art.27 Ustawa o własności lokali z dn. 24 czerwca 1994r.
themoth
Użytkownik
Mam problem z interpretacją w/w artykułu
"Każdy właściciel lokalu ma prawo i obowiązek współdziałania w zarządzie nieruchomością wspólną. Nie uchybia to jednak przepisom art.21 ust.1 i art.22 ust.1."
"art.21 ust.1 Zarząd kieruje sprawami wspólnoty mieszkaniowej i reprezentuje ją na zewnątrz oraz w stosunkach między wspólnotą a poszczególnymi właścicielami lokali. "
"art.22 ust.1 Czynności zwykłego zarządu podejmuje zarząd samodzielnie."
Czy to oznacza że
- należy współdziałać, ale nie wchodzić zarządowi w kompetencje wg w/w ustępów,
- czy może że współdziałanie właściciela w zarządzie nieruchomością nie jest sprzeczne z w/w ustępami.
proszę o kompetentną pomoc, jeśli miał ktoś do czynienia z interpretacją art.27.
"Każdy właściciel lokalu ma prawo i obowiązek współdziałania w zarządzie nieruchomością wspólną. Nie uchybia to jednak przepisom art.21 ust.1 i art.22 ust.1."
"art.21 ust.1 Zarząd kieruje sprawami wspólnoty mieszkaniowej i reprezentuje ją na zewnątrz oraz w stosunkach między wspólnotą a poszczególnymi właścicielami lokali. "
"art.22 ust.1 Czynności zwykłego zarządu podejmuje zarząd samodzielnie."
Czy to oznacza że
- należy współdziałać, ale nie wchodzić zarządowi w kompetencje wg w/w ustępów,
- czy może że współdziałanie właściciela w zarządzie nieruchomością nie jest sprzeczne z w/w ustępami.
proszę o kompetentną pomoc, jeśli miał ktoś do czynienia z interpretacją art.27.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Prawo mieszkaniowe Komentarz, Adam Doliwa, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2006, s. 746
oczywiście nie myślałem na myśli podejmowania jakiejkolwiek czynności zarządu nieruchomością...
ale ta interpretacja mnie trochę martwi biorąc pod uwagę, że mam bardzo niekompetentny zarząd we WM.