sprzedaż komórki przynależnej do mieszkania
aaabbb
Użytkownik
Witam,
Posiadam mieszkanie wraz z pomieszczeniem przynależnym, komórką lokatorską. Chciałbym dowiedzieć się czy mam możliwość oddzielenia komórki od mieszkania i jej samodzielnej sprzedaży? Obecnie komórka i mieszkanie mają założoną wspólną KW.
Pozdrawiam
T
Posiadam mieszkanie wraz z pomieszczeniem przynależnym, komórką lokatorską. Chciałbym dowiedzieć się czy mam możliwość oddzielenia komórki od mieszkania i jej samodzielnej sprzedaży? Obecnie komórka i mieszkanie mają założoną wspólną KW.
Pozdrawiam
T
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Teoretyzując - oczywiście jest to możliwe ale nie wyobrażam sobie całego procesu doformalizowania takiej zmiany ponieważ wiąże się to ze zmianą wysokości udziałów przynajmniej dwóch właścicieli jeżeli nie wszystkich. Znając mentalność nie sądzę aby wszyscy zgodzili się z powodu komórki na takie ceregiele.
Ja poszukuję paragrafu który mi mówi że się to da/nie da zrobić.
http://porady.domiporta.pl/poradnik/1,126927,6920128,Samodzielnosc_lokalu___ustanowienie_odrebnej_wlasnosci.html
Nie widzę takiej możliwości, ale ja nie jestem autorytetem. Zapytaj u źródła, czyli w sądzie (wydziale) wieczystoksięgowym na twoim terenie.
http://prawo.rp.pl/artykul/453467.html?p=2
Ale czy zatem mogę ... komórkę przyłączyć (poprzez jej sprzedaż) do innego lokalu mieszkalnego?
co prawda jest to rzadkość, ale znam takie budynki, gdzie komórka lokatorska ma swoją własną księgę wieczystą.
Ja również znam przypadki, że komórka jest odrębnym lokalem, z własną księgą wieczystą.
Mam podobny problem. Mam w budynku wielorodzinnym 2 mieszkania. Do jednego mieszkania przynależą 2 piwnice [1)7,2m oraz 2) ok. 17m]. Mieszkanie chcę sprzedać, ale tylko z jedną piwnicą (tą mniejszą). Natomiast drugą piwnicę, większą, chciałbym przepisać do mojego drugiego mieszkania w tym budynku. Czy jest taka możliwość?
Jeśli nie, to czy jest jakiś przepis, na którym można by się oprzeć, aby tą piwnicę, która ma 17m, z uwagi na jej dużą powierzchnię, wydzielić i przekształcić w lokal użytkowy z oddzielnym Aktem Notarialnym oraz Księgą Wieczystą.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Z pozdrowieniami, Raf.
a tu ci będzie potrzebna zgoda współwłaścicieli w postaci uchwały (art.22.4.)
Niestety... byłem już u 4 notariuszy i żaden się nie podejmuje. Rozkładają ręce - sprawa nie do ruszenia. Twierdzą, że nie można oddzielić piwnicy od jednego mieszkania zmniejszając jednocześnie jego powierzchnię i dołączyć do innego w tym bloku zwiększając tym samym powierzchnię tego drugiego. Paranoja...
Tak. Chociaż w tym przypadku art 22.4 jest nieco kontrowersyjny,bo nie nastąpi żadna zmiana udziałów w NW. Ale, jak mus to mus. Tylko w liczniku,bo mianownik pozostanie bez zmian.
Nowy doklejony: 29.01.16 16:20
Jest taka możliwość.Bardzo często lokale użytkowe znajdują się w piwnicach.Można zatem oddzielić piwnicę od lokalu (podział lokalu), uzyskać zaświadczenie o jej (piwnicy) samodzielności i sprzedać, np. na lokal użytkowy.
Niech wspólnota podejmie uchwałę: Działając na podstawie art 22.4 wyrażamy zgodę na podział lokalu nr..,na dwa lokale(tu opisujesz jakie) i że wszystkie koszty ponosi zainteresowany,czyli Ty.
Oprócz zgody na podział lokalu można dopisać (tu się musisz określić,czy chcesz ten lokal wyodrębnić,czy przyłączyć do innego lokalu ) ... przyłączenie tego lokalu do lokalu nr..
Reszta to robota dla notariusza, czyli prawidłowe wyliczenie udziałów w liczniku,bo mianownik pozostanie ten sam.
Jest jeszcze jedna opcja, którą mi podpowiedziała pani z działu architektury w urzędzie miasta.
Otóż oznajmiła, że skoro moje mieszkania oraz piwnice są na jednym Akcie Notarialnym, to muszę poprostu dokonać uaktualnienia.
A polega to na tym, że urząd wyda mi kopie rzutów mieszkań i piwnic, dalej inżynier budowlany lub inspektor (ktoś z pozwoleniami) zaznaczy na rzutach moje mieszkania oraz przynależne do nich piwnice (wg ilości w jakich chcę je przydzielić do danego mieszkania), postawi obok swój podpis z adnotacją, że to stan faktyczny na dzień taki i taki.
Potem taki plan mam przynieść do urzędu miasta - dział architektury, a tam zostanie zaktualizowany stan piwnic jakie przynależą do moich mieszkań. Po tygodniu dostaję zaświadczenie, z którym udaję się do notariusza, który sporządza Akt Notarialny dla mieszkań i mogę sprzedać mieszkanie z jedną piwnicą.
Co więcej, powiedziała, że nie muszę się prosić wspólnoty o żadne pozwolenia, gdyż udział się nie zmienia.
Zweryfikowałem taką opcję u notariusza - powiedział że jak najbardziej można tak zrobić. Prosta sprawa.
Pozdrawiam,
Raf.