Montaż nietrwały na elewacji a obowiązek uchwały
jansobol
Użytkownik
Pomóżcie, bo nic znaleźć nie mogę.
Sąsiad zamocował na dachu kamerę, ale bez wyrządzania jakichkolwiek szkód, tzn na opaski zaciskowe. Nic nie wiercił.
Czy takie coś wymaga uchwały? Na chodzenie po klatce, zostawianie w niej rowerów czy wózków żadna uchwała potrzebna nie jest. Zwyczajowo jeśli cokolwiek ma być montowane do elewacji naruszając ją to potrzebna jest uchwała. Gdzie jest granica wymagalności uchwały?
Sąsiad zamocował na dachu kamerę, ale bez wyrządzania jakichkolwiek szkód, tzn na opaski zaciskowe. Nic nie wiercił.
Czy takie coś wymaga uchwały? Na chodzenie po klatce, zostawianie w niej rowerów czy wózków żadna uchwała potrzebna nie jest. Zwyczajowo jeśli cokolwiek ma być montowane do elewacji naruszając ją to potrzebna jest uchwała. Gdzie jest granica wymagalności uchwały?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
a rozpoczyna obszar zdrowego rozsądku....
na montaż uchwytów pod flagi też będziesz żądał uchwały ?
Poza tym jakby ktoś np też nietrwale zamontował jakiś wielki baner reklamowy to tutaj już pewnie uchwała byłaby konieczna.
Więc pytam, bo może są do tego jakieś specyficzne przepisy, których nie znam.
Jak narusza czyjąś prywatność to nie jest sprawa wspólnoty tylko zainteresowanych.
Jak wspomniałem moje stanowisko jest takie, że jeśli montaż nie naruszył dachu, to nie potrzebował uchwały. I w tym momencie rola wspólnoty się kończy, a jak się komuś nie podoba to niech cywilnie pozwie sąsiada.
Natomiast reszta zarządu twierdzi nie dość, że uchwała powinna być to jeszcze na dodatek, że wspólnota ma legitymację, żeby się tym tematem zajmować (pod kątem legalności nagrywania ludzi).
Nie jestem w stanie przekonać. Są jakieś pomysły, żeby zasięgać porady prawnika (zarówno pod kątem czy potrzebna była uchwała jak i czy nagrywanie jest legalne) - ja się nie chcę zgodzić na wydawanie wspólnotowych pieniędzy na ten cel.
Nie wiem już czym argumentować.
Poniżej dwa rozbieżne orzeczenia sądów bo u nas na wzór USA, w każdym województwie (okręgu) obowiązuje inne prawo i w jednym sądzie okręgowym zakazują monitorowania żeby uszanować prawo do prywatności a w innym okręgu zezwalają na nieszanowanie tego prawa.
I tak w ten sposób sądy łamią konstytucyjną zasadę jednolitości stosowanego prawa a ty obywatelu bądź tu mądry, chociaż nie masz nic do gadania, bo sąd orzekł jak orzekł.
- II Ca 638/13 - wyrok z uzasadnieniem Sąd Okręgowy w Świdnicy z 2013-10-17 http://orzeczenia.ms.gov.pl/content/$N/155020000001003_II_Ca_000638_2013_Uz_2013-10-17_001
- http://www.zarzadca.pl/komentarze/1729-monitoring-wlasciciele-maja-prawo-dostepu-do-nagran
Chociaż nie można się zgodzić z tym, że: - jeżeli jest to blok wspólnoty, prywatny gdzie wszystkie lokale są wykupione a wejście jest zamykane na klucz i dodatkowo zabezpieczone domofonem. Hol w domu jednorodzinnym jest prywatny mimo że nie ma domofonu a i drzwi często otwarte są - i tu i tam dostęp ma ograniczona liczba osób a nie nieograniczona.
Generalnie chodzi mi o to, że to nie jest sprawa wspólnoty.
ja sobie nie życzę, aby ten właściciel absorbowała takimi duperelami Zarząd WM
Kiedyś był tu podobny temat. Człowiek zainstalował kamerę swoimi drzwiami, by widzieć kto do niego puka/dzwoni i siłą rzeczy obserwował drzwi sąsiada z naprzeciwka.