Mała wspolnota mieszkaniowa
rewek
Użytkownik
Mam pare pytań dotyczących funkcjonowania małej wspolnoty u nas jest wybrany zarzad czy moge cofnac swoje poparcie dla wybranego zarzadu bez zebrania????? czy bedac mała wspolnota bez mojej zgody wspolnota moze opłacic radce prawnego wystepujacego przeciwko mnie w sporze z wspolnota?????? narazie tyle nie chce za duzo tych pytan musze jakos nauczyc sie zyc we wspolnocie gdzie nic sie nie robi skoro sąd stwierdzil ze wszystko jest OK
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Rolę takiej umowy może pełnić uchwała podpisana przez wszystkich właścicieli. Jeżeli wasza uchwała o powołaniu zarządu zawiera jedynie passus "powołuje się zarząd wspólnoty w składzie...", bez nadania mu określonych kompetencji lub przywołania przepisów na podstawie których ma działać (np. ustawy o własności lokali), to taki zarząd w zasadzie nic nie może. Cofanie poparcia dla takiego zarządu jest bezprzedmiotowe.
2. Jeżeli uchwała o powołaniu zarządu zawiera odpowiednie sformułowania nadające zarządowi kompetencje, ale została powzięta większością głosów, a nie wszystkich głosów, to jest nieważna, tzn. nie może być traktowana jako umowa właścicieli. W konsekwencji nie doszło do powołania zarządu.
3. Jeżeli prawidłowo zawarto umowę wszystkich właścicieli o powołaniu zarządu i nadaniu mu odpowiednich kompetencji, to "cofnięcie poparcia" takiemu zarządowi jest możliwe tylko w trybie jaki przewiduje ta umowa, albo poprzez anulowanie umownego sposobu zarządu w drodze uchwały zaprotokołowanej przez notariusza.
4. Moim zdaniem wyasygnowanie środków finansowych na opłacenie radcy prawnego (zwłaszcza, gdy środki nie były zbierane na ten cel), jest czynnością przekraczającą zwykły zarząd, a więc wymaga zgody wszystkich właścicieli.
Albo jest wspólnota i kamienica podlega pod właścicieli lokali i współwłaścicieli NW albo nie ma wspólnoty i kamienica jest nieruchomością komunalną podlegającą pod miasto.
Jeżeli to jest wspólnota i właściciele lokali i współwłaściciele NW godzą się bezwolnie na odgrywanie ról owiec występujących w tym cyrku to my tu nic nie poradzimy bo na głupotę ludzką nie ma lekarstwa.
Was obowiązuje kodeks cywilny art, od 195
to zależy w jakiej sprawie?, jak ws zadłużenia to tak, bo to jest czynność zwykła zarządu
Ale po co Wam żyć zgodnie z prawem? Żyjcie, tak, jak zaleca pan sędzia.
Jeśli to, co napisałeś jest prawdą, to z tego sędziego jest niezły dowcipniś. Co to znaczy? Tak. Skoro przeglądy są obowiązkowe, nałożone przez prawo, to jak należy zdaniem sędziego postrzegać niewykonanie ustawowego obowiązku? Ta sprawa nie podlega uznaniu przez właścicieli w formie uchwały, to obowiązek wynikający wprost z ustawy o własności lokali: wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej właściciele ponoszą w stosunku do ich udziałów (art. 12.2 zdanie drugie), a udział odpowiada stosunkowi powierzchni użytkowej lokalu wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami do nich przynależnymi (art. 3.3).
Dlaczego Twój pełnomocnik nie zacytował tych przepisów na rozprawie? Dlaczego nie poprosił sąd o podanie podstawy prawnej dla tezy, że udział w kosztach zależy od tego, czy pomieszczenie przynależne jest używane, czy stoi puste? Jako właściciel lokalu nie tracisz swoich praw przez to, że nie mieszkasz w tym lokalu - czy pan sędzia tego nie wie? Przeglądy narzuca ustawodawca i to dla sędziego powinno wystarczyć.
To są farmazony, które może opowiadać kompletny ignorant, a nie zawodowy sędzia. Czy rozprawa była nagrywana? Jeżeli tak, niech Twój pełnomocnik wystąpi o kopię nagrania i wykorzysta je jako dowód nieznajomości prawa przez sędziego w II instancji - bo mam nadzieję, że odwołasz się od wyroku?
