Zarząd
fredrikstad
Użytkownik
witam
mam pytanie jeszcze raz, jeśli u nas jest 7 właścicieli to to jest mała wspólnota??
bo mój administrator powiedział mi że jesteśmy już dużą i o uchwałach decyduje 50% właścicieli a nie 100% , to znaczy że mnie oszukał?napisz mi proszę dokładnie kiedy jest mała a kiedy duża wspólnota bo to dla mnie ważne,
dziękuję z góry
mam pytanie jeszcze raz, jeśli u nas jest 7 właścicieli to to jest mała wspólnota??
bo mój administrator powiedział mi że jesteśmy już dużą i o uchwałach decyduje 50% właścicieli a nie 100% , to znaczy że mnie oszukał?napisz mi proszę dokładnie kiedy jest mała a kiedy duża wspólnota bo to dla mnie ważne,
dziękuję z góry
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Art. 19. Jeżeli liczba lokali wyodrębnionych i lokali niewyodrębnionych, należących nadal do
dotychczasowego właściciela, nie jest większa niż siedem, do zarządu nieruchomością wspólną mają
odpowiednie zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego i Kodeksu postępowania cywilnego o
współwłasności.
Art. 20. 1. Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem,
właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu.
Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich
grona.
2. Zarząd lub poszczególni jego członkowie mogą być w każdej chwili na mocy uchwały właścicieli
lokali zawieszeni w czynnościach lub odwołani.
Czyli, do 7 lokali jest mała wspólnota i obowiązują przepisy Kodeksu cywilnego i Kodeksu postępowania cywilnego o
współwłasności.
Zwróć jednak uwagę, ze mowa jest o 7 lokalach a nie o 7 właścicielach. Może u Was jest tak, ze jest 7 właścicieli, a lokali np 8 czy 15 i wówczas jesteście duża wspólnotą i administrator ma rację
Do 7 lokali to mała wspólnota , 8 i więcej to duża wspólnota