PIWNICE
acaban
Użytkownik
mam pytanie. mieszkam w budynku wspólnotowym. Nie jestem właścicielem mieszkania /nie wykupione jeszcze/Powodem niewykupienia jest sprawa piwnic - gdzie sie sugeruje aby piwnice rownież wykupić. Nadmieniam że wcześniej wykupujacy nie mieli takiego obowiazku. i dlatego też piwnice nie były wykupywane. Proszę o radę co robić i ewentualnie jaka jest podstawa prawna.. Lokal jest gminny.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ja osobiście mieszkania bez piwnicy bym nie chciał.
a w treści odpowiedzi mogę się też mylić
ale nawet jeżeli piwnica nie była by przynależna i nie musiałbyś jej wykupywać, to jako znajdująca się w części wspólnej - wyższa była by cena 1m2 mieszkania, ponieważ za część wspólną i tak musisz statystycznie zapłacić kupując mieszkanie...
Jeżeli piwnica została sprzedana wraz z pierwszym lokalem jako pom. przynależne, to wszystkie lokale powinny być sprzedawane z piwnicami, bez wyjątku. I na odwrót: jeżeli pierwszy lokal został sprzedany bez piwnicy, to ten fakt przesądza o tym, że wszystkie piwnice należą do nieruchomości wspólnej i wszystkie następne lokale powinny być sprzedawane BEZ piwnic. Tego zupełnie nie rozumiem.
Powtarzam: uchwałą nie reguluje się takich kwestii. Jedyne wyjście, to zawarcie umowy w sprawie ustalenia wysokości udziałów w nieruchomości wspólnej. Jak wiadomo, umowa wymaga zgody wszystkich umawiających się stron. Podstawa prawna: art. 3.7 zdanie drugie ustawy.
Trzeba mieć świadomość, że odejście od ustawowych zasad obliczania udziałów w NW i umowne ich ustalenie oznacza, że jednym właścicielom lokali do powierzchni użytkowej zostanie piwnica doliczona, a innym (tym, którzy wykupili lokal bez piwnicy) nie. Wtedy, przy takich samych powierzchniach lokali będą oni płacić zaliczki w różnych wysokościach. Ale jeśli wszyscy właściciele lokali wyodrębnionych i dotychczasowy właściciel nieruchomości na to się zgodzą i zawrą taką umowę, to tak będzie.
Czy wszystkie piwnice mają taką samą powierzchnię?
Poza tym, w akcie notarialnym powinno być wskazane, gdzie jest Twoja piwnica - uwl:
Ewentualne roszczenia pewnie w stosunku do sprzedawcy, jeżeli wprowadził kupującego w błąd.
„Teczka zarządcy nieruchomości", Beck Info Biznes,Wydawnictwo C.H. Beck:
https://forum.zarzadca.pl/teczka_zarzadcy/12/co-moge-zrobic-by-odzyskac-piwnice-261109
Nie dziwne to.?