Uchwała
fredrikstad
Użytkownik
Mam pytanko w 2010 roku w mojej wspólnocie (dużej) została podpisana uchwała, od tamtej pory jeden lokal zmieniły właściciela.
Czy uchwała nie powinna być na nowo uchwalona?, tym bardziej że podpis nowego właściciela mógłby tej ustawy nie poprzeć i byłaby nieważna.
Proszę o szybką odpowiedz
Dziękuję
Czy uchwała nie powinna być na nowo uchwalona?, tym bardziej że podpis nowego właściciela mógłby tej ustawy nie poprzeć i byłaby nieważna.
Proszę o szybką odpowiedz
Dziękuję
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
czyli o tej uchwale może decydować ktoś kto już nie posiada lokalu w naszej wspólnocie?
Nowy nabywca lokalu "wchodzi niejako w jego buty". "- http://www.gazetaprawna.pl/encyklopedia/prawo/hasla/338517,przeniesienie_wlasnosci.html
.. Decydujące znaczenie ma zatem stan prawny z chwili oddania głosu, natomiast jego zmiana po tej dacie nie ma znaczenia dla oceny ważności głosu – taki pogląd wyraził Sąd Okręgowy we Wrocławiu w wyroku z dnia 25.04.2013 r., sygn. akt: I C 1061/12.
Proces w którym zapadło niniejsze orzeczenie dotyczył uchylenia uchwały wspólnoty mieszkaniowej, która zapadła po upływie sześciu lat od zebrania, na którym rozpoczęto głosowanie, w tym czasie właściciel, który głosował za jej podjęciem sprzedał lokal."
Więcej na ten temat w artykule: "Nowy właściciel wchodzi w prawa poprzednika"
na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny
http://www.zarzadca.pl/prawo/orzecznictwo-sadowe/2396-nowy-wlasciciel-wchodzi-w-prawa-poprzednika
Decyzje podejmował poprzedni właściciel, bo był w tym czasie, gdy była głosowana uchwała właścicielem lokalu .
Nowy właściciel musi się temu prawu, co z niej wynika podporządkować .
Nie napisałeś czego dotyczyła ta uchwała z 2010 roku ?
z tego co w tym artykule wyczytałem nowy właściciel w momencie kupna bierze wszystko w "zestawie",,,,ale ma również prawo się z tym nie zgodzić i zgłosić wniosek do zarządu o zmianę tej uchwały, bo uchwały nie są dożywotne zgadza się??
Uchwały WM można podzielić na : okresowe np plan gospodarczy (roczny), uchwała ws stawek służących do naliczania zaliczek , oraz uchwalone na czas nieokreślony : np. Regulaminy , podziału lokalu .
Każda z nich może być zmieniona inną uchwałą właścicieli.
O technikach uchwalania uchwał nie będę pisał, bo jest wszystkim wiadoma.