Zapis w akcie notarialnym
tajfun
Użytkownik
Co konkretnie oznacza ten zapis w art 18.2
Moim zdaniem taki zapis z pierwszego wyodrębnienia powinien być słowo w słowo powtórzony w każdym następnym.
2. W razie sukcesywnego wyodrębniania lokali przyjęty przez dotychczasowych współwłaścicieli sposób zarządu nieruchomością wspólną [b]odnosi skutek[/b] także do każdego kolejnego nabywcy lokalu.
Skąd mianowicie ja mam wiedzieć podpisując jako np:47 AN co jest zapisane w pierwszym akcie. Czyli jak został określony sposób zarządu NW?Moim zdaniem taki zapis z pierwszego wyodrębnienia powinien być słowo w słowo powtórzony w każdym następnym.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jak moge wyrażać zgodę na coś co mnie dotyczy , jeśli nie wiem co to jest?
Dodam. Zapis ten stanowi umowę zawarta pomiędzy właścicielami lokali o sposobie zarządu NW. To taka umowa powinna mieć taki sam tekst dla wszystkich właścicieli w AN i każdy powinien tą treść mieć wpisana w AN . Co to znaczy " wpisane lub nie".
A nie jest tak że pkt2 art18.2 dotyczy każdego nastepmego nabywcy ...MOJEGO lokalu?
Ponieważ w KW nie ma wpisu o sposobie zarządu można by domniemywać, że jest zarząd właścicielski, ale rzeczywisty stan prawny jest inny, bo jest znany protokół z podjęcia uchwały o zmianie firmy zarządzającej. Zatem z KW nie dowiesz się wszystkiego.
Nie ma wymogu prawnego, żeby zapis o powierzeniu zarządu musiał być powtarzany w następnych aktach notarialnych, więc tego się nie stosuje.
Co więcej - jest wymóg ujawnienia w KW umownego sposobu zarządu, ale jeśli nie jest on spełniony, to nie ma żadnych konsekwencji (przykład podałem we wcześniejszym poście).
Art. 24.4 ustawy o księgach wieczystych i hipotece:
W księdze wieczystej prowadzonej dla nieruchomości, w której własność lokali została wyodrębniona, ujawnia się sposób zarządu tą nieruchomością określony w umowie, a w razie nieujawnienia domniemywa się sposób zarządu wynikający z ustawy.
2. W razie sukcesywnego wyodrębniania lokali
- a nie sprzedaży na rynku wtórnym, chociaż oczywiste jest, że każdy kolejny nabywca twojego lokalu wchodzi automatycznie w prawa i obowiązki właściciela lokalu.
Dokładnie tak - dlatego napisałem: Tak, pierwsza umowa dewelopera z nabywcą pierwszego lokalu jest umową między właścicielem wszystkich lokali a właścicielem jednego lokalu - pierwszego wyodrębnionego.
Tym nie mnie sytuacja jest trochę dziwna. Wszystkie wyodrębnienie były u tego samego notariusza.
To że nie ma zapisu o obowiązku wpisu nie znaczy że takie obowiązku nie ma. Formalnie każdy nabywca lokalu może odmówić podpisania aktu notarialnego , motywując to brakiem zgody na taki a nie inny sposób zarządu. sprzedaż nie dochodzi do skutku mimo umowy wstępnej w której nie podano sposobu zarządu.Oczywiście nikt o takich " duperelach" wtedy nie myśli. ale taka ewentualność istnieje.Dlatego moim zdaniem jesli nie ma zapisu z pierwszego przekształcenia to powinien być zapis że sposób zarządu został określony zgodnie z UoWL przez właścicieli przy pierwszym wyodrębnieniu. Poza tym pierwszy właściciel nie ma obowiązku okazywania swojego aktu.Natomiast każdy ma prawo wglądu do KW nieruchomości gdzie w rozdz III jest ten wpis. I on moim zdaniem powinien być obowiązujący.
Tu nie rozmawiamy o wtórnej sprzedaży z drugiej ręki ...
1. Ten z pierwszego wyodrębnienia zawarty w AN pierwszego właściciela
2 Czy ten wpisany do KW nieruchomości.
teza zbudowana na braku prawa , "Kewin w sam domu" to pikuś wobec tej tezy
odpowiem krótko, aby jechać pojazdem trzeba uruchomić jego napęd ...
czy ty wierzysz, że jak się nie namaści "samców/samice" Alfa ( administratora/ Zarządcy) to nieruchomość będzie się sama zaradzać ?
Ważnym jest ten zapis, który jest ujawniony w pierwszym AN i na podstawie tego wpisu dokonano wpisu do KW nieruchomości.