jeszcze raz polskie sądy
oczko
Użytkownik
Już pisałam o tym na forum ale niestety znowu muszę poprosić Was o zdanie w sprawie. Wspólnota uchwaliła uchwałę, którą Gmina jako jeden z właścicieli we wspólnocie zaskarżyła do sądu. Złozyła pozew po 6 tygodniach.. mimo to Sąd Okręgowy w Legnicy przychylił się do wniosku Gminy i uchylił uchwałę. Na sprawie ja reprezentowałam wspólnotę (jako zarząd).Po sprawie napisałam pismo do sądu o uzasadnienie wyroku bo cała sprawa była grzecznie pisząc kuriozalna. Wczoraj odebrałam pisamo z sądu ,że mam przedłozyć sądowi dokument ,że mogłam reprezentować wspólnotę bo inaczej sąd odrzuci mój (wspólnoty) wniosek o uzasadnienie wyroku. Na pewno dołączę uchwałę. Proszę mi podpowiedzieć jakim art z UoWL mogę się najlepiej podeprzeć ,że jako zarząd mam prawo reprezentować wspólnotę w sądzie ( umowa o admionistrowanie z ZGM-em nie jest zapisana notarialnie)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
tak to jest co najmniej dziwne,
dziwne jest również to ,że ustawa dla sądu nic nie znaczy, dziwne jest też to ,że w czasie rozprawy sąd mówi ,że gmina nie powinna kierować sprawy do sądu i jeszcze kilka spraw jest dziwnych:shocked:
i jeszcze dodam, że na dzień rozprawy w sądzie byłam zarządem jednoosobowym
Nowy doklejony: 02.06.15 17:30
Bardzo dziękuję za szybką i przydatną odpowiedż
Uważam,że Zarządca sądowy nie musi mieć uchwał właścicieli lokali, bo sam zarządza nieruchomością na podstawie orzeczenia sądowego.
Po to ta instytucja (Zarządcy sądowego) istnieje w prawie polskim.
Sąd na wniosek właścicieli lokali, których udziały wynoszą co najmniej połowę udziałów, wyraził zgodę na zawarcie przez wspólnotę mieszkaniową umowy z firmą zarządzającą o administrowanie. Podstawa prawna: art. 199 kc zdanie drugie.
A przy okazji wytłumacz nam różnicę miedzy zarządcą sądowym a przymusowym??I jeszcze dodaj, który sąd w Polsce rozpatrywał ten wniosek dwa lata.
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/6466/jeszcze-raz-polskie-sady/#Item_18
prościej nie potrafię ?
citizen Dlaczego twierdzisz, że nie ma różnicy ?
Tu nie chodzi, kto wyznacza, tylko jaką role mają do spełnienia te podmioty we wspólnocie , okres powołania, uprawniania.
Inne prawa ma zarządca przymusowy, a inne prawa ma zarządca sądowy.
No to w jaki sposób różnią się ich uprawnienia?
zarządcą sądowy jest wyznaczany bezterminowo
zarządca przymusowy trwa do momentu ustania przyczyny w związku z jaki został ustanowiony ( taka kara dla właścicieli lokali, że się sami nie umieją zorganizować czy dogadać, nie dorośli do demokracji wspólnotowej).
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/345/zarzad-przymusowy/
genialne ...
do kogo te pretensje ? trzeba mieć umiejętność korzystania z wyszukiwarki na tym forum ...
czemu i komu ma ten tekst służyć?
Ja pisałem o dużej. Co jasno wynikało z moich tekstów ( art21 itd....) . Ale Ty nie raczyłeś mi odpowiedzieć. Więc miej pretensje do siebie samego.
Podane rozróżnienie jest rozróżnieniem pozornym , bo oba terminy znaczą to samo: i w jednym i drugim przypadku nie jest podany termin zakończenia tego zarządu. To, że "zarządcą sądowy jest wyznaczany bezterminowo" nie oznacza, że będzie ten zarząd trwał "do końca świata". Sąd swoim orzeczeniem wyznacza taki zarząd i są określone warunki jego zakończenia. Tak samo jest przy zarządzie przymusowym - sąd ustanawia taki zarząd i nie jest tak, że "trwa do momentu ustania przyczyny w związku z jaki został ustanowiony". Sam z siebie nie przestanie trwać, tylko zgodnie z art. 26.1 dopiero sąd może odwołać (np na wniosek jednego z właścicieli) zarząd powierzony.
(...)
Nie zauważyłem, by citizen dyskutując na ten temat, mieszał do tego zarząd powierzony, więc po co takie insynuacje?
