Pełnomocnictwo do głosowania nad uchwałami
Plzarzadca
Użytkownik
Pełnomocnictwo do głosowania nad uchwałami:
rodzajowe: http://www.zarzadca.pl/content/view/84/49/
ogólne: http://www.zarzadca.pl/content/view/85/49/
rodzajowe: http://www.zarzadca.pl/content/view/84/49/
ogólne: http://www.zarzadca.pl/content/view/85/49/
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Pełnomocnictwo ogólne nie uprawnia do głosowania nad uchwałami właścicieli lokali. Do czynności przekraczających zarząd zwykły konieczne jest pełnomocnictwo rodzajowe, a przecież uchwały właścicieli są wymagane wyłącznie w sprawach przekraczających zarząd zwykły. Jeśli nawet zdarzy się głosowanie nad uchwałą w sprawach zwykłego zarządu (vox populi), to ze zwykłej ostrożności należy się wystrzegać propagowania pełnomocnictwa ogólnego i zalecać stosowanie w każdym przypadku pełnomocnictwa rodzajowego.
Proponuję stosować poniższy wzór, który znalazłem w Internecie (podaję wersję nieco zmodyfikowaną).
Wzór chyba uniwersalny:
[align=center]PEŁNOMOCNICTWO[/align]
Ja, niżej podpisana/y ............... będąc właścicielem lokalu mieszkalnego nr ..... położonego w budynku przy Idealna 1 w Warszawie, dysponując udziałami w nieruchomości wspólnej w wysokości ............ %, upoważniam:
panią / pana .........................................................
numer ewidencyjny PESEL ........................., do reprezentowania mnie na zebraniu właścicieli lokali w nieruchomości Idealna 1 w Warszawie w dniu .......... oraz do:
1) zabierania głosu,
2) zgłaszania wniosków,
3) głosowania w moim imieniu nad wszystkimi podejmowanymi uchwałami objętymi porządkiem zebrania oraz nad uchwałami zgłoszonymi na zebraniu właścicieli,
udziału w głosowaniach w sprawie:
a) wyboru przewodniczącego zebrania i innych organów zebrania,
b) zmiany proponowanego porządku zebrania,
c) zmiany treści projektu uchwały,
d) zmiany sposobu zarządu nieruchomością wspólną,
e) powołania zarządu lub poszczególnych jego członków
f) zawieszenia albo odwołania zarządu lub poszczególnych jego członków
g) zmiany sposobu głosowania,
h) innych zgłoszonych na zebraniu wniosków,
i) we wszystkich sprawach, które zostaną poddane pod głosowanie na zebraniu.
Pełnomocnictwo obejmuje wyrażenie mojej zgody na kandydowanie do organów Wspólnoty a także oddanie głosu w trybie indywidualnego zbierania głosów w głosowaniu nad uchwałą, rozpoczętym na zebraniu i kontynuowanym w drodze indywidualnego zbierania głosów.
"Udzielone przez właściciela lokalu umocowanie do głosowania nad zmianą sposobu liczenia większości głosów, o jakim mowa w art. 23 ust. 2 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (tekst jedn. Dz. U. nr 80 z 2000 r., poz. 903 ze zm.) wymaga dla swej skuteczności pełnomocnictwa rodzajowego." - wyrok Sądu Najwyższego z dnia 15 października 2002 r., sygn. II CKN 1479/00.
Jaki jest dowód na przebieg i wyniki głosowania?
Czy sporządzono protokół z głosowania?
Czy uchwała była na piśmie z podpisami właścicieli?
Czy większość głosów oddano na zebraniu, czy uzupełniano je w drodze indywidualnej?
Uchwałę należało zaskarżyć, wykazując na przykład, że głosowały osoby nieuprawnione, że bez ich głosów uchwała nie uzyskałaby większości.
Jeśli upłynął termin zaskarżenia (6 tygodni), to jest po sprawie. Chyba, że nie ma żadnego dowodu na wynik głosowania - można wnosić do sądu o uznanie nieistnienia uchwały:
Do opisanej sytuacji - dopuszczenie do głosowania osoby, która nie posiada pełnomocnictwa - zastosowanie ma art. art. 103 par. 1 k.c.