Dlaczego dotychczas nie wiedzieliście, że jesteście małą wspólnotą? Co sprawiło, że teraz już wiecie?
Jeżeli tak orzekł ten sam sędzia, to na Twoim miejscu dokładnie bym sprawdził, czy tak jest w rzeczywistości.
rewek - już wiem, jak to zostałeś skrzywdzony przez sąd, ale nie wiem nic co to za spór sądowy? Ty złożyłeś pozew czy WM? Jak znam życie to WM wszczęła postępowanie upominawcze bo nie płacisz zaliczek. Niestety dla mnie nie jesteś rewek zbyt wiarygodny, a nie znam stanowiska drugiej strony, a ponadto zapamiętaj W SĄDZIE NIE WYGRYWA TEN KTO MA RACJĘ, ALE TEN KTÓRY SIĘ LEPIEJ PRZYGOTUJE.
Wolę pomagać właścicielom, niż sędziom - oni sobie poradzą.
Sąd powszechny zajmuje się sprawą przeglądów w malej wspólnocie, kto mieszka w lokalu albo czy pomieszczenia przynależne są puste czy nie? jedyne co mi się narzuca w tej sprawie to art. 203 kc , który ewentualnie mógłby zastosować rewek, ale widocznie nie miał argumentów w sądzie. A nazywanie sędziego ignorantem na podstawie wypocin rewka jest wielkim nadużyciem. Proponuję ,żebyś wnikliwie zapoznał się z wątkiem od samego początku, a nie ochoczo "potakiwal".
I nadal czekam na odzew rewka - co znaczy spór prawny ze WM?
Poza tym jeżeli wszedłeś na ścieżką wojenną ze wspólnotą w której "rządzi gmina" zapewne mająca układy w sądzie też - byłeś na z góry straconej pozycji ze swoją marną wiedzą i nie mając bardzo mocnych argumentów (a nie miałeś jak z tego widać) bo faktycznie co to jest 10 zł dla sądu - gdyby było 10 tys to sędzia zapewne zaczął by się może zastanawiać ale i to niepewne. W tym wypadku uważam że nie - ponieważ nie było to postępowanie upominawcze o zaległości w zaliczkach twoich ale to żadne pocieszenie bo ja nie słyszałem o przypadku aby z tego powodu jakiś sąd oddalił pozew, czy nakazał w kwestii płatności inne rozwiązanie.
Byłeś w tej "walce" jak samotny kowboj na dzikim zachodzie wspólnot.
W takim wypadku żeby zwyciężyć powinieneś być szybszy, sprawniejszy, mądrzejszy i mieć lepszą broń i dobrze strzelać. Zapewne masz rację - nieprawidłowości są bo zakładam, że ich nie wymyślasz - ale jak widzisz w tej kupie kamieni i bezprawia - to za mało.
Olej to, rób swoje bo szkoda zdrowia.
I następny pozytyw - KubaP nie zabrał głosu.
rewek - jesteś w malej WM, jak wolą większości jest płacenie mniej to nie wygrasz w żadnym sądzie. I nie słuchaj oszołomów Zaoszczędzisz pieniądze i nie zostaniesz zlinczowany.
I jeżeli bardzo chcesz to "wycofaj' te swoje poparcie dla zarządu, tzn. chyba zerwij umowę o sprawowanie zarządu, zerwiesz wówczas wszystkie mosty i pozostanie Ci tylko się wyprowadzić, ale będziesz "moralnie podbudowany" i zaczniesz gdzieś indziej. POWODZENIA
nauczka będzie dla Ciebie bolesna. Ty czytasz nie te wpisy, a gdzie znajdziesz cdn ,żeby mu podziękować, na tym forum?
Przepis o przeglądach dotyczy obiektów budowlanych, które wyposażone są w instalację gazową,
- definicja instalacji gazowej brzmi: Jak widzisz butle które każdy z właścicieli sobie używa nie spełniają kryteriów instalacji więc nie podlegają przeglądom okresowym, za które odpowiada wspólnota.
W tej sytuacji masz się czego bać. -??? po co na co i jak to możliwe?