Czy na czyn społeczny wspólnota powinna podjąć uchwałę
Witajcie,
zarząd Wspólnoty chce przeprowadzić remont ( przesunięcie płotu zgodnie z granicami działki ) w czynie społecznym, czy powinna być w związku z tym podjęta uchwała właścicieli?
zarząd Wspólnoty chce przeprowadzić remont ( przesunięcie płotu zgodnie z granicami działki ) w czynie społecznym, czy powinna być w związku z tym podjęta uchwała właścicieli?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ech - ta mania grodzenia wszystkiego w Polsce (moja chata z kraja).
Natomiast teraz rozszerzasz pytanie, że jest alternatywa: albo czyn społeczny albo firma zewnętrzna do wykonania.
Jeżeli czyn społeczny to uważam, że wystarczą ustalenia z zebrania właścicieli a jeżeli firma ma to robić to dla świętego spokoju niech właściciele decydują.
Co do sposobu realizacji w postaci czynu społecznego, to uchwała wspólnoty nie może tego określać, ponieważ nie można uchwałą nikogo zobowiązywać do wykonywania określonych prac.
Jak sama nazwa mówi, czyn społeczny jest całkowicie inicjatywą społeczną i dobrowolną.
Trochę informacji na temat formalności przy stawianiu ogrodzenia:
"W myśl art. 30 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 07.07.1994r. Prawo budowlane ( tekst jednolity: Dz. U. z 2000r. Nr 106, poz. 1126 z późń. zm.) zgłoszenia właściwemu organowi wymaga budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m. Zgodnie z ust. 2 w/w artykułu zgłoszenia należy dokonać przed zamierzonym terminem rozpoczęcia robót budowlanych.
Decydujące znaczenie ma zatem wysokość płotu – jeżeli przekroczy 2, 20 m – podlega zgłoszeniu bez względu na miejsce usytuowania, zgłosić też trzeba zawsze montaż ogrodzenia od strony publicznej."
Więcej w artykule: "Jakie formalności przy stawianiu ogrodzenia?"
na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/2288-jakie-formalnosci-przy-stawianiu-ogrodzenia
Jak ja zechcę posadzić drzewko przy śmietniku, to tez mam prosić o zgodę? Nie przesadzajmy.
Kilku sąsiadów chce przesunąć płot. Komuś to w czymś przeszkadza? Nie? Niech przesuwają.
Jeżeli są tacy co chcą zrobić to czynem społecznym niech robią , chwała bohaterom !!!!
W każdej WM "inni inaczej" i czarne owce .... tym się nie przejmuj .