§ 1. Jeżeli zawierający umowę jako pełnomocnik nie ma umocowania albo przekroczy jego zakres, ważność umowy zależy od jej potwierdzenia przez osobę, w której imieniu umowa została zawarta.
Dopóki pełnomocnictw nie potwierdzono nie może być mowy o podjęciu uchwały ( o ile ma to wpływ na wynika w tym znaczeniu, że bez głosów oddanych przez quasi pełnomocników brak większości).
Nie można podpisywać się nie swoim nazwiskiem.:bigsmile:
Kiedy odczytać? Na zebraniu? Tzn. poinformować pozostałych właścicieli? Wątpę w to by był taki "przymus".
Ja zaskarżając uchwały, podniosłam ten fakt i wierz mi jedna rozprawa była poświęcona pełnomocnictwom, szkoda czasu.
Przewodniczący zebrania ma sprawdzić czy lista obecności jest kompletna i czy pełnomocnictwa są udzielone przez nieobecnych właścicieli.
Potem protokolant zebrania lub komisja skrutacyjna zlicza ilość/udziały właścicieli, którzy są obecni na zebraniu.
Pełnomocnictwo jak każdego innego właściciela dołączane jest do dokumentacji z zebrania.
Pełnomocnictwo podpisuje burmistrz, wójt lub prezydent miasta.
z uzasadnienia wyroku Sądu Najwyższego z dnia 15 października 2002 r. , sygn. akt: II CKN 1479/2000:
"Według treści przedmiotowych pełnomocnictw, Bohdan W. i Ewa N. zostali upoważnieni do reprezentowania swoich mocodawców „w pełnym zakresie przepisów ustawy o własności lokali w dwóch przypadkach: mojej nieobecności na zebraniach wspólnoty mieszkaniowej i przy podejmowaniu uchwał w trybie indywidualnego zbierania podpisów przez zarząd". Tak sformułowane umocowanie świadczy o tym, że przedmiotowo odnosi się ono do wszystkich czynności zarządu przysługujących właścicielowi lokalu (faktycznych, prawnych i „procesowych"), wynikających nie tylko z ustawy o własności lokali, ale także - przez art. 1 ust. 2 uwl - z kodeksu cywilnego, nie świadczy zaś o tym - nawet przy zastosowaniu reguł interpretacyjnych obowiązujących przy tłumaczeniu oświadczeń woli (art. 56 i 65 kc) - że mamy do czynienia z pełnomocnictwem rodzajowym, albowiem brakuje określenia rodzaju czynności prawnej objętej umocowaniem oraz jej przedmiotu. Pełnomocnictwa te nie wymieniają konkretnego zebrania właścicieli lokali i przewidzianego na nim porządku obrad. (...). Skoro uchwała właścicieli lokali w przedmiocie zmiany sposobu liczenia większości głosów, przewidziana w art. 23 ust. 2 uwl, była czynnością przekraczającą zwykły zarząd nieruchomością wspólną, to do udziału w głosowaniu nad nią wymagane było pełnomocnictwo rodzajowe (art. 98 kc). Przedmiotowe pełnomocnictwa nie spełniają tego wymagania, przeto wymieniona uchwała i pozostałe uchwały podjęte na zebraniu właścicieli lokali w dniu 27 marca 1999 r., nie zostały uchwalone większością głosów liczoną według wielkości udziałów."
Orzeczenie na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/68-ii-ckn-1479-2000-pelnomocnictwo-do-glosowania-nad-uchwalami
Aby pełnomocnik mógł decydować o sprawach wspólnoty i głosować w uchwałach musi posiadać pełnomocnictwo rodzajowe.
Przeczytaj pierwsze cztery posty z tego wątku.
Tu nie chodzi o to, aby na każde zebranie udzielać nowego pełnomocnictwa. W takim dokumencie należy wskazać konkretniej jakiej uchwały dotyczy umocowanie.
Może i nieżyciowe, "nieżyciowość" jest względnym pojęciem.
Poza tym, dura lex sed lex.
