Czy można uzależnić pensje administratora od wyników jego pracy?
eps
Użytkownik
Witam, jestem przewodniczącym Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej, mamy problem z aktywnością naszego administratora i proszę o poradę. Umowa o administrowanie jest zawarta aktem notarialnym poparta uchwałą w 2000roku. Określono tam koszty administrowania w tym opłacanie sprzątaczki, konserwatora, koszty przeglądów itd. Nie jesteśmy zadowoleni z jego pracy i chcielibyśmy uzależnić jego wynagrodzenie od wywiązywania się ze swoich obowiązków. Teraz kwotą ustaloną jest 0,95gr/m2 co daje 2400zł. W akcie jest zapis o możliwości zmiany wysokości opłaty administracyjnej poprzez zebranie wspólnoty, ale zakładając, że zostaniemy przy tej stawce czy możliwy jest podział kwoty powiedzmy 2/3 (stała) do 1/3-jako kwota zależna? Jeśli tak to jak to zrobić zgodnie z przepisami? Pozdrawiam wszystkich aktywnych forumowiczów.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zakres obowiązków wynika z treści obecnej umowy.
Należałoby rozwiązać jedną umowę i podpisać drugą.
Umowa pomiędzy wspólnotą a administratorem ma znaczenie priorytetowe tzn nie można zmienić stawki administratora poprzez wolę właścicieli wyrażoną w uchwale wspólnoty bez pisemnej zgody administratora (aneks do umowy).
Pieniądze pobiera zgodnie z zapisem w akcie notarialnym, upewniałem się od poprzedniego członka zarządu, że nie było dodatkowej umowy, byłem przekonany że jest niepotrzebna.
Jak wcześniej pisałem w poniedziałek zaczynam szukać następcy.
Dzięki bardzo za rady i sugestie.