Odpowiedzialność zarządu - różnica zdań wśród członków zarządu
EDDIE
Użytkownik
Wiadomo, że zarząd ponosi odpowiedzialność przed wspólnotą i jest to odpowiedzialność solidarna.
Co w przypadku, gdy jeden z członków zarządu uważa, że decyzja podejmowana przez zarząd jest niezgodna z UWL? Niestety jest w mniejszości i nie ma wpływu na wprowadzenie tej decyzji w życie.
Czy na fakt odpowiedzialności solidarnej nie ma wpływu to, że sporządzi się notatkę z głosowania zarządu nad podjęciem tej decyzji?
Co w przypadku, gdy jeden z członków zarządu uważa, że decyzja podejmowana przez zarząd jest niezgodna z UWL? Niestety jest w mniejszości i nie ma wpływu na wprowadzenie tej decyzji w życie.
Czy na fakt odpowiedzialności solidarnej nie ma wpływu to, że sporządzi się notatkę z głosowania zarządu nad podjęciem tej decyzji?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie znam przypadku, by zarząd za coś odpowiedział. Ktoś by musiał pozwać? Jak się taką odpowiedzialność egzekwuje?
Nie mówię o zwykłej kradzieży z konta, tylko odpowiedzialności za wspólne decyzje
Na marginesie można dodać, że w przypadku wspólnoty mieszkaniowej rzadko można mówić o odpowiedzialności karnej członków zarządu, a jeżeli w ogóle o jakiejś to raczej o odszkodowawczej - a taka odpowiedzialność zachodzi tylko wtedy, gdy dojdzie do powstania realnej szkody z winy zarządu. Sam fakt działania niezgodnie z u.w.l. wcale nie oznacza automatyczne powstanie jakiejś odpowiedzialności - brak szkody, to brak odpowiedzialności.
Jedynymi konsekwencjami będzie to, że część wspólnoty będzie płacić większą zaliczkę na utrzymanie NW, a druga część będzie płacić mniej.
Ewentualna korekta w przypadku żądań o zwrot nadpłaty będzie powodować, że ci co niedopłacili będą zobowiązani oddać tym co nadpłacili.
obowiązuje z całą pewnością we wspólnocie?
Garażowicze nie płacą na koszty utrzymania NW bo ich udział pochodzący od posiadania garażu nie jest doliczony do ich całkowitego udziału.
kwota miesięczna przypadająca na utrzymanie NW razy udział przypisany do garażu wielostanowiskowego razy 1/X ,
gdzie X to ilość miejsc postojowych.
np
Energia elektryczna NW
120 zł /m-c X 0,30 ( udział garażu w NW to 30 %) X 1/36 ( 36 to ilość miejsc postojowych) = 1,00 zł/m-c
Sprzątanie NW
2600 X 0,30 X 1/36 = 21,67 zł/m-c
itd
itd
itd
Problem w tym, żeby to skorygować i liczyć prawidłowo. Jestem w zarządzie w mniejszości, stąd moje pytanie wątkowe odnośnie odpowiedzialności.
Kolejne pytanie - jak wyegzekwować przy tym stanie rzeczy (mniejszość w zarządzie), by liczyć prawidłowo. Coś mi się wydaje, że przyjdzie mi pisać pozew do Sądu...
U mnie we WM była kiedyś taka jedna sprawa , pokazówka w Sądzie sprawiła, że wszytko wróciło do normy. Wymieniono skład Zarządu , amatorów i tych co chcieli robić pod publiczkę, odstawiono na boczny tor, niech dojrzewają na własny rachunek.
Do Zarządu wrócili ci, dla których interes ogółu właścicieli lokali jest przed interesem jednostki.
Pożytki wzrosły o 100 % ( do kwoty rocznie 80000 zł) , remonty NW ruszyły pełna parą , skończyła się wegetacja.
Może to i argument jakiś...
Konstrukcja solidarnej odpowiedzialności moim zdaniem odnosi się wyłącznie do tych członków zarządu wieloosobowego, którzy odpowiadają na zasadzie winy.
Według mnie zastosowanie ma w takim przypadku art. 441 § 1 k.c. Jeżeli kilka osób ponosi odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym, ich odpowiedzialność jest solidarna.
Sprawa odpowiedzialności to jeszcze inny temat i dziękuję za jego wyjaśnienie.