zbieranie podpisów pod uchwałą
baramonster
Użytkownik
Witam. Potrzebuję uchwały ze zgodą wspólnoty na wystąpienie do gminy o pozwolenie na budowę związaną z przebudową mojego mieszkania i zmianą miejsca pieca gazowego. Mam projekty.
Czy mogę sam chodzić z uchwałą po podpisy do właścicieli innych mieszkań? Mam czysty blankiet do podejmowania uchwał. ?? Nie chce żeby po podpisy chodziła pani z zarządu bo jest przeciwna wszelkim pracom w budynku i namawia do podpisywania na nie.\
dziękuję za wskazówki .
POZDRAWIAM
Czy mogę sam chodzić z uchwałą po podpisy do właścicieli innych mieszkań? Mam czysty blankiet do podejmowania uchwał. ?? Nie chce żeby po podpisy chodziła pani z zarządu bo jest przeciwna wszelkim pracom w budynku i namawia do podpisywania na nie.\
dziękuję za wskazówki .
POZDRAWIAM
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Formalnie (jak wiesz) głosy powinien zbierać zarząd, ale nie będzie katastrofy, jeśli tego wymogu nie spełnisz. Zatem musisz rozważyć, czy "pani z zarządu" będzie skłonna zaskarżyć tę uchwałę.
Dlaczego jest przeciwna Twoim planom? Czy wiąże się to z poważną ingerencją w części wspólne lub długotrwałym, uciążliwym remontem?
A może chcesz zmienić przeznaczenie lokalu z mieszkalnego na użytkowy? Wspólnota nie może się temu sprzeciwić, ale może nie wyrazić zgody na sam remont - może to wybieg.
Sprawdź, czy urząd nie posiada własnych formularzy, na których trzeba zbierać podpisy. W mojej wspólnocie tak było. W dodatku urząd domagał się podpisów wszystkich właścicieli lokali, chociaż to duża wspólnota. Na szczęście sąsiedzi nie czynili trudności i inwestor zebrał komplet podpisów.
Mam już ok 30 % podpisów na tak a następne 30 % udziałów ma w budynku gmina która chyba nie będzie robiła problemów?.-w końcu muszę jakoś ogrzewać mieszkanie a poszerzenie otworu drzwiowego to nie jest jakaś gruntowna przebudowa.
Mam zamiar pozbierać jeszcze parę podpisów jak się uda i wtedy zanieść uchwałę do administracji wspólnoty żeby dozbierała resztę podpisów u zagorzałych przeciwników z którymi nie bardzo chce się widzieć:)
myślicie że to wypali??
Nie wydaje mi się, żeby doszło do zaskarżenia. Nie tylko dlatego, że przeciwniczkami są starsze panie, ale głównie dlatego, że nie ma podstaw do zaskarżenia.
Chyba, że coś ukrywasz, żeby łatwiej pozyskać głosy, a członkowie zarządu mogliby przedstawić sprawę w innym świetle i wówczas wynik głosowania byłby inny?
Wówczas byłaby podstawa do uchylenia uchwały.
a czy mogę iść do gminy po podpis sam?
chyba zajmuje się tym wydział lokalowy??