Przecież na zebranie możesz zaprosić też fachowca w jakiejś dziedzinie, żeby o remoncie c.o. opowiedział, podpowiadał rozwiązania itp.
Najważniejsze jest głosowanie i tu zaczynają się schody, bo wg. prawa w pełnomocnictwie powinno byc napisane w jakiej konkretnej sprawie pełnomocnik może głosować, np. remont klatki schodowej
Ja formalistką nie jestem i rodzajowych nie wymagam, ale jakby mi ktoś zalazł za skórę, to kto wie...
Już ci pisałam, jakie jest prawo i że ja w tym punkcie je łamię. Twoja decyzja, twoja odpowiedzialność
Nowy doklejony: 29.02.12 20:53 To jest też kłopot wspólnoty, jeśli jest wielu takich właścicieli, którzy są nieobecni na miejscu, np. wynajmują swoje lokale. Jak zabraknie Ci paru głosów do rozstrzygnięcia uchwały, to się przekonasz, czyj to kłopot.
czy pełnomocnictwo rodzajowe może być bezterminowe? Np.
PEŁNOMOCNICTWO
Ja, niżej podpisana/y ............... będąc właścicielem lokalu mieszkalnego nr ..... położonego w budynku przy Idealna 1 w Warszawie, dysponując udziałami w nieruchomości wspólnej w wysokości ............ %, upoważniam:
panią / pana .........................................................
numer ewidencyjny PESEL ........................., do reprezentowania mnie na zebraniach właścicieli lokali w nieruchomości Idealna 1 w Warszawie oraz do:
reszta jak w poście owner'a.
i czy Zarządca może żądać pełnomocnictwa poświadczonego przez sekretarza miasta? (jeden z lokatorów zawsze podważa prawomocność wszystkich dokumentów ...)
Pełnomocnictwo winno być udzielone pod konkretny zakres czynności do konkretnego programu i na konkretny dzień.
Dzięki, znalazłem odpowiedź w tym wątku https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/2188/wystawione-upowaznienie/ <--- opinie są różne więc przyjmę, że można wystawić rodzajowe bezterminowe jak we wzorze na początku wątku.
Wzór niekwestionowanego pełnomocnictwa w sądach ( sprawdzone) znajdziesz tu https://forum.zarzadca.pl/komentarz/54938/
1- ma 51,4 % głosów w tym 3 pełnomocnictwa „za”
2- ma 57,4% głosów w tym 4 pełnomocnictwa „za”
3- ma 61,2% głosów w tym 3 pełnomocnictwa „za”
Jako, że takie głosy nie powinny być liczone uchwały po ich odjęciu nie mają większości (nie są uchwałami).
Wszystkie pełnomocnictwa wyglądają mniej więcej tak:
Bez tytułu, że to pełnomocnictwo.
(tu wpisane imię
i nazwisko mocodawcy)
...................
(tu wpisane nazwisko pełnomocnika)
udzielam, pełnomocnictwa .....................................
(wpisana data)
do występowania na zebraniu Wspólnoty w dniu .............. i reprezentowania mnie w sprawach wspólnoty i decyzjach zabrania oraz głosowania uchwał.
......................................
(podpis nieczytelny pełnomocnika)
Ja raczej (warunkowo) zdecydowanie doradziłam, że to nie jest pełnomocnictwo rodzajowe upoważniające do głosowania nad trzema uchwałami dotyczącymi zupełnie innych spraw, tym bardziej, że nie były ujęte w porządku zebrania (w ogóle nie było zapisu, że będą podejmowane jakieś uchwały) w wywieszonej kartce o zebraniu na drzwiach budynku.
Mam też wątpliwości, bo co będzie gdy mocodawcy później na procesie potwierdzą (słownie? pisemnie?) że do takich właśnie uchwał udzielali pełnomocnictwa).
Czy takie pełnomocnictwa do głosowania nad czynnościami przekraczającymi zarząd zwykły, może (ma prawo) jakiś sąd uznać za prawidłowe?
A jakie to ma znacznie czy jest mowa o uchwałach czy nie . Zawsze trzeba się liczyć, że na zebrani właściciele zgłoszą jakieś uchwały.