Nieformalna wspólnota i problemowy współlokator
Marcin z Legnicy
Użytkownik
Witam serdecznie.
Z góry przepraszam jeżeli podobny temat jest na forum ale nie dokopałem się.
Kupiłem mieszkanie w kamienicy 7 mieszkaniowej. Jest - tzn był zawiązany twór nieformalnej wspólnoty a osobą odpowiedzialną był człowiek od którego kupiłem mieszkanie.
1. Chciałbym się dowiedzieć co grozi temu tworowi jeżeli nie zawiąże się prawnie (bo teraz działa "na papierze") i co wtedy spoczywa na mieszkańcach?
2. Złożyłem propozycję założenia wspólnoty i zlecenie zarządzania zarządcy ale 1 lokator powiedział definitywnie NIE. Co można zrobić gry 6 mieszkań się zgadza a 1 nie i domyślam się, że tak będzie ze wszystkim. Czy można zawiązać prawną wspólnotę i zlecić zarządzanie firmie zewnętrznej.
3. Jak postępować z tym 1 osobnikiem?
Dziękuję za pomoc.
Z góry przepraszam jeżeli podobny temat jest na forum ale nie dokopałem się.
Kupiłem mieszkanie w kamienicy 7 mieszkaniowej. Jest - tzn był zawiązany twór nieformalnej wspólnoty a osobą odpowiedzialną był człowiek od którego kupiłem mieszkanie.
1. Chciałbym się dowiedzieć co grozi temu tworowi jeżeli nie zawiąże się prawnie (bo teraz działa "na papierze") i co wtedy spoczywa na mieszkańcach?
2. Złożyłem propozycję założenia wspólnoty i zlecenie zarządzania zarządcy ale 1 lokator powiedział definitywnie NIE. Co można zrobić gry 6 mieszkań się zgadza a 1 nie i domyślam się, że tak będzie ze wszystkim. Czy można zawiązać prawną wspólnotę i zlecić zarządzanie firmie zewnętrznej.
3. Jak postępować z tym 1 osobnikiem?
Dziękuję za pomoc.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wspólnota powstaje z mocy prawa, z chwilą wyodrębnienia pierwszego lokalu, czyli w momencie wpisu do księgi wieczystej. http://www.administrator24.info/artykul/id4939,wspolwlasnosc-nie-jest-wspolnota
Wspólnoty się nie zakłada na zasadzie chcę czy nie chcę - ona powstaje z mocy prawa - po raz drugi to przypominam. To zależy kim jest ten osobnik - lokatorem czy właścicielem lokalu i współwłaścicielem części wspólnych.
Zacząć trzeba od sprawdzenia księgi wieczystej kamienicy (jej numer powinieneś mieć w AN kupna lokalu), tam powinno być napisane od kiedy jesteście wspólnotą (i czy w ogóle jesteście bo może kamienica to współwłasność) i jak uregulowany jest zarząd częściami wspólnymi.
Należy też zapoznać się z Kodeksem cywilnym art. 195-221 oraz z Ustawą o własności lokali.
Potem można dyskutować dalej - co zrobić z "osobnikiem".
WM powstaje z mocy prawa .... czyli u ciebie już jest.nie trzeba jej zakładać .
Możecie też przyjąć zasady działania WM , jakie są opisane w UoWL, ale na to musi się zgodzić 100% właścicieli lokali.