Brak zarządu a obowiązek zwołania rocznego zebrania przez administratora
hanna
Użytkownik
Zastanawiam się nad następującym stanem faktycznym. Jest duża wspólnota, której zarząd zrezygnował. Obecnie jest w trakcie postępowanie o ustanowienie przymusowego zarządcy- pierwsza rozprawa dopiero w czerwcu a tu trzeba zrobić zebranie do końca marca. Pytanie, które zapewne interesuje Administratorów- czy powinni oni zwołać zabranie WM- z uwagi na łączącą Administratora ze WM umowę cywilną o administrowanie (podpisaną przez stary nieaktualny już zarząd)- bo umowa go obowiązuje i powinien, ma w końcu za to płacone, na zebraniu będą podejmowane te czynności/uchwały których udział zarządu nie jest potrzebny, nie wiem przyjmą np. plan gospodarczy uchwałą właścicieli itp. - czy nie powinien tego robić bo będzie nieważne? Ja skłaniam się do pierwszego rozwiązania drogą dedukcji WM istnieje nie ma organu uprawnionego do składania w imieniu WM oświadczeń woli- ale ..właściciele sami jednak coś mogą zdziałać. Jestem bardzo ciekawa Waszego zdania na ten temat.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Poczekajcie do kwietnia, wtedy zebranie roczne może zwołać każdy z właścicieli lokali:
Nowy doklejony: 16.03.15 16:41
KubaP: Ale przez kogo, skoro nie ma zarządu? Komu właściciele mają przedłożyć swój wniosek?
W tej sytuacji ma zastosowanie art. 30 ust. 1a.
Nowy doklejony: 16.03.15 17:59
dodam jeszcze ze nie mamy do czynienia z zarządem z 18- tylko klasyczny jednoosobowy wybrany przez właścicieli uchwałą (niestety)- więc cała 30 -tka z ustawy przestaje mieć dla mnie znaczenie....
Wszystkich nas obowiązuje ustawa i żadną umową nie można zmienić jej zapisów. Można doprecyzować, ale nie zmieniać
Nie takie formy zwoływanie zebrań Sądu potwierdzały , świat wirtualny to świat dla takich jak Ty ....
real jest dla roztropnych i rzeczowych właścicieli lokali, aby bezhołowie nie panowało we wspólnotach.
W tej sytuacji, gdzie członkowie Zarzadu zdezerterowali , porzucili obowiązki członka zarządu , nie mieli honoru aby to zakończyć zgodnie z prawem, to każdy właściciel może zwołać zebranie właścicielei lokali
ja już w sumie podejdę do tego tak:
gdzie istnieje większe prawdopodobieństwo ekstra akcji:
a) zaskarżenie uchwał podjętych na zebraniu z uwagi na nieprawidłowe zwołanie ( bo niby nie przez zarząd- ale przez administr. na podstawie umowy którą zarząd po sobie pozostawił) - tylko w sumie i co z tego dla administracji.....
b) problemy i roszczenia w stosunku do administratora, który nic nie zrobił (choć powinien zgodnie z umową zwołać zebranie) - tu widzę mniejsze pole do popisu jeżeli administrator ma wszystko pod kontrolą nie narazi na straty itd. jedyne najgorsze co mi przychodzi do głowy to wypowiedzenie umowy o zarządzanie przez nowego zarządce przymusowego z uwagi na niewykonanie umowy o zarządzanie
Nowy doklejony: 16.03.15 19:47
chce dla niego wybrać mniejsze zło........
Nowy doklejony: 16.03.15 19:55
W sumie moje wątpliwości też krążą wokół tego...jak wygląda zebranie roczne bez udziału zarządu- czy to ma sens- generalnie wychodzi mi np. że zarząd podpisuje się pod uchwałami- no ale z punktu istnienia ich ważności też nie musi- jak czytam ze nawet ustnie mogą być podejmowane. Tym samym chce tylko dodać, iż fakt prawidłowego już przebiegu zebrania ( nie mówie już o zwołaniu) znowu przemawia na korzyść opcji a)
nie dziwie sie że czeka na zarządcę przymusowego , bo pewnie to nim zostanie a wtedy i dostanie w pełni władze...
Zarząd ???? pod uchwałami podpisuje się przewodniczący zebrania ( wybrany na min) oraz komisja wniosków i uchwał.
Zarząd co najwyżej może potwierdzić wynik z głosowania w drodze indywidualnego zbierania głosów.
Wobec faktu, że u was Zarząd czmychną, porzucił zajmowane stanowiska i obowiązki , to ogół właścicieli może upoważnić wybraną na zebraniu komisje uchwał i wniosków do dozbierania niezbędnych głosów pod uchwałami, tak jak to ma miejsce przy podejmowaniu uchwały o wyborze Zarządu WM, jak go jeszcze nie było lub w całości został złożył dymisje.