ujawnienie danych przez zarządcę
july2010jg
Użytkownik
witam.ze względu że praca zmusiła mnie do wyjechania do innego miasta moje mieszkanie stoi puste.w bloku zakładano nowy domofon więc prosiłem syna kuzynki żeby poszedł do zarządcy umówić się na podłączenie. zarządca poinformował go że ze względu na zadłużenienie podłączą mi domofonu. wiedziałem że mam kilku miesięczną zaległość i miałem zadzwonić następnego dnia żeby mi przysłali ile muszę uregulować.syn kuzynki był ambitniejszy i sam poszedł spytać się i dostał od nich wydruk z zadłużeniem i informacją że sprawa była w sądzie i zadłużenie jest wyższe o koszt sprawy sądowej. czy zarządca mógł oddać sprawę do sądu nie informując mnie (w ostatnich 3 miesiacach miałem od nich dwa listy o uchwałach i nic nie wspomnieli o swoich zamierzeniach). i czy mogli w końcu osobie postronnej dać na piśmie taki wydruk?. zamierzałem w tym miesiącu uregulować zadłużenie ale teraz przez koszty sądowe mam dwa razy większy dług.zarządca nie podał do sądu również mojego aktualnego adresu(który przecież ma) więc wyroku sądu nie otrzymałem i gdyby nie domofon nie wiedziałbym nic o niespodziance.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeśli nawet nie wysłano wezwania do zapłaty, to nie jest to powód, żeby sąd nie wydał nakazu zapłaty. Dług jest długiem i trzeba go spłacić. Nie płacąc na bieżąco zaliczek na koszty zarządu nieruchomością wspólną, zaciągnąłeś kredyt we wspólnocie, nie pytając jej o zdanie, więc teraz zapłacisz koszty tego kredytu. Sam jesteś sobie winien.
Ciekawe, że komuś podpowiadasz, jakie ma obowiązki, ale swoich jako właściciela lokalu nie znasz?
Ustawa o własności lokali: B.zdura, drogi panie. To niewykonalne.
Poza tym zacznij od spłacenia choć kwoty zasadniczej - bez odsetek i kosztów sprawy sądowej.
Dopiero potem rób awanturę zarządcy (administratorowi?), że bezprawnie* ujawnił twoje zadłużenie.
* tu masz rację, jeżeli syn kuzynki nie miał upoważnienia. Może mu dałeś ogólne w sprawie domofonu?
Uważam, że nie mogli , ale jeżeli go upoważniłeś... tego syna kuzynki , babci stryjecznej twojego wuja ,.... to nie ma co się dziwić, że dostał takie informacje
szkoda, że nie uregulowałeś długu miesiąc wcześniej , teraz może do ciebie zapłukać komornik , na co ty czekasz chłopie, aż ci doliczą koszty komornicze ?