Wykonana inwestycja a uchylona uchwała przez sąd
misiek1111
Użytkownik
Witam
Mam pytanie jak w temacie.
Wspólnota podjęła uchwałę o wykonaniu inwestycji. Uchwała została zaskarżona do sądu, jednak Inwestycja została wykonana przed wydaniem wyroku.
Sąd uchylił uchwałę wspólnoty - niezgodność uchwały z prawem.
- Co dalej? jakie są skutki zaistniałej sytuacji?
- Jak można odwrócić skutki wykonanej uchwały?
Mam pytanie jak w temacie.
Wspólnota podjęła uchwałę o wykonaniu inwestycji. Uchwała została zaskarżona do sądu, jednak Inwestycja została wykonana przed wydaniem wyroku.
Sąd uchylił uchwałę wspólnoty - niezgodność uchwały z prawem.
- Co dalej? jakie są skutki zaistniałej sytuacji?
- Jak można odwrócić skutki wykonanej uchwały?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Dlatego zapłata za jego postępowanie jest odwołanie go z funkcji.
Dlaczego sąd uchylił uchwałę? Jeżeli inwestycja zostałą wykonana na cudzej własności - to wspólnota ma roszczenie o zwrot poczynionego nakładu - w tym przypadku będą miały zastosowanie przepisy o bezpodstawnym wzbogaceniu.
Jeżeli uchwała została uchylona z innych przyczyn, np. wadliwa redakcja uchwały, itd - to trzeba podjąć nową i zatwierdzić wykonane prace.
Żeby odpowiedzieć na postawione pytanie trzeba poznać przyczynę.
Nowy doklejony: 14.05.15 09:40
Dlaczego sąd uchylił uchwałę, jakie są motywy rozstrzygnięcia?
Nowy doklejony: 14.05.15 09:44
Czy były wnioski o wstrzymanie wykonania?
"Czynność prawna dokonana na podstawie uchylonej uchwały, ale w czasie jej obowiązywania – może wywoływać skutki prawne, jeżeli osoby, które jej dokonały działały w dobrej wierze."
Więcej na temat skutków uchylenia uchwały w artykule: Sąd uchylił uchwałę - umowy nadal ważne
na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/2432-sad-uchylil-uchwale-umowy-nadal-wazne
Nie wydzielono funduszu celowego,inwestycyjnego czy jak by je zwał.
Ja się nie użalam ,tylko informuję o takim a nie innym fakcie.Dzięki tej informacji we wspólnocie na innej ulicy podobny numer został zablokowany i uratowano 16tys zł. I nie chodzi mi o kwotę mojego udziału ale o dobro wspólne.Zawsze tam gdzie wspólne pieniądze będą wykorzystywane na wspólne cele jestem za, w innych przypadkach nie będzie zgody.