opłata stała za CO
Walenty
Użytkownik
Mam pytania. Moja wspólnota w 2014 roku założyła w bloku CO. Uchwałą na zebrami przyjęto regulamin opłat za CO. I opłatę stałą ponoszą wszyscy mieszkańcy zgodnie z działem za m2 A opłatę zmienną to tylko z liczników indywidualnych na mieszkanie. I czy właściciele mieszkań co nie są podłączeni do C O muszą pokrywać koszta części stałej?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
odpowiedź na to pytanie powinno wynikać z regulaminu rozliczenia kosztów C.O. , który w twojej WM jest obowiązującym.
Pozostaje też sprawa, kto będzie płacił za przenikanie ciepła pomiędzy lokalami w zakresie od 0 do +15 st.?
za eksperta sie nie uważam , ale wiedzę na ten temat mam sporą .
Orzeczeniami sie nie podpieram, bo one nie obowiązują twojej / waszych wspólnot mieszkaniowych.
Sąd, zawsze, każdą sprawę, rozpatruje indywidualne.
Nowy doklejony: 10.05.15 13:13 Bardzo ciekawe pytanie. To by trzeba ustalić Kuba w którą strone przenika to ciepło w poniedziałek , a w którą strone we wtorek itd...
u mnie zamawia się na podstawie wyliczeń dokonanych przez uprawnione osoby .
W takim operacie nie ma napisane ze jakiś lokal jest , czy nie jest podłączony do sieci , ale jaką moc trzeba dostarczyć do węzła by wszyscy mieli ciepła wodę i ciepło w lokach.
Małej wiary jesteś tajfun, że nie wierzysz w przenikanie cieplne między lokalami , i jaja sobie robisz na forum.
No, ale jeszcze wszytko przed tobą: adni , dwa , tri, czetire, piat ....
Jaj sobie nie robie.Ciepło przenika zwykle z lokalu o wyższej tempertaurze do lokalu o niższej. Śmieszy mnie po prostu argument o przenikaniu ciepła.
Po pierwsze po to są certyfikaty energetyczne, aby maksymalnie wyeliminować ten problem.W nowych wspólnotach temat przenikania ciepła praktycznie nie istnieje. I nie stosuje sie żadnych współczynników do opłat ze względy na usytuowanie mieszkania.Mieszkania szczytowe i narożne maja większą izolację. Przynajmniej tak jest u nas. Po drugie jak zapewne wiesz nie można zmierzyć żadnej rzeczywistej wielkości fizycznej . Błędy wystepują zawsze i każdy pomiar obarczony jest błędem . O przenikaniu ciepła mającym realne znaczenie mówimy wtedy kiedy jakiś właściciel nie ogrzewa mieszkania, ale to inny temat.Oczywiście w starym budownictwie ten problem też występuje.Ale ten problem nie dotyczy tego wątku.:bigsmile:
uważam, że ten współczynnik nie powinien mieć miejsca , bo:
> Bryła budynku jest odpowiednio docieplona
> "widziały gały co kupowały "
Moje tezy odnosiły się do budynków wybudowanych przed 1983 rokiem i bez termomodernizacji.