Wynagrodzenie dla członków zarządu wspólnoty

WładimirWładimir Użytkownik
Witam serdecznie.
Mam do Państwa pytanie czy zatrudniając profesjonalną firmę zarządzającą nieruchomościami, wspólnota może żądać od lokatorów dodatkowo wynagrodzenia też dla członków zarządu??

Komentarze

• Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wspólnota może żądać od lokatorów
    Od lokatorów nic nie ma prawa żądać wspólnota.
    czy zatrudniając profesjonalną firmę zarządzającą nieruchomościami, wspólnota może żądać od lokatorów dodatkowo wynagrodzenia też dla członków zarządu??
    Właściciele zatrudniając firmę zarządzającą do pomocy zarządowi w administrowaniu nieruchomością określają wynagrodzenie dla takiej firmy. Jeżeli jednocześnie właściciele podjęli uchwałę o wynagrodzeniu również członków zarządu to mają takie prawo.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czy (...) wspólnota może żądać
    Wspólnota to wszyscy właściciele.
    Członkowie zarządu chcą dostawać wynagrodzenie? Wspólnota zadecyduje uchwałą czy je przyznać i za co.
  • Opcje
    citizencitizen Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak już powiedzieli poprzednicy, na koszty zarządzania nieruchomością wspólną mogą się składać pieniądze wypłacane firmie zarządzającej nieruchomościami oraz wynagrodzenie dla zarządu (uchwalone uchwałą właścicieli lokali). Ważne, by suma tych kosztów nie przekraczała jakiejś rozsądnej wartości, która w mojej ocenie nie powinna przekraczać 0.6 - 0.80zł/m2 (zależnie od powierzchni lokale+pomieszczenia przynależne) i żeby był jasny podział zakresu obowiązków. Wiele wspólnot (moja też) wybiera takie rozwiązanie, że jest umowa o administrowanie z firmą, a zarząd pracuje społecznie. Takie rozwiązanie wydaje mi się bardzo sensowne. Znam też takie wspólnoty, gdzie zarząd pobiera wynagrodzenie i wynajmuje sie tylko firmę do prowadzenia księgowości. Ale znam też spółdzielnię mieszkaniową (wiem, wiem, to nie ten wątek), że jest 3-osobowy zarząd, oczywiście zatrudniony na podstawie umowy o pracę, i ten zarząd zatrudnia firmę zarządzającą nieruchomościami, płacąc tej firmie ponad 1zł/m2 ). Oczywiście płacą za to spółdzielcy, a nie zarząd z własnej kieszeni, więc opłaty czynszowe sa bardzo wysokie.

Dobrze by było więc, aby właściciele w Twojej wspólnocie przyjrzeli się, czy koszty administrowania nie są u Was zbyt wysokie.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2015
    [cite] Władimir:[/cite]Witam serdecznie.
    Mam do Państwa pytanie czy zatrudniając profesjonalną firmę zarządzającą nieruchomościami, wspólnota może żądać od lokatorów dodatkowo wynagrodzenia też dla członków zarządu??
    we wspólnocie nie ma takie pojecia jako lokator ...są natomiast właściciele lokali którzy utrzymują nieruchomosć w stanie niepogorszonym . To tak na poczatek , takie ABC wspólnot mieszkaniowych

a Art. 28. UoWL
    Właściciel lokalu pełniący obowiązki członka zarządu może żądać od wspólnoty wynagrodzenia odpowiadającego uzasadnionemu nakładowi pracy.
    i nie ma znaczenia, czy wspólnota zatrudnia Administratora / Zarządcę ...
  • Opcje
    WładimirWładimir Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bardzo dziękuję Państwu za odpowiedzi
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano marca 2015
    [cite] Władimir:[/cite]
    czy zatrudniając profesjonalną firmę zarządzającą nieruchomościami, wspólnota może żądać od lokatorów dodatkowo wynagrodzenia też dla członków zarządu??

Oczywiście, że może. Tym bardziej, jeśli docenia i szanuje pracę ludzi, którzy w interesie ogółu właścicieli dbają o prawidłowe
    funkcjonowanie wspólnoty mieszkaniowej, jako jednostki organizacyjnej - w tym kontrolują pracę zatrudnionego administratora, zgodnie z warunkami zawartej z nim umowy.

Każdy powołany zarząd właścicielski może zażądać wynagrodzenia za swoją pracę, nawet jeśli wspólnota, jako ogół właścicieli, nie wpadnie na ten pomysł.

Proszę zapoznać się z uowl w miejscu, w którym jest mowa o tym, czym dokładnie z mocy ustawy zajmuje się zarząd.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.