Czy to jest zarząd powierzony?
Jaśko
Użytkownik
Witam przeglądałem forum nie raz sporo czytałem.
Zainteresował mnie temat zarządu powierzonego - akt notarialny postanowiłem sprawdzić jak to jest u nas i tak więc odszukałem papiery dotyczące wykupu - sprzedaży lokali w naszej wspólnocie wcześniej były to bloki Gminy.
w protokole rokowań znalazłem punkt
Zarząd budynkiem, w którym sprzedano lokal sprawowany będzie przez dotychczasowego Zarządcę.
Sprzedawca w terminie 1 miesiąca od dnia sporządzenia niniejszego protokołu wystąpi do Kancelarii Notarialnej z wnioskiem o spisanie aktu notarialnego.
Z Aktu Notarialnego
Przedstawiciel Gminy oświadczył, że zarząd budynkiem w którym znajduje się przedmiotowy lokal mieszkalny i lokal użytkowy będzie wykonywał nadal przez dotychczasowego zarządce.
W chwili podpisywania aktu większość lokali była własnością Gminy.
Moje pytanie czy w ten sposób zarząd został powierzony?
Zainteresował mnie temat zarządu powierzonego - akt notarialny postanowiłem sprawdzić jak to jest u nas i tak więc odszukałem papiery dotyczące wykupu - sprzedaży lokali w naszej wspólnocie wcześniej były to bloki Gminy.
w protokole rokowań znalazłem punkt
Zarząd budynkiem, w którym sprzedano lokal sprawowany będzie przez dotychczasowego Zarządcę.
Sprzedawca w terminie 1 miesiąca od dnia sporządzenia niniejszego protokołu wystąpi do Kancelarii Notarialnej z wnioskiem o spisanie aktu notarialnego.
Z Aktu Notarialnego
Przedstawiciel Gminy oświadczył, że zarząd budynkiem w którym znajduje się przedmiotowy lokal mieszkalny i lokal użytkowy będzie wykonywał nadal przez dotychczasowego zarządce.
W chwili podpisywania aktu większość lokali była własnością Gminy.
Moje pytanie czy w ten sposób zarząd został powierzony?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jak posiada cechy opisne poniżej to tak
Właściciele lokali (większość ponad d 50% , liczona udziałami) muszą podjąć taką uchwałę przy udziale notariusza, który potwierdzi ten fakt zmiany.
To jest potrzebne do wykreślenia z KW macierzystej zapisu o zarządzie powierzonym.
Dobrze w takie uchwale wpisać, że zmiana członków zarządu nie wymaga udziału notariusza i wpisu do KW , ułatwia to życie w Sądach.
Zgodnie z ustawą o księgach wieczystych i hipotece:
Art. 24. 2. W księdze wieczystej prowadzonej dla nieruchomości, w której własność lokali została wyodrębniona, ujawnia się sposób zarządu tą nieruchomością określony w umowie, a w razie nieujawnienia domniemywa się sposób zarządu wynikający z ustawy.
Każdy sędzia zna ten przepis i niczego nie trzeba mu podpowiadać jakimś dziwnym zapisem w KW. Przepisy wymagają ujawnienia w KW sposobu zarządu określonego w umowie, a nie w ustawie.