I co to za stwierdzenia, że "Zarządca przymusowy to [...] jest kara dla właścicieli lokali"??? Od karania są sądy karne.
Instytucja zarządcy przymusowego jest rozwiązaniem prawnym, które reguluje zarządzanie wspólnotą nie tylko wtedy, gdy zarząd właścicielski źle zarządza, ale także wtedy, gdy z jakiegoś powodu nie ma tego zarządu, a przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być bardzo różne.
(.....) Postępowanie o ustanowienie zarządcy przymusowego, który będzie sprawował zarząd sądowy, odbywa się w trybie nieprocesowym, który wszczyna się na wniosek „każdego właściciela” z danej wspólnoty mieszkaniowej.(.....)
albo
(......)W wydanym postanowieniu o ustanowieniu zarządcy sądowego (przymusowego) sąd ustala następujące kwestie:(...)
Nie chcę rozwijać jakiejkolwiek w tej kwestii dyskusji, ale innej definicji Zarządu sądowego nie znalazłem w googlach
Także według powyższego bez względu czy mówimy tu o wspólnocie małej czy dużej sprowadza się do jednego a więc do Zarządu przymusowego.
nieprawda , (dalej nie będę pisał, bo wycinają co lepsze wartościowe wpisy)
ten wpis został wycięty, gdzie citizen napisał że zarządca przymusowy sprawuje zarząd powierzony (18,1 UoWL)
Kuba nie neguję tyle że tak jak opisałem próbowałem sobie wy googlować ten zarząd sądowy nie wiem być może gdybym podkreślił to zauważył byś że źródło to jest tylko dla tego że jak dla mnie bez tego prawniczego bełkotu sprawa jest przedstawiona dość jasno i stanowczo. Zapewniam Ciebie że czytałem też inne jakieś prawnicze wypowiedzi ale zawsze ostatecznie kończyło się to określeniem jako Zarząd przymusowy nigdzie nie mogłem znaleźć definicji którą Ty tutaj przytoczyłeś tak jak napisałem wszystkie te wypowiedzi się sprowadzają się do zarządu przymusowego. Ilekroć wrzucam w google zarządca Sądowy to wyświetlają mi się między innymi takie wyniki jak
Syndyk – Wikipedia, wolna encyklopedia
Zarząd przymusowy – Wikipedia, wolna encyklopedia
Nadzorca sądowy – Wikipedia, wolna encyklopedia
Masa upadłości – Wikipedia, wolna encyklopedia .
Nie jest to z mojej strony jakaś złośliwości chciałem się dowiedzieć ale we wszystkich tych wynikach jeżeli się nawet wspomina o Zarządcy sądowym to zaraz podobnie jak to zrobiła Pani Śleszyńska w nawiasie dodaje się zarząd przymusowy Kuba zróbmy może inaczej wrzuć gdzieś tutaj jakiś link strony na której określenie Zarząd Sądowy był dokładnie zdefiniowany.
Zarządca sądowy jest wyznaczany na podstawie art. 203 k.c.
natomiast zarząd przymusowy(ZP) na podstawie art. 26 UoWL, bynajmniej nie w "nagrodę" dla właścicieli lokali.
ma za zadanie "przymusić" właścicieli lokali do prawidłowego zarządzania nieruchomością poprzez "program naprawczy" .
Przykładzik (w dużym uproszczeniu):
Jeżeli został ustanowiony, bo Zarząd odwlekał remont dachu, czym utrudniał życie tym właścicielom z ostatniej kondygnacji i narażał pozostałych właścicieli na wypłaty odszkodowań w formie franszyzy, to po ustanowieniu ZP, za zgodą Sądu, ZP go naprawia ze środków właścicieli lokal , a gdy ich nie starcza to z kredytu zaciągniętego za zgodą Sądu.
Gdy wykona to zadanie Sąd odwołuje ZP.
nie ma takich linków ...
Problem jest w tym, że "świat prawniczy, księgowy, byłych zarządców gminnych" próbuje sugerować, że każda Wspólnota jest taka sama i w każdej Wspólnocie obowiązuje takie samo prawo ( kodeks cywilny, kpc, ustawa o rachunkowości, ect) ONI inaczej nie potrafią , tak jak to ma miejsce w spółdzielczości mieszkaniowej .
Jeżdżą po kraju i "szkolą " w myśl głoszonych przez siebie zasad ....za jedyne 780,- zł/od osoby, za 8 godzin bełkotu .
Na zadawane pytania nie udzielają odpowiedzi , pracują jak roboty.
ONI w ogóle nie chcą dyskutować o art. 27 UoWL, bo to zabiera im "władzę" we wspólnocie.
.