączeni?
Niestety, nie masz chyba wiedzy o tym co komu wolno a czego nie wolno we wspólnocie, czyli o ustawie.
Tej. http://www.zarzadca.pl/prawo/akty-prawne/dzienniki-ustaw/12-ustawa-o-wlasnosci-lokali.html
Nie odpowiedziałaś na dwa ważne pytania - tak czy nie.
1. Zmieniacie sposób zarządu z powierzonego na właścicielski?
2. Czy we wspólnocie macie jakieś koszty, które NIE są rozliczane udziałami? (np. woda/wodomierze, coś liczone od liczby osób itp.)
cdn o kolejności księgowania:
"Jest to możliwe tylko wtedy, gdy właściciel nie poda tytułu wpłaty"
To oczywiste. Na szczęście właściciele rzadko dokładnie opisują przelew.
Ad 1. Tak będziemy zarządem właścicielskim "chyba" - jest to w toku.
Ad 2. Np smieci mamy od osoby
Im dokładniej dopilnujecie wszystkiego na początku (łącznie ze zmianami wpisów w macierzystej księdze wieczystej, uchwałami o zaliczkach, planie gospodarczym, regulaminie rozliczeń ciepła itp.) tym łatwiej będzie potem. Czyli bez niedopowiedzeń, mętliku i sprzecznych interpretacji.