Stawki Radcy prawnego

drag123drag123 Użytkownik
edytowano marca 2015 w O Forum
Mam prośbę orientuje się może ktoś jakie są stawki procentowe( poza tym co dostanie prawnik z sądu) dla Radcy po zakończeniu procesu przeciwko dłużnikowi po sprzedaży lokalu. Dług wynosi ok 15.000zł.Wiem że są to sprawy do dogadania ale chce się przygotować -na ewentualne ,,negocjacje,,

Komentarze

• Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zasadniczo, to z sądu radca prawny nic nie dostanie, mam nadzieję, że jesteś tego świadomy?
    Tu masz aktualne stawki:
    http://prawo.money.pl/akty-prawne/dziennik-ustaw/obwieszczenie;ministra;sprawiedliwosci;z;dnia,dziennik,ustaw,2013,000,490.html
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    On już dostał ponad 1000- dokładnie nie wiem bo zajmuje się tym komornik, po uprawomocnieniu się nakazu zapłaty, jednak jeszcze później prowadził tę samą sprawę by doprowadzić do sprzedania lokalu, lecz dłużnik sprzedał lokal -spłacając hipotekę- prawdopodobnie prawnik będzie chciał jakieś zadość uczynienie za zmarnowany czas -ile może mnie to kosztować
  • Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli prowadził sprawę, to mieliście podpisaną umowę, więc tam koszty zostały określone.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie było żadnej umowy,.
  • Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To na jakiej podstawie was reprezentował? Pełnomocnictwo bez umowy?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Sam wypisał- miał czysty egzemplarz
    chyba walnąłem gafę - prawda?, ale chyba żadnych kwot nie mógł wpisywać skoro dostawał pieniądz z sądu

Nowy doklejony: 15.03.15 17:48
    Orientujesz się o jaka kwotę - ewentualnie procent może chodzić= w przybliżeniu jakie stawki chodzą na rynku?
  • Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano marca 2015
    Z tą gafą to niestety trafiłeś, radca może sobie tam wpisać co chce. Stawki w prostych sprawach majątkowych, a ta do takich należy, na ogół nie wykraczają jakoś kosmicznie ponad stawki minimalne określone w w/w rozporządzeniu - z tym, że to silnie zależy od renomy prawnika, wartości mieszkania i wielkości miasta, im większe, tym większy "narzut" na stawkę minimalną. Nie wiem jaka jest wartość mieszkania, ale od tego będzie liczona stawka minimalna, zgodnie z § 6 rozporządzenia. Przykładowo dla mieszkania o wartości od 50 tys. zł do 200 tys. zł, stawka minimalna wynosi 3600 zł, więc w dużym mieście możesz się spodziewać 4000-5000 zł. Może też być tak, że podpisałeś samo pełnomocnictwo (jest to możliwe), wówczas nie naliczy ci więcej niż stawka minimalna, ale pewnie nie pamiętasz co podpisałeś?

Dlaczego piszesz, że radca dostawał jakieś pieniądze z sądu? To była sprawa z urzędu? Nic nie rozumiem.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Wspólnota przeciwko dłużnikowi wraz z odsetkami i naszymi kosztami nazbierało się jak pisałem ok. 15000, mieszkanie zostało wycenione na 72000 w 1 przetargu miało ,,pójść,, za ok 58000 ale dłużnik uciekł z pod noża